• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ursus C45 1:35 wyrób własny

OP
OP
Baldwin

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Jadziem dalej z tematem bo inne czekają .
Długo się do tego przymierzałem bo niby proste ,ale pod warunkiem że wie się jak zrobić .
I tak było w przypadku stalowych kół ,okazały się dość pracochłonne ale cóż ,pomału byle do przodu .
Chciałem aby modle matki były metalowe ponieważ tylko dość sztywne elementy przetrwały by formowania .
Trzeba więc było najpierw wykonać formy do piast ,wyciąć szprychy i całość polutować aby nie rozpadło się przy wyciąganiu z formy .
A potem już poszło .

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.019 16 0
Największą satysfakcja dla modelarza jest to, że sam robi model od podstaw. To co robisz wygląda świetnie(y)(y)

OP
OP
Baldwin

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
A i dziękuję za dobre słowo .
Ponieważ nie jednym Ursusem człek żyje , inne prace też muszą mieć swój finał ,więc do roboty .
Na razie końcówka C 45 na stalowych kołach ,pozostało już tylko malowanko we właściwych dla tego egzemplarza kolorkach .
Jeszcze co prawda parę poprawek ale to już sama przyjemność przy całym gotowym modelu to taka przysłowiowa wisienka na torcie .

Oraz mała przymiarka do następnego tematu starego warsztatu mechanicznego .

OP
OP
Baldwin

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Czasami trzeba do modelu wykonać szereg takich samych detali , w takich przypadkach najlepiej wykonać jakiś pomocny przyrządzik aby detale były powtarzalne .
W Ursusie ze stalowymi kołami występują nakładane ostrogi do jazdy w polu , jest ich razem 48 sztuk .
Wykonałem więc takie małe coś co pozwoliło mi wykonać owe elementy .

Aby nie brać go w łapki za każdym razem wydłubałem niewielką podstawkę której wystrój będzie w formie wystawy podobnej jak na zdjęciu z początku tematu .

Pozostało malowanko i wykonanie napisu .

OP
OP
Baldwin

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Ursus podmalowany czekać będzie na swoją małą dioramkę .
Tym samym moje zmagania z tematem Ursus dobiegły końca czas na następną pracę
Dziękuję też wszystkim za wpisy i zapraszam do następnego tematu ,za jakiś czas oczywiście ,bo prace przy uzupełnianiu w detale traktorów jeszcze zapewne potrwają .
A podobny zapewne ze sprzętem typu kosiarka stanie się tłem dla wąskotorowego szlaku .

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.586 387 20
Jestem pod wrażeniem. Pięknie wyszedł Ci ten stary Ursus. Gratuluję. Chapeau bas. chapeaubas.gif chapeaubas.gif chapeaubas.gif