• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Uhlenbrock 74320 pytanie

Reakcje
19 1 0
Mam pytanie czy ktoś wie jak programować dekoder Uhlenbrock 74320 ? Nie mogę się do niego dobrać, tak jakby był zablokowany fabrycznie. Chciałbym pozmieniać pare CV żeby lok nie ruszał jak z procy i nie stawał jak wryty:LOL:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.965 40 1
Hej.
Kilka ważnych pytań.. Czy jest nowy, czy z 2 ręki? Jak jest zablokowany, nie można nic zaprogramować? Czym programujesz?
Inne dekodery programują się? Jak podłączone są kable do torów na których programujesz lokomotywę?
TU masz instrukcję w języku angielskim do tego dekodera. Spróbuj może zresetować w CV8.
Może pomoże.

OP
OP
N
Reakcje
19 1 0
Dekoder jest nowy. Programuje przez apke roco z21. Lok na torze programowym. Inne dekodery działają bez zarzutu i wszystko da się ustawiać.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.304 145 0
Nie jestem pewien, czy w przypadku Uhlenbrocka nie trzeba było najpierw "odblokować" możliwości programowania.

To te CV15 i CV16 o których napisał @PiotrK

z innego manuala do tego dekodera:
Bez tytułu.png

no ale, żeby Z21 nie czytało tych CV???

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.965 40 1
Koledzy powyżej mogą mieć rację.
Przytoczę instrukcję strona 12, przetłumaczoną przez translator.
Oczywiście jest to prawie po polsku.:)

"Blokada programowania (blokada programowania dekodera)
Blokada programowania dekodera jest używana w przypadku kilku dekoderów w pojeździe
w celu zmiany CV tylko w jednym z dekoderów za pomocą
ten sam adres podstawowy (CV1) lub adres długi (CV17 i CV18). W tym celu każdy dekoder CV16 musi być zaprogramowany
inny numer (numer indeksowy) przed zamontowaniem dekoderów w pojeździe.
Aby zmienić lub odczytać wartość CV w jednym zainstalowanych dekoderów,
zaprogramuj odpowiedni numer indeksu w CV15, a następnie zaprogramuj CV wybranych dekoder.
Dekodery porównują wartości w CV15 i CV16 i jeśli obie wartości są zgodne, zostaje udostępniony dostęp do CV.
Jeśli porównanie nie powiedzie się, nie można uzyskać dostępu do CV tego dekodera.
Zalecane są następujące numery indeksów: 1 dla dekoderów silnikowych, 2 dla dekoderów dźwięku, 3 lub wyższy dla funkcji i
inne typy dekoderów."

Czyli spróbuj w CV15 i CV16 wpisać wartości =1.

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
344 0 0
Przedstawione objawy ( dostęp tylko do CV1, CV17, CV18, CV29) sugerują zablokowanie przez ustawienia w CV15/CV16.
Proponuje w trybie POM wpisywać do CV15 kolejne wartości (zaczynając od 0) i sprawdzać czy przy którejś całość nie zadziała.

OP
OP
N
Reakcje
19 1 0
Poddaje się. Wpisywałem w CV 15 kolejne wartości od 0 do 10 i zero reakcji. Chyba mnie pokonał ten dekoder bo nie wiem gdzie leży problem. Dzięki panowie za zainteresowanie tematem i próby pomocy

zgodny

Znany użytkownik
Reakcje
452 19 0
Podepne się pod temat , jak w tym dekoderze ustawić zatrzymanie lokomotywy w zadanym miejscu ? Mam moduły hamowania Abc i próbuje coś działać . Ustawiłem CV 27 na wartość 2 i zatrzymuje się w jednym kierunku na długość lokomotywy. Mam multimaus. Jaki CV pozmieniać by wydłużyć drogę hamowania ( z różnych prędkości ten sam odcinek do zatrzymania) . Proszę o pomoc kolegów .