• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Wąskotorowe klimaty

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.032 79 12
Paweł... szczególnie drugie zdjęcie dość ciekawe mimo tego, że roślinność się zapanoszyła .
Rampa jest dość kompletna i dzięki temu są widoczne dość istotne elementy takie jak sposób prowadzenia liny przeciągarki,
Beckery ( bo na Kutruffy to nie wygląda...), sposób oświetlenia itp...

Pozdrawiam z MMz:)

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Marne? To co powiedzieć o innych, których cała masa trafia tu zupełnie niepotrzebnie, beznadziejne? :( Oby pozostałe, wstawiane tu na Forum trzymały ten poziom co Twój. :)
Zresztą ... widzicie sami. Zdjęcia robione pogrzebaczem bądź kluczem francuskim. Poobcinane części taboru, zdjęcia krzywe, nieostre, itd, itp. Jeszcze rozumiem gdyby na nich było coś unikalnego ale ... dzisiejsza masówka i jeszcze w tak kiepskim wydaniu. :(

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.517 513 29
Paweł... szczególnie drugie zdjęcie dość ciekawe mimo tego, że roślinność się zapanoszyła .
Rampa jest dość kompletna i dzięki temu są widoczne dość istotne elementy takie jak sposób prowadzenia liny przeciągarki,
Beckery ( bo na Kutruffy to nie wygląda...), sposób oświetlenia itp...

Pozdrawiam z MMz:)

Roślinność niedawno jak mniemam została usunięta, dawniej niczego nie było widać, mam nadzieję że to wszystko w celu uruchomienia tej piekielnej machiny, zaiste wykazującej cechy kompletności, nie było się kogo spytać.
[DOUBLEPOST=1474032514][/DOUBLEPOST]
Oby pozostałe, wstawiane tu na Forum trzymały ten poziom co Twój. :)
Dziękuję, aż się zarumieniłem, taka pochwała to jak ambrozja, będę się starał.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.485 9 0
Moze cos wiecej o tym wagonie 62WS? Kto go produkowal, na jaki tor jest (900mm?). Moze jakies planiki.

Mnie to wyglada na jakis czeski wagon. Czesi produkowali wagony kopalniane na tor 900mm - pod swoje Skody 17E.
Ja o 62WS nic nie wiem. Wiem, że jakieś wąskotorowe wagony samowyładowcze robił Zastal. Czy to te - nie wiem.
Faktycznie ZASTAL produkował wagony wąskotorowe (samowyładowcze i cysterny) oraz lokomotywki. Niestety, wagonu o takim symbolu w opracowaniach producenta nie ma. Ale jest wagon samowyładowczy typu 60W oraz 60Ws (w dwóch opracowaniach ten sam wagon w innych oznaczeniach) zbudowany na tor 900 mm o max. prędkości konstrukcyjnej 80 km/h. Łącznie w latach 1957-58 zbudowano 140 sztuk.

Kolejnym wąskotorowym wagonem samowyładowczym budowanym przez ZASTAL, był wagon typu 4Ww (na tor 785 mm). Tych zbudowano 320 szt. a lata produkcji to okres od 1959-60 roku.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.924 129 86
A czy ktos z Was ma moze jakies rysunki tych wagonow? Interesuja mnie szczegolnie te samowyladowcze ZASTAL 60W/60Ws na tor 900mm. Moze byly oferowane przez Centrale Handlu Zagranicznego KOLMEX i gdzies sa chociaz takie foldery jak ten ponizej pokazany dla przykladu?

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.548 60 3
http://hosting1631786.az.pl/katalog...torowa-wyrob-fabryki-wagonow-w-sanoku-mhsf502
Opis ze strony;
Autor dzieła: nieznany
Czas powstania: 1927 r.
Nr inwentarzowy: MHS/F/502
Technika: fotografia czarno-biała
Wymiary: 8 x 11 cm
Opis: Fotografia przedstawia cysternę wąskotorową wykonaną w Fabryce Wagonów w Sanoku dla 6. Okr. Skł. Art.
Właściciel: Muzeum Historyczne w Sanoku
Sposób pozyskania: uzysk własny
Autor wpisu: mgr Andrzej Romaniak
img_MHS-F-502.jpg

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.239 3 1
Kolejnym wąskotorowym wagonem samowyładowczym budowanym przez ZASTAL, był wagon typu 4Ww (na tor 785 mm). Tych zbudowano 320 szt. a lata produkcji to okres od 1959-60 roku.
Myślałem, że 4Ww produkował tylko ZNTK Stargard Szczeciński. A tu proszę. Zestawienie wagonów w tomie 2. Kolei wąskotorowych na Górnym Śląsku potwierdza. Lata 1959-1960.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.485 9 0
A czy ktos z Was ma moze jakies rysunki tych wagonow? Interesuja mnie szczegolnie te samowyladowcze ZASTAL 60W/60Ws na tor 900mm. Moze byly oferowane przez Centrale Handlu Zagranicznego KOLMEX i gdzies sa chociaz takie foldery jak ten ponizej pokazany dla przykladu?
W folderze KOLMEX-u wagonów wąskotorowych nie ma (przynajmniej w tym co posiadam ;) ). Samych rysunków u producenta wagonów - nie znalazłem (ale zapytam znajomych). Dokumentację obu wspomnianych wagonów opracowało CBK-PTK w Poznaniu - może coś się zachowało w archiwach ?

Mogę podać podstawowe dane techniczne wagonów w układzie:
szerokość toru (mm)/max.prędkość (km/h)/ilość osi (szt.)/masa własna (t)/masa ładowna (t)/objętość pudła (m3)/długość ze zderzakami (mm)

1. Wagon samowyładowczy 60W/60Ws - 900/80/4/16/30/40/9.972
2. Wagon samowyładowczy 4Ww - 785/80/4/9/15/16/7.770

Co do cystern wąskotorowych produkowanych przez ZASTAL - wszystkie wyszczególnione w opracowaniu są wagonami czteroosiowymi.