• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

UMF - modele lokomotyw serii SM42/SP42

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
77 2 0
Mieszalnia lakierów samochodowych. Ewentualne cos trzeba by z przelicznika dobrać.
Wiem, że nie ma odpowiednika Ral. Czy jest cos teraz w palecie modelarskiej? Pewnie tak ale nie wiem gdzie inu kogo.
Hataka ma gotowy zestaw farb pod PKP Cargo.
A jak wykorzystać taką farbę samochodową? Nigdy tego nie robiłem, generalnie jestem słaby w malowanie póki co i zanim się zabiorę za KITA (a planuję zrobić SP42) to się pobawię na gratach i samochodach najpierw i poćwiczę technikę. Będę wdzięczny za wskazówki m.in. co do użycia farby samochodowej :D

Wiem, że takie precyzyjne kolory to można uzyskać z mieszalnika farb w np. markecie budowlanym, to są farby akrylowe do ścian, totalnie nie mam pojęcia czy jakkolwiek da się je wykorzystać - także pytanie otwarte czy korzystacie z takich farb i jak ewentualnie się je przygotowuje pod aerograf jeśli w ogóle? :cool:

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.179 10 1
A jak wykorzystać taką farbę samochodową? Nigdy tego nie robiłem, generalnie jestem słaby w malowanie póki co i zanim się zabiorę za KITA (a planuję zrobić SP42) to się pobawię na gratach i samochodach najpierw i poćwiczę technikę. Będę wdzięczny za wskazówki m.in. co do użycia farby samochodowej :D

Wiem, że takie precyzyjne kolory to można uzyskać z mieszalnika farb w np. markecie budowlanym, to są farby akrylowe do ścian, totalnie nie mam pojęcia czy jakkolwiek da się je wykorzystać - także pytanie otwarte czy korzystacie z takich farb i jak ewentualnie się je przygotowuje pod aerograf jeśli w ogóle? :cool:
Generalnie wszystkie farby samochodowe sa chemoutwardzalne. Recepture zawsze podaje mieszalnia tj ile utawdzacza a ile rozpuszczalnika. Mowimy tu o malowaniu akrylami nie bazą. Ilość rozpuszczalnika zależna jest od aerografu i jego dyszy.
Farb ściennych nigdy nie używałem i sie nie wypowiem.

Ostatnio edytowane:

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
318 38 1
A jak wykorzystać taką farbę samochodową? Nigdy tego nie robiłem, generalnie jestem słaby w malowanie póki co i zanim się zabiorę za KITA (a planuję zrobić SP42) to się pobawię na gratach i samochodach najpierw i poćwiczę technikę.
Na filmie PIKO [W048] Vlog Dr. René F. Wilfer - Produktion der EP09 und Weihnachtsgrüße jest pokazane jak się maluje modele w fabryce.