• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza VII Trybunały Modelarstwa Kolejowego - X rocznica powstania.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
No to się przejechaliśmy w końcu niedaleko jest, ale gdyby to było więcej niż 100 km byłby to czas stracony.
Jedyną pozytywną stroną są spotkania ze starymi znajomymi i możliwość obrobienia dupy innym.
Czy nie ma innej bardziej klimatyzowanej sali w Piotrkowie, z izolowanym dachem, w tej z blaszanym zwiedzający doświadczają pobytu w piekarniku.
Reprezentacja H0 to porażka, lepiej było nie przyjeżdżać, honor ratują mniejsi bracia wąskotorowi i innych wielkości, dziwne na stoisku jedynki nie było tłoku jak to zwykle bywa, myślę że lud pracujący miast i okolicznych wsi, wybrał jednak relaks na świeżym powietrzu, ładne były makiety prezentacyjne w formie "telewizorów" myślę ba jestem przekonany że niebawem wyprą te gigantomańskie molochy jakie z uporem maniak są lansowane.
Nie było samochodziarzy, czemu się pytam w prostych żołnierskich słowach.
Jestem trochę zawiedziony.
Czekam na imprezę we Włocławku.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.612 159 0
Ja byłem, i jestem zadowolony. Makiety obejrzałem, wszystkie fajne (chociaż rzeczywiście szkoda, że nie było H0). Ale najważniejsze, że pogadałem na żywo z osobami, które znam tylko z forum/maili, etc. Pogadałem z Panem Robertem z SM - o planach na talboty z V ep. oraz na gruchy/pudernice/cemenciarki. Pogadałem z Panem Robertem z Robo - o planach na TLK Mazury part 2 i innych ciekawych modelach. No i poznałem osobiście kolegę Elvisa, który ucyfrowił/udźwiękowił większość moich modeli, a do tej pory mieliśmy tylko kontakt przez forum/maila/telefon. :)

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.841 79 12
Veni, Vidi,...
Ogólnie byłem od około.10:30-10:40 i wrażenie, cóż...:
Warunki lokalowe są jakie są ( wentylacja) i tego chyba się nie przeskoczy, biorac pod uwagę lokalizację.
Zdziwiła mnie spora ilość wolnego miejsca obok Adama i Jacka..., no i chyba jakoś luźniej było lub mi się wydaje...
Ale najważniejsze, zobaczyć się z osobami z forum na żywo i pogadac.
Jak pokleję relację w formę filmową podlinkuję...
Jeden tylko zgrzyt z wyjazdu ufundowało PKP IC - Orzeszkowa w drodze do Warszawy zaliczyła +50 minut w Piotrkowie...
Spokojności i pozdrawiam...jeszcze w drodze,...

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.235 29 2
Jestem trochę zawiedziony.
Delikatnie ujęte... po ostatniej edycji i moim wielkim zachwycie na tą edycję zabrałem Żonę z dziećmi mimo jej sceptycznego odbioru koncepcji spędzenia soboty. Nie będziesz żałować... no i jak tu się teraz tłumaczyć? Duża ilość makiet prezentacyjnych w roku ubiegłym na bardzo wysokim poziomie sprawiła, że byłem pod ogromnym wrażeniem. W tym tych na których można było zawiesić oko na dłużej było zdecydowanie dużo mniej... obejście całości nie zajęło dużo czasu szczególnie, że temperatura nie poprawiała odbioru...

ładne były makiety prezentacyjne w formie "telewizorów" myślę ba jestem przekonany że niebawem wyprą te gigantomańskie molochy jakie z uporem maniak są lansowane.
W pełni podzielam Twoją opinię... tylko kto będzie je tworzył... nie możemy tutaj jednak kontynuować ewentualnej wymiany poglądów na ten temat, bo skończymy, jak w tamtym roku... :cenzura:

Z pozytywnych wrażeń...
- pierwszy raz widziałem stację Gliwice Trynek, która z przyległymi modułami tworzyła bardzo przyjemną całość...
- SM30 prezentowane przez pomniejszone.pl są ładne i przyjemne w odbiorze! Ktoś ma ten model i podzieli się wrażeniami?
- ET24 jest ciekawą zapowiedzią... EP09 nie jest gotowa, a prezentowane wydruki, to raczej ciekawostka...
- sklepy... zawsze są i przyznam, że lubię pooglądać, powybierać i ewentualnie nabyć coś interesującego...
- klimat, spotkania, rozmowy, to nieodzowny przyjemny aspekt takich imprez...

Ciekawe, jaka będzie przyszłość Trybunałów, bo po zeszłorocznej imprezie nie jestem pozytywnie nastrojony...

KroppeK84

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
733 2 2
Miałem zrobić relacje z tej imprezy i tak jak kolega zabrałem moją drugą połówkę …
no cóż .. dalszy wypad do Łodzi i utrata części wypłaty złagodziła atmosfere :LOL:;)
imprezka kameralna … powinna byc połączona z wystawą w Łodzi …
Ale kawa w Łodzi nadal super :kawa:
Pozdrawiam

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.566 42 1
Zatrzymam się na chwilę przy zdjęciu, które przedstawia moduł, a w zasadzie moduł jedno segmentowy, wykonany przez jednego z moich kolegów z klubu. Jest to kontynuacja nieskończonego segmentu w skali "N" przez znakomitego modelarza, św. pamięci Andrzeja Sadłowskiego, o czym świadczy umieszczona w rogu tabliczka "Ku pamięci Andrzeja Sadłowskiego". Segment został tylko od góry przerobiony i zaadoptowany na fragment szlaku w skali 1:87.
Konstrukcja tego segmentu jest nienaruszona, wykonana z twardych, porządnych, kwadratowych drewnianych belek. O profilach czołowych wtedy jeszcze nikt nie myślał, zaś dla potrzeb wpięcia tego segmentu w układy makiet, takowe zostały zamontowane. Obliczyliśmy, że ta "skrzynka" może mieć już mniej więcej 20 lat, choć nie znamy dokładnie daty jej wykonania.
Segment przedstawia fragment linii kolejowej pomiędzy Kościerzyną, a Łubianą (obecnie - dokładnie w miejscu przecięcia się z drogą krajową nr 20). Tuż obok wpływa do jeziora rzeka Rakownica, która przecina linię kolejową pod wiaduktem zaś jezdnię pod przepustem. Ciekawostką jest, że segment nie ma ani jednego kąta prostego, a tor kolejowy przechodzi z jednego łuku w drugi. Na Trybunałach ten segment miał swój debiut, był pierwszy raz pokazany publicznie ...
Ku pamięci.jpg

Widok na miejsce wg stanu obecnego.

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2024-06-30 235804.bmp.jpg

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.876 92 4
Zatrzymam się na chwilę przy zdjęciu, które przedstawia moduł, a w zasadzie moduł jedno segmentowy, wykonany przez jednego z moich kolegów z klubu. Jest to kontynuacja nieskończonego segmentu w skali "N" przez znakomitego modelarza, św. pamięci Andrzeja Sadłowskiego, o czym świadczy umieszczona w rogu tabliczka "Ku pamięci Andrzeja Sadłowskiego". Segment został tylko od góry przerobiony i zaadoptowany na fragment szlaku w skali 1:87.
Konstrukcja tego segmentu jest nienaruszona, wykonana z twardych, porządnych, kwadratowych drewnianych belek. O profilach czołowych wtedy jeszcze nikt nie myślał, zaś dla potrzeb wpięcia tego segmentu w układy makiet, takowe zostały zamontowane. Obliczyliśmy, że ta "skrzynka" może mieć już mniej więcej 20 lat, choć nie znamy dokładnie daty jej wykonania.
Segment przedstawia fragment linii kolejowej pomiędzy Kościerzyną, a Łubianą (obecnie - dokładnie w miejscu przecięcia się z drogą krajową nr 20). Tuż obok wpływa do jeziora rzeka Rakownica, która przecina linię kolejową pod wiaduktem zaś jezdnię pod przepustem. Ciekawostką jest, że segment nie ma ani jednego kąta prostego, a tor kolejowy przechodzi z jednego łuku w drugi. Na Trybunałach ten segment miał swój debiut, był pierwszy raz pokazany publicznie ...
Zobacz załącznik 1061465

Widok na miejsce wg stanu obecnego.

Zobacz załącznik 1061466
Darku tak z ciekawości, stan przedstawiony na makiecie to jaki przedział czasowy w realu?

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.009 144 0
IMG_03413.JPG

IMG_03414.JPG

IMG_03415.JPG

IMG_03416.JPG

IMG_03417.JPG

IMG_03418.JPG

IMG_03419.JPG

IMG_03420.JPG

IMG_03421.JPG

Wieczorem w niedziele w Piotrkowie zebrało się na burzę.
Musieliśmy zmykać z dworca do hotelu nie należycie pożegnawszy Wiktora, który wracał pociągiem. 10 minut zabrakło :)
20240630_205446.jpg

20240630_205502.jpg

Ostatnio edytowane: