• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e Tu stacja Wieluń Wąskotorowy

OP
OP
Dobrzyn

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
H0e
Reakcje
1.834 3 1
Przy pomocy sit do kulek BGA i ziemi z pola teściów uzyskałem materiał o frakcji 0-0,35mm. Dzięki niemu zasypałem w zasadzie wszytskie tory i zrobiłem najważniejszy punkt całości - orne pole ;)
Multimedia (41).jpg

Multimedia (40).jpg

Multimedia (42).jpg

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.986 72 5
Pole wyszło zarąbiście (całość zresztą też nabiera kształtu). Bruzdy robiłeś za pomocą spaghetti, czy jakoś inaczej ?
Pytam, bo fajne, delikatne, niezbyt głębokie.

kolighyt

Znany użytkownik
Reakcje
854 5 0
Cześć,
czym utrwalasz usypaną ziemię? Ja stosuję mleko wikolowe, i nie jest to metoda zbyt optymalna jeśli się chce uzyskać jakiś konkretny kształt, jak np. zaorane pole. Jeśli się da najpierw wikol to się nie da tego błota kształtować bo się lepi do narzędzi, a jeśli zalewać już usypany kształt, to albo się ziemia rozpływa, albo nie skleja drobin i obsypuje się po podniesieniu makiety. Masz jakąś lepszą metodę?

hamulcowy

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
1.336 28 1
A nie dało rady inaczej poprowadzić tor do obrotnicy? Ten zygzak trochę zakłóca optycznie urok tego układu torowego. Pewnie tak było w realu, ale mała korekta nie wywołała by chyba katastrofy?

OP
OP
Dobrzyn

Dobrzyn

Zespół forum
H0e
Reakcje
1.834 3 1
@Kris @kolighyt Pole jest z tektury falistej, ale takiej z drobną falą.
Najpierw posmarowałem klejem (rozcieńczony lekko Rakoll GLX-3), zasypałem pyłem. Następnie po wyschnięciu zwilżyłem i zacząłem z ręki zasypywać redliny tak, żeby nie zasypać bruzd. Ten "zasyp" całkiem fajnie zaciągał wodę. Następnie zalałem bruzdy mocno rozcieńczonym klejem. Po wyschnięciu, przejechałem wszytsko pyłem "na sucho".
@hamulcowy pewnie by dało, ale wtedy musiałbym rozsunąć tory 3 i 5 na całej długości i poszerzyć stację. Oprócz tego - tak właśnie było w oryginale. Z perspektywy widza nie ma to wpływu na odbiór.

OP
OP
Dobrzyn

Dobrzyn

Zespół forum
H0e
Reakcje
1.834 3 1
Dziękuję za miłe słowa!
Racja, Wieluń miał bardzo fajny układ. A zagłębiając się bardziej w temat widać, że stacja miała spory potencjał na rozbudowę: być może związany z pierwotnymi planami przedłużenia linii do Sieradza

OP
OP
Dobrzyn

Dobrzyn

Zespół forum
H0e
Reakcje
1.834 3 1
Dość charakterystycznym elementem WMD Wieluń był płot zasieku węglowego, zbudowany z szyn w roli słupków i stalowych podkładów w roli ścian. Wagon OBB występuje tu w roli skrajnika.
20260125_204002.jpg

20260126_210301.jpg

20260126_210243.jpg

Wrota WMD czekają na montaż małych drzwi. Szybki wstępnie wybite ;)
20260126_210337.jpg

OP
OP
Dobrzyn

Dobrzyn

Zespół forum
H0e
Reakcje
1.834 3 1
Te wrota są piękne. To karton wycinany laserem?
Tak, dwie warstwy kartonu na stronę i warstwa folii. Folię też docinałem laserem, ale mój sprzęt średnio się do tego nadaje.

Płot zrobiłem trochę z pamięci. Obejrzalem zdjęcia i stwierdziłem, że jest zbyt kompletny. Został więc nieco przerzedzony ;)
20260128_063702.jpg

OP
OP
Dobrzyn

Dobrzyn

Zespół forum
H0e
Reakcje
1.834 3 1
Produkcja własna. Wydrukowałem część w formie arkusza, część oddzielnie. Niestety są bardzo wiotkie i podatne na deformacje.

1769970642464.png