wcześniej napisałem o Ty246-81 i 91 , które widziałem na fotografiach fabrycznych , że całość parowozu i tendra to kolor taki jak by szary(?) wiadomo fotka czarno biała wiadomo,że w słońcu czerń jest szara a w cieniu szarość czarna -prawie czarna , czarne momenty na fotkach są -to miejsca zacienione i tu można skalować , ale..- a tylko ! obręcze na biało , białe napisy ale belka czołowa loka wyrażnie mocno ciemniejsza ..
- jeszcze raz ta fotka też z Limy
-tu z kolei belka w podobnej tonacji co reszta a więc kolor szary(?) , ale za to koła bose i wiązary , korbowód itd jak dla mnie wyrażniej ciemniejsze niż całość , wyrażną skalę szarości -biały /napisy i obręcze/, szary/kocioł , budka, tender, osprzęt, rury , zbiornik itd / i ciemno szary kół bosych , wiązarów .., najwyrażniej jak dla mnie widać to w miejscu :stojak -koła (dowiązane) czy to mogło by być tak ,że całość parowozu i tendra to kolor szary, koła bose i układ napędowy -czerwony ,obręcze kół , napisy białe - a - belka czołowa -hm? -szara jak całość ? a może pomarańczowa? jasno czerwona ?? (szarość i pomarańcz lub jasna czerwień w podobnym paśmie)
.... ,- że na przykład trumany fabryczne w pierwszych latach na PKP były szaro -czerwono -białe( dla mnie pięknie!)
- i jeszcze jedno na tej fotografii całkiem możliwe , że to numer kolejowy trzycyfrowy(?) to by było dopiero - jak na razie nie "spotkałem" fotki trumana z numerem jeden lub sto
_ Darek -żeby skrócić moje domniemania to coś by trzeba było "zrobić" w zakresie tego Sakramento..

:!: :idea: :arrow:
kiedyś kupiłem sobie do swoich celów dwa loki tendrowe w skali 87 typu USRA 0-8-0 i jeden z plakietką Limy jest cały czarny i tylko obręcze są białe, a drugi słiczer ALCo jest cały ciemno szary , i ma tylko koła bose czarne ..ciekawe jak to było z trumanami?
-kiedyś bardzo dawno temu w Muzeum Kolei w W stał Tr201-51(teraz w Jaworzynie) jeszcze wtedy w W miał tabliczkę armijną z rokiem inwentarzowym 1942!!!..i tego parowozu z tender wyliniał z tyłu i pamiętam że wylazł jego numer malowany na biało (duży dość) i mniejsze napisy woda ileś tam galonów i ileś tam ton węgla i pamiętam ,że tłem -był kolor szarozielony