• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Vallejo 26230 Still Water - "woda"

P-PRO

Nowy użytkownik
Reakcje
8 0 0
Witam,
Mam następujący problem z "wodą" Vallejo: po wylaniu zgodnie z instrukcją cienkiej warstwy płynu
i jego związaniu po niedługim czasie nastepuje zmętnienie, a w końcu następuje efekt serwatki/mleka.
Próby ponawiałem kilkukrotnie, w tym uprzednio wgłębienie zabezpieczając lakierem bezbarwym
Vallejo. Jaki może być powód takiego stanu rzeczy? Jak temu zapobiec?
Proszę o podpowiedź doświadczonych w temacie forumowiczów.

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
293 23 0
Witaj.
Pokaż fotki, miałem podobnie jak mi przemarzł. Teraz używam żywicy samochodowej i jest o niebo lepiej. Jakbyś chciał podam namiary.

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
293 23 0
Też chętnie poznam jakiś patent na wodę w stawie bo w końcu by trzeba było go skończyć :)
Proszę bardzo: https://www.boll.pl/produkty-techniczne-5/boll-zywica-poliestrowa-82

Cena świetna, tylko trzeba jej się nauczyć.

Kilka uwag:
0. Ja nie dodaje żadnego koloru, po wyschnięciu ma idealny pół przezroczysty kolor mętnej wody.
1. Lepiej dodać mniej utwardzacza bo żywica strasznie się nagrzewa - mi złapała 80C i pękła na dioramie testowej do taboru.
2. Przy dużej czyli zgodnie z zaleceniami producenta ilości utwardzacza pieruńsko się dymi podczas wysychania jak jest duża powierzchnia. Ja dodaje 70% tego co mówi producent.
3. Przy dużych połaciach i głębszych niż 4mm lać na kilka razy po pęknie.
4. Sama się faluje jak woda wiec super efekt daje.

Fotka akurat robiona na dioramie testowej właśnie do żywicy, bo chciałem zrobić takie ostre cięcie krajobrazu.
57EF5E4E-3284-42F7-A1AE-7C0A18265515.jpeg

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.885 15 1
Wygląda to fajnie. Już gdzieś to na YouTube widziałem. Martwi mnie jednak to nagrzewanie się żywicy. Ja mogę dać nawet 50% i niech to schnie nawet dwa dni. Makietę mam w pokoju w którym śpię więc i tak pewnie po wylaniu będzie się trzeba wynieść na kilka dni z domu by nie wdychać oparów.

Ja mam dno stawu zrobione ze styroduru. Czy to się nie zdeformuje??

Martwi mnie jeszcze to falowanie. Osobiście myślałem o gładkiej tafli wody by pociągi się w niej odbijały.

Chciałbym w stawie mieć jakieś imitacje zarośli (trzciny, tatarak). Czy to kleić przed wylaniem żywicy czy wkładać w żywicę? Będę wdzięcznym za jakieś rady bo drażni mnie ten pusty dół na środku makiety a ten staw to jedyna rzecz na tej mojej makiecie do której nie wiem za bardzo jak się zabrać.

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
293 23 0
Ja leję w chałupie, kobita ma wytrzymać :ROFL: co prawda wynoszę do ogrodu ale jak stwardnieje. Wywietrzyć godzinę i jest gitara. Sprawa falowania - ja specjalnie używam takiej co faluje bo jak była tafla jak szkło to wyglądało nienaturalnie. Żywice epoksydowe są jak tafla szkła (robi się z niej np. stoły z wklejonym drewnem) ale cena 6x tyle co mój specyfik.

I tu się zaczynają schody. Jak wylejesz na goły styrodur to przetopi na wylot xd ale jest prosty patent - wyłożyć niecke klejem elastycznym do płytek atlas (turkusowy) i paluszkiem na gładko dopieścić. Jak wyschnie zagruntować np. Unigrunt lub C17. Potem kolor nakładasz aerografem i cieniujesz. Następnie trawki, rybki, kamyki wklejasz w dno i jazda z żywicą. Lepiej dać mniej utwardzacza bo będzie klops i żywica wstanie na krawędziach.
Służę pomocą jak coś. A tak BTW szykuje się do napisania poradnika na forum o tym właśnie.

Ostatnio edytowane:

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.885 15 1
I tu się zaczynają schody. Jak wylejesz na goły styrodur to przetopi na wylot xd ale jest prosty patent - wyłożyć niecke klejem elastycznym do płytek atlas (turkusowy) i paluszkiem na gładko dopieścić. Jak wyschnie zagruntować np. Unigrunt lub C17.
U mnie to już chyba za późno na takie kombinacje bo dno jest uformowane ze styroduru i pomalowane. Nawet plaża już wysypana piaskiem. Czyli niestety muszę szukać innych rozwiązań. Czy wszystkie żywice przy utwardzaniu nabierają takiej temperatury?

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
293 23 0
U mnie to już chyba za późno na takie kombinacje bo dno jest uformowane ze styroduru i pomalowane. Nawet plaża już wysypana piaskiem. Czyli niestety muszę szukać innych rozwiązań. Czy wszystkie żywice przy utwardzaniu nabierają takiej temperatury?
Wszystkie żywice techniczne (mam na myśli nie modelarskie) podczas wysychania się nagrzewają, gdyż proces utwardzania jest egzotermiczny. Tak samo jak beton - przy większych objętościach wymagane jest jego chłodzenie i np. w bloku pewnej elektrowni w kraju podczas wylewania fundamentu pod komin wpuszczone były rury w beton z przepływającą wodą by do chłodzić aby nie pękł, a i tak nagrzał się do 60C, a był to B35 także nie jakiś mocarny.

Udajki wody modelarskie nie powinny się nagrzewać w stopniu wielce istotnym aby to brać pod uwagę. Pytaj sprzedawcę. Vallejo daje dobry efekt tylko musi być nie przemrożony więc w tych tem. lepiej nie brać wysyłki i udać się osobiście do sklepu modelarskiego.

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
293 23 0
Kończąc temat żywicy - tak się właśnie dzieje jak za dużo utwardzacza się da (foto).
F0702E2D-5E61-48D5-8DCE-5CBF70BDE98F.jpeg
Żywica pękła od temperatury i się wypaczyła, wstała bokami.
Ale jak się nią umie człowiek obchodzić efekt jest spektakularny.