• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Unieważniony semafor wjazdowy

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Nie jestem autorytetem, ale tak sobie kombinuję, że:
§5
12. Tarcze ostrzegawcze kształtowe nie oddane do użytku lub unieważnione oznacza się przez umocowanie wskaźnika W31 na pionowo ustawionym dysku tarczy lub przez zdjęcie go ze słupa.
.....
14. Jeżeli tarcza ostrzegawcza, odnosząca się do czynnego semafora, jest nieczynna wskutek przeszkody w działaniu urządzeń nastawczych, to nie oznacza się tego przez umocowanie wskaźnika W31. W tym przypadku tarczę ostrzegawczą kształtową należy unieruchomić w położeniu pionowym.

Wniosek: jak semafor nieczynny (unieważniony) to tarcza też. Jak semafor czynny, a tarcza zepsuta to się ją blokuje w położeniu pionowym.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.589 35 1
Mam pytanko do specjalistów w temacie.
Jeśli mamy unieważniony semafor wjazdowy (jak na foto) to czy tarcza ostrzegawcza którego się tyczy też jest unieważniona?
Nie jestem specjalistą ale jestem duszą Białostoczaninem, a zdjęcie mi przypomina posterunek BŁ11. Jeżeli tak, to akurat tarcza ostrzegawcza przed tym semaforem była przelotowa, trzystawna i unieważniona tak, jak napisał Kolega Boruch.

Reakcje
1.786 13 0
Michale, a gdzie można wyszukać archiwalne fotki ogromnej parowozowni w Białymstoku? W latach 70/80 , jako dzieciak, gdy bywałem na feriach lub wakacjach u rodziny, całymi dniami w parowozowni przesiadywałem przy dyspozytorni...Wtedy i Pm2 przyjeżdżała tam czasami, Ty37, Ty45, Ty42, Pt47 i Ol49 pracowały bez przerwy , oraz TKt48 i OKl27, które prowadziły pociągi lokalne .... Nigdzie nie ma zdjęć...:([DOUBLEPOST=1413396190][/DOUBLEPOST]Przepraszam ,że nie w temacie post , ale skoro już Ty , Białostoczanin wiesz co i jak , to może masz jakieś konkretne informacje na temat tejże parowozowni???

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.589 35 1
Dzięki Panowie, też tak przypuszczałem :)
Czyli jednak jest to ów słynny "przerżnięty" przez załogę Orlenu semafor drogowskazowy. Przypominam, że katastrofa kolejowa związana z tym semaforem na długie lata zaburzyła funkcję stacji Białystok Centralny i Białystok s. Towarowa i przyczyniła się do ostatecznego zmarginalizowania znaczenia Białegostoku jako stacji węzłowej. Mam nadzieję, że Mirekk555 nie nakrzyczy na mnie, że wstawię nieaktulane już niestety Jego zdjęcie prawdziwego semafora wjazdowego z tarczą ostrzegawczą odnoszącą się do pokazanego przez Przemka semafora (drogowskazowego
MirekK.JPG
).[DOUBLEPOST=1413405377,1413404301][/DOUBLEPOST]
Michale, a gdzie można wyszukać archiwalne fotki ogromnej parowozowni w Białymstoku?
Lokomotywownia pozaklasowa w Białymstoku umiera. To co widać na tym filmie, to już przeszłość niestety