• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Voith Maxima

Kuba

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jest to nowy standard złącz do dekoderów określanych jako PluX i są one jako 8, 12, 16, 22 pinowe, czy nawet w innych liczbach. Są one dużo bardziej uniwersalne niż złącza 6, 8, 21, które do siebie mają się ni jak, aby stosować zamiennie. W przypadku PluX można użyć dekodera PluX 8 pinowego do gniazda PluX 22 pinowego, czy odwrotnie, a więc dekoder 22 pinowy do gniazda 8 pinowego, czy w jakichkolwiek kombinacjach. Pin 11 'Index' jest zaślepiony, dzięki temu nie można źle włożyć dekodera do gniazda. Osiem podstawowych pinów od nr 7 do nr 14 jest w każdej kombinacji. Poczynając od PluX8 znajdujemy podstawowe piny: szyna lewa(14) i prawa(12), silnik lewa(10) i prawa(8 ) strona, wspólny plus funkcyjny(9), światła przód(7) i tył(13). W PluX16 będą to piny 3-18, w wersji pełnej PluX22 wszystkie 22, czyli rozszerzenie o piny dla kolejnych funkcji, głośnika itd. Układ jak w grafice podrzuconej przez karol_mar.
Takie złącze dekodera posiada również nowo wypuszczona lokomotywa Oi1 Fleischmann 413703. I można się spodziewać, że będą się coraz częściej pojawiać w nowych modelach.

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Temat jest chyba na tyle ciekawy, że pozwolę sobie podrązyć temat jeszcze trochę:

Dobrze rozumiem, że w tym standardzie głosnik podpinany jest do płytki lokomotywy a nie do dekodera?
Co z tą magistrala SUSI, można podpiąć dekoder dźwiękowy?
Jakie dekodery na dzień dzisiejszy sa w standardzie plux 22?

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Jasne, że jeśli jest wyprowadzone SUSI, to można do niej podpiąć moduł dźwiękowy. Takie moduły produkuje Uhlenbrock.
To, czy głośnik jest wyprowadzony na płytce lokomotywy już zależy tylko i wyłącznie od producenta lokomotywy, musisz po prostu sprawdzić, czy na płytce przewidziano takie podłączenie. Dekodery w standardzie Plux na pewno ma w ofercie Zimo i ESU.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.778 62 3
Natomiast nigdzie nie mogę się doczytać, by dekoder Roco, o którym wyżej mowa posiadał złącze SUSI, to że dekoder ma złącze Plux22 jeszcze o tym nie świadczy. Tak np. jest z dekoderami Lenz silver 21pin, które nie koniecznie posiadają wyjście SUSI.
Odnośnie SUSI i jego wykorzystania. To dekoder jazdy posiadający takie wyjście nie steruje dekoderem dźwiękowym, a modułem. Sam moduł nie będzie działał, więc wydaje mi się, że nie można o nim mówić, że jest to dekoder dźwiękowy w porównaniu do dekoderów posiadających takie własności, np. MX645 oprócz tego, że jest dekoderem dźwiękowym posiada dodatkowo złącze SUSI.
MX645P22 Elvis.JPG

Jeśli zaś idzie o dekodery jazdy z możliwością rozbudowy o dźwięk, to mam MX630P16 i jak wyżej zostało wspomniane można je ze sobą zamieniać bez szkody dla lokomotywy i użytkownika
MX630P16.jpg MX645P22.jpg
Mam też dekoder jazdy Plux22 od Uhlenbrocka: https://www.uhlenbrock.de/intern/Produkte/Decoder/0/I902D2BC-001.htm
No i wspomniane wyżej moduły dźwiękowe również. Obecnie intellisound3:
https://www.uhlenbrock.de/INTERN/PRODUKTE/LocoSnd/is3/INDEX.HTM!NewServerName=GAMMA

I nawet się Twoja lokomotywa załapała do przykładowego zastosowania ww. produktów ;)

Kuba

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Złącze PluX jest na tyle uniwersalne, że dla dekoderów bez dźwięków, ale z możliwością podpięcia dodatkowego modułu, jak np. moduł Uhlenbrocka, posiada piny dla SUSI. Moduły dźwiękowe Uhlenbrocka posiadają wyprowadzenia do głośnika, więc nie są wówczas wykorzystywane piny na PluXie. W przypadku dekoderów dźwiękowych, jak np. powyższy Zimo MX 645 P 22, głośnik zostaje podpięty do PluXa.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.778 62 3
Można, i zapłacić 19euro za przesyłkę. A można też u mnie i nie trzeba kupować programatora na jeden moduł.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 6
Tabor 8