Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Moduły skręcone parami i owinięte stretchem.
Można też zrobić "trumienki" na pojedyncze moduly (lewy dolny róg zdjęcia).
Zdjęcie (wycinek) z kolekcji Piotrka.
O kurcze, ale pobojowisko... Nic nie ucierpiało? Myślałem, że transport to tylko "na płasko". Czy ta "trumienka" jest przykręcona do np. profili? (są tam otwory, które można by wykorzystać).
na max 4-5 modułów
ścianka - sklejka12mm 30x110 przykracana do boków modułów ( dłuższych ) na dole scianki krawędziak z kółkami meblowymi
po wewnętrznej stronie listewki 2x2 aby po przykręceniu dolnego modułu potem było łatwiej - tylko wsuwać kolejne moduły i skręcać
mocowanie - śruby m8 + nakrętki meblowe - z pazurkami - dzieki temu nie trzeba kontrować przy skręcaniu
oczywiście potem można ofoliować- lub jakiś pokrowiec
Kolega Grzegorz Kita wyjaśnił co prawda.
To fajne określenie "trumienka", którego użył kolega Misiek, to więc nic więc innego jak skręcone dwie skrzynki częściami prezentacyjnymi do siebie z pomocą mocowania w postaci np. sklejek (z dwóch stron) o szerokości dopasowanej do szerokości skrzynek i na tyle wysokich by czubki drzew z jednej skrzynki nie dotykały do czubków drzew z drugiej skrzynki .
Trumienka nie zawsze jest poręczna w przypadku np. H0, gdzie wszystko jest nieco więsze niż dajmy na tio w N-ce - tzn. gdy na skrzynkach znajdują się np. wysokie drzewa, kominy, itp... wówczas bezpieczniej transportować takie skrzynki jako jedne - ewentualnie dorobić do nich coś na kształt futerału ze sklejki, również dokręcanego do profili czołowych, o konstrukcji zapewniającej na tyle dużą wytrzymałość, aby dało się to przenosić jak walizkę. Skręcenie dwóch skrzynek może bowiem spowodować że uzyskamy wielką paczkę - mało poręczną i ciężką w transporcie (zależy jakie mamy te skrzynki).
Dobrym rozwiązaniem są pudła kartonowe - da się je zamówic na wymiar. po przyszyciu pasów transportowych dobrze się to nosi i nie ma problemw ze skaldowaniem i układaniem w aucie. Wygląda to jak na zdjęciu kolegi: link
"trumienka", którego użył kolega Misiek, to więc nic więc innego jak skręcone dwie skrzynki częściami prezentacyjnymi do siebie z pomocą mocowania w postaci np. sklejek (z dwóch stron) o szerokości dopasowanej do szerokości skrzynek i na tyle wysokich by czubki drzew z jednej skrzynki nie dotykały do czubków drzew z drugiej skrzynki
Nie zrozumiałeś, wróć do mojego zdjęcia i podpisu - trumienka to skrzynka, nakładana od góry na moduł.
U N-as opakowanie raczej jednomodułowe i stosowane na początku N-kariery.
Później zaczęliśmy stosować dwumodułowe pakowanie.
Raz - więcej się zmieści (2 moduły/segmenty jak łatwo policzyć)
Dwa - Nasze dwupaki mają zazawyczaj wymiary zblizone do 80x40x40, co w jakimś tam stopniu ułatwia układanie w samochodzie transportowym ;-)
Zdjęcie pomocnicze trumienki i jej dodatkowego zastosowania.
W Krakowskim Klubie Modelarzy Kolejowych postawiliśmy na wykonanie opakowań transportowych.
Ile osób tyle zdań. Za pojedynczymi opakowaniami przemawiają takie fakty:
- składowanie modułów po kilka w jednym stosie za pomocą czołownic wymusza posiadanie samochodu dostawczego do transportowania. Pojedynczy moduł w opakowaniu można zabrać osobówką,
- chcąc zabrać pojedynczy moduł trzeba zabrać cały stos, ponieważ nie posiadamy opakowania na niego, więc trzeba wymontować pozostałe i jechać ze stosem.
- moduł jest bezpiecznie opakowany, a takie opakowanie jest wykonane na lata, tekturę można uszkodzić, przebić,
- foliowanie modułów jest czasochłonne i zawsze trzeba wozić ze sobą rolki folii.
- moduły spięte czołownicami i owinięte folią również można uszkodzić. (dotyczy to większej ilości modułów i nóg czasem goniących po samochodzie)
- element wizualny.. "Jak Cie widzą tak Cie piszą" Na moduł wydaję się grube pieniądze, budowa, wykończenie, a potem pakuję się go w tekturę, nie rzadko za element zamykający służy taśma. Takie pudło jest estetyczne, schludne, bezpieczne i trwałe.
Wady:
- pudła drewniane są na pewno cięższe od opakowań z tektury.
Na zdjęciu pudła zaraz po wykonaniu, jeszcze bez modułów.
W Krakowskim Klubie Modelarzy Kolejowych postawiliśmy na wykonanie opakowań transportowych.
(...)
Na zdjęciu pudła zaraz po wykonaniu, jeszcze bez modułów.
Ja mam tez pudła takie jak Saper pokazał i są boskie. Wziąłem zamówiłem wersję profi z dodatkowymi gniazdami na pasu montażowe Jak sie uda to wrzucę fotkę chyba że Saper wcześniej podbije do Klubu