• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zieleń Trawa elektrostatyczna

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.660 387 20
Jak nie chcesz elektrosadzarki, to Noch zrobił takie pudełko, a właściwie butelkę plastikową do siania trawy na makietach. Koszt niewielki, a efekty porównywalne. Poniżej filmik o tej technice.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
mafo
Super ! Tylko nie trzeba do tego " Specjalnej buteleczki NOCH " wystarczy normalna buteleczka/opakowanie np. po talku . Wazne aby było z polietylenu lub z polipropylenu (PP) oznaczenie .
Po wsypaniu trawki mocno potrzasajac trawka się samoistnie elektryzuje . naciskając na opakowanie wydostaje się po przez zamkniecie które posiada otworki ( 0,3 i 0,5 mm)
Ot cala tajemnicza buteleczka NOCH .

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.359 17 2
Ewentualnie jak masz stary telewizor gdzieś w piwnicy typu rubin to można się podłączyć do wysokiego napięcia ale ale tam jak kopnie to Chuck Norris wypada blado. więc zalecam ogromną ostrożność. Ale za to trawa stoi :D

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.660 387 20
Jeszcze jest taki sposób z dawnych czasów, gdy nie było buteleczek polietylenowych lub polipropylenowych, a o elektrosadzarkach to tylko można było sobie pomarzyć. Sypie się trawkę z ręki na podłoże posmarowane rozcieńczonym wikolem i od spodu wielokrotnie uderza się delikatnie młotkiem i trawka pięknie sobie wstaje. Nie jest to co prawda tak idealnie stojąca jak z elektrosadzarki, ale dawniej, gdy w sklepach nie wszystko było dostępne to trzeba było sobie radzić. ;)

misza1

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 0 0
Dzięki za super wyjaśnienie. :ROFL::ROFL::ROFL: Wprowadziłem to w "życie" i teraz jak chcę usiąść, to wtykam paluchy do gniazdka, lub działam w myśl zasady, że "TRAWA" ludzi łączy, a dzieli ich siano :gwizd::gwizd::gwizd:

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
317 36 8
No i ja zacząłem sianie i chyba coś skopałem gdyż trawa wstaje dopiero po zbliżeniu sitka już po wysianiu. Szlag co jest nie tak.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
To coś wygląda kiepsko jak już chcesz kupować małe ilości to kupuj w Świdnicy. Oni na allegro też są. Przynajmniej masz pewność, że dostaniesz Nocha lub Polaka: http://materialy-modelarskie.pl/

Elektorsadzarka z łapki ogarnie Polaka do 3mm, z 5mm ma kłopoty. Nocha powinna postawić dłuższe ale powiem szczerze dłuższych nie kupuję. 5mm to u mnie maks.

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
317 36 8
No dobra poprawiłem technikę według zaleceń i wyszło tak proszę o krytykę ale bez oblewania :) Jest to moa pierwsza scenka modelarska z użyciem trawy i roślinosci w życiu proszę o wyrozumiałość poprawię się, tak wiem kolor trawy do du.. kolejny raz będę lepiej dobierał to była tylko próba :)
20160517_201826.jpg
20160517_201838.jpg
20160517_201844.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 7
Techniki modelarskie 5
Techniki modelarskie 15
Techniki modelarskie 29