• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

tory Piko H0

moshica

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam

To mój 1 post,więc witam wszystkich ;-)
Odgrzebałem swoją kolejkę Piko z lat 70tych, która kompletował mój wujek, no i teraz chciałbym ją poczyścić, poskładać dla siebie i syna.
Ale mam pytanie odnośnie torów, chciałbym dokupić ich więcej. Nie wiem którego producenta bym potrzebował, ponieważ obecne te co mam są na takich kartonowym szarym podkładzie. Wiem że jest kilku producentów : Marklin, Tillig, Roco, ale wolałbym dokupić identyczne lub spełniające te same kryteria. Czy spotkaliście się z takimi kartonowymi podkładami no i co jako zamiennik kupić ?

Pozdrawiam
MS

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
464 8 0
Te tory na kartonach możesz próbować sprzedać na znanym portalu aukcyjnym. Czasem znajdzie się jeszcze jakiś kupiec. Ale nawet jeśli, to rewelacyjnej ceny nie dostaniesz.
W przypadku gdybyś chciał pozostawić te tory, to do łączenia z nowymi Piko A-Gleis potrzebne będą tory przejściowe - Piko 55207 (GUE62-H)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.994 53 5
Witaj na forum! :)
Część z tych torów (nie wiem, ile masz) możesz sprzedać, a część zostawić do ćwiczenia malowania i szutrowania. Przynajmniej żal nie będzie :)
Ale makietę lepiej robić już na modelowych torach. Tu przydatny link kol. Hugwa :)
Działaj i pokazuj. (y)

Zanim zaczniesz, 3 rady:
1. Poczytaj forum - to skarbnica wiedzy i znajdziesz tu odpowiedzi na wiele nurtujących Cię pytań. Szczególnie dział dla początkujących ;)
2. POWOLI - lepiej zapytać 3 razy, niż 3 razy przepłacić lub kupić 3 niepotrzebne rzeczy (np) i ważna rzecz później : Lepiej planować 2 lata, niż spier....ć w 2 godziny ;)
3. Mniej znaczy więcej - na makiecie, jak w muzyce, musi być "oddech". Przeładowana bambetlami makieta nie cieszy, jak dobrze zaplanowana, gdzie wszystko widać na pierwszy rzut oka, a na drugi zachwyca :)

Powodzenia :)

OP
OP
moshica

moshica

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki Panowie za odzew. Tych torów mam małe pudło, do tego kilka lokomotyw, sporo wagonów. Ja tych torów nie chcę sprzedawać bo i po co. Skłaniałem się do zakupu kolejnych, aby zwiększyć ilość. Rzecz w tym, że nigdzie w necie takich nie widziałem, są same z plastikowymi podkładami. W latach 60-70 jak wszystko zostało kupione w ówczesnych składnicach harcerskich to plastików nie było.
Makieta to sprawa przyszłości, najpierw muszę całość poczyścić, ponaprawiać zepsute elementy z dzieciństwa ;-), potem dokupić co się chce i na koniec makieta.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.365 544 30
Torów na kartonowych podkładach praktycznie się już nie kupi, ale te na plastikowych też się nadają bez przejściówek. Ważne, żeby były to tory z szynami z blaszki w kształcie odwróconego U (zwane, nie wiem dlaczego, "U-rurki"), a nie pełnoprofilowe jak współczesne wyroby.

OP
OP
moshica

moshica

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
To znaczy nadają się w sensie połączenia starych z nowymi plastikowymi ? Chyba musiałbym pójść do sklepu modelarskiego i organoleptycznie spróbować swój połączyć z nowym. Przez internet to chyba kupowanie kota w worku, a nóż nie będą do siebie pasować...

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.365 544 30
To znaczy nadają się w sensie połączenia starych z nowymi plastikowymi ? Chyba musiałbym pójść do sklepu modelarskiego i organoleptycznie spróbować swój połączyć z nowym. Przez internet to chyba kupowanie kota w worku, a nóż nie będą do siebie pasować...
Tak, właśnie to miałem na myśli. Ale z wizytą w sklepie może być problem: te szyny w kształcie U nie są od dawna produkowane i będzie trudno je znaleźć w sklepie.

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
140 1 0
To znaczy nadają się w sensie połączenia starych z nowymi plastikowymi ?
Nie, to znaczy że nadają się w sensie połączenia starych kartonowych ze starymi plastikowymi. Żeby pełna jasność w temacie zapanowała, mówimy o trzech rodzajach torów PIKO:

1. bardzo stare "U-rurki", czyli blaszanki na kartonowych podkładach
2. stare "U-rurki", czyli blaszanki na plastikowych podkładach
3. nowy system PIKO - A-Gleis, czyli torowisko modelowe

Typ 1. i 2. można łączyć ze sobą bez problemu - sprawdzone. Typy 1. i 2. z typem 3. można połączyć za pomocą wspomnianych wcześniej przejściówek.

Chyba musiałbym pójść do sklepu modelarskiego i organoleptycznie spróbować swój połączyć z nowym. Przez internet to chyba kupowanie kota w worku, a nóż nie będą do siebie pasować...
Da się przez przejściówki i wszystko będzie pasować. Możesz spokojnie zamknąć oczy i uwierzyć. Robiliśmy to wielokrotnie. Poza tym, jak wyżej napisał Marqus, poprzez znany portal aukcyjny można kupić używane tory PIKO starego typu.

OP
OP
moshica

moshica

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kurcze dziękuję Wam za pełny obraz sytuacji ;-) Macie doświadczenie, którego ja nie mam, bo ostatnio kolejką się bawiłem na przełomie lat 70tych i 80tych a to były inne czasy...więc poszukam U-rurek lub wejdę w system A-Gleis z przejściówką. Dzięki Panowie.

OP
OP
moshica

moshica

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mam jeszcze jedno pytanie, złożyłem koło z tych moich torów i wyszło że wewnętrzna średnica to 912mm. A na znanym portalu aukcyjnym podają że są 2 rodzaje o średnicach 760mm i 880 bodajże. Czy możecie mi wyjaśnić, skąd się biorą znów te różnice ?

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.365 544 30
"Znany portal" ma rację, takie były dwie średnice torów systemu U Piko. Mierzy się to do osi toru. Inny wymiar w praktyce może się zdarzyć, gdy poszczególne odcinki torów nie są dokładnie połączone i są względem siebie lekko rozchylone, czego na pierwszy rzut oka może nie być widać, a co może spowodować konieczność użycia za dużej liczby odcinków toru. Może to być spowodowane np. odgięciem na zewnątrz łączących "wypustek". Na pełny okrąg potrzeba 16 standardowych odcinków łukowych w wypadku obu średnic.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Rozumiem teraz, pomierzę 16 odcinkami ile wyjdzie, ale też tak podejrzewałem, iż okrąg nie jest idealny.
U-rurki nowe są do kupienia w Warszawie na Dzielnej to są Polskiego producenta tak przynajmniej mówi sprzedawca ma tory proste ,łuki ,rozjazdy,krzyżówki .to chyba te same co na znanym portalu "TORY do KOLEJKI typu PIKO" ja polecam tory modelowe ale wybór należy do Ciebie.