• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tort 2,5x1,25

Ludwigh

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam Szanownych Kolegów!
Proszę o ocenę i ewentualne poprawki w planie który sobie wymyśliłem:
założenia: skala H0, tory Piko A, epoka III, III/IV, zabudowa własnej produkcji, czas wykonania ok 3 lata, makieta ma służyć głównie do zabawy - szczególnie manewrów: składy towarowe: zestawianie i zabawa obrotnicą
Zdaję sobie sprawę, że projekt jest dość skomplikowany i kosztowny dlatego podzieliłem wykonanie na dwa etapy:
I szlak (tory 1,2) i dwa tory "odstawcze" na przyszłej bocznicy towarowej (3,4)
II obrotnica i reszta bocznicy towarowej.
Proszę o ocenę poprawności połączeń i jeżeli szlak jest ok to sugestię co do umieszczenia sygnalizacji (gdzie i jaka).
Ponieważ systematycznie gromadzę elementy chciałbym ruszyć z I etapem na jesieni
Pozdrawiam!

Załączniki

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Może tak? Zyskasz na długości użytecznej torów 5 i 6 Tylko zrobił bym jeszcze odbicie lustrzane całego układu żeby nie wjeżdżać lokomotywą z wagonami na bocznicę, tylko cofać skład ze szlaku, zostawić wagony i odjechać.

Załączniki

Reakcje
1 0 0
Może ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się że jest poprawnie. Tor ten ma pewnie służyć do przestawienia lokomotywy z czoła na tył składu, ale mogę się mylić :)

OP
OP
Ludwigh

Ludwigh

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Xendx dziękuję!
Odwrócenie całego układu to świetny pomysł. Przetrawiam jeszcze wszystkie wynikające z tego konsekwencje.

OP
OP
Ludwigh

Ludwigh

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przerobiłem zgodnie z sugestiami:
Teraz zastanawiam się nad sygnalizacją tzn jak ją uprościć wobec rzeczywistości. Wychodzi mi, że muszą być na stacji sygnalizatory wyjazdowe (wjazdowe mają sens?). Konieczny wydaje mi się tez sygnalizator na szlaku w miejscu wjazdu na bocznicę- część manewrów będzie przecież blokowała w tym miejscu szlak.
Proszę o pomoc doświadczonych Kolegów.

Załączniki

OP
OP
Ludwigh
Reakcje
0 0 0
Witam!
Poczyniłem pewne postępy tzn: zrobiłem podstawę makiety, zakupiłem tory niezbędne do zrobienia pierwszego etapu i złożylem wszystko na sucho coby sprawdzić w realu plan i co tu ukrywać - pobawić się i ... ogólnie SUPER ale jest jeden zonk:
Na rozjezdzie BWL-3 w dolnym lewym rogu dłuższe lokomotywy (Pd5, Tw1) wykolejają się przy ustawieniu wjazadu na wewnetrzny tor - chyba że jadą naprawdę wolno... Takich problemów nie ma zabawkowa Br80 przy żadnej szybkości...
Czy to normalne czy ten rozjazd reklamować?

MiGo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ludwigh napisał(a):
Na rozjezdzie BWL-3 w dolnym lewym rogu dłuższe lokomotywy (Pd5, Tw1) wykolejają się przy ustawieniu wjazadu na wewnetrzny tor - chyba że jadą naprawdę wolno... Takich problemów nie ma zabawkowa Br80 przy żadnej szybkości...
Czy to normalne czy ten rozjazd reklamować?
Cześć,
jeśli mówimy o rozjeździe 55222, to moim zdaniem Ten Typ Tak Ma. Sprawdź promień ostrzejszego łuku - jest na prawdę mały ("tramwajowy").
Jeśli jest to 55227, to już nieco łagodniejszy (r3 = 483mm) tak więc przed reklamacją rozjazdu sprawdź "kwity" parowozu, bo może producent napisał wprost że nie przejdzie przez taki łuk.

Pozdrawiam

M.

OP
OP
Ludwigh
Reakcje
0 0 0
Witam po przerwie:)
Minęło półtora roku i przystępuję do realizacji nowego planu makiety.
A historia starej? - może służyć innym początkującym jako przestroga:
Okazało się że przy głębokości 125 cm i brakiem możliwości odsunięcia makiety jest problem z postawieniem wykolejonego składu, a np szutrowania torów to sobie w ogóle nie wyobrażam- a czytałem ostrzeżenia na forum:(! Zatem pozostało zdemontować blaty i zabrać się za projektowanie od nowa.
Tym razem spokojne, w międzyczasie nabywałem tabor, budynki i sterowanie.
w związku z pomieszczeniem jakim dysponuję Ok 310x240, zainspirowany wątkiem Garcia ramireza makiety dookoła pokoju postanowiłem pójść w tą stronę.
Makieta jak na początku założeń ma służyć do zabawy i sprawiać jak największą frajdę, dziecko mi rośnie i zaczyna się interesować kolejkami więc czas ruszyć bo mi dorośnie zanim stary zrobi makietę.
Całość docelowo będzie miał dwa poziomy - obecny plan poziomu +1, na poziomie 0 będzie parowozownia z obrotnicą - miejsce na górze planu o wym 250x83 - prowadzi na poziom 0 tor po prawej stronie z poziomu + 1.
Problemem pokoju są drzwi - wejściowe po prawej u dołu, i balkonowe - po lewej u góry, powoduje to konieczność zastosowania 2 modułów wyjmowanych co komplikuje cały układ - trudno tak to było ustawić aby cięcie nie wypadało na jakimś rozjeździe.
Co do układu: na dole główna stacja osobowa, z tyłu część towarowa z rampą i magazynami - tu starałem się uzyskać jak najdłuższe perony (150cm)i udało mi się dobrać zabudowę niemal w całości neogotycką.-wszędzie jest mur pruski a ja chcę trochę inaczej...
Stacja górna - z założenia drugorzędna ma przystanek osobowy ale głównie ma służyć jako towarowa do przeładunku i magazynowania, w prawy górnym rogu jest mały warsztat naprawy parowozów, nawęglanie, kran i wieża wodna.
Zastanawiam się nad nastawniami - o ile na stacji dolnej wydaje mi się konieczne umieszczenie dwóch to u góry może być chyba jedna? -jakby co miejsce jest
Co można tu poprawić? nie śmiejcie się ale siedzę nad tym z przerwami ponad rok:D !
wreszcie kwestia sterowania - do loków mam MM z dodatkowym wzmacniaczem i drugą mychą. zastanawiam się czy zrobić rozjazdy i semafory w analogu, a loki cyfrowo czy całość cyfrowa i GbbK

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Pomysł z 2 dużymi stacjami fajny, ale nad planem trzeba jeszcze mocno popracować. Na dolnej stacji jakoś się tory dziwnie schodzą od połowy peronu.
2. Jak chcesz zrobić zjazd na dolny poziom przez moduły (wyjmowalne chyba)?

A nie myślałeś o układzie w kształcie U ? Lub G ? Jest na prawdę mnóstwo układów, które się plączą po internecie.
I znów napiszę: Lepiej planować 2 lata niż spier.......lić przez 2 godziny. :D

Powodzenia! Doceniam, że się nie zniechęciłeś po pierwszym razie :)
(y)

OP
OP
Ludwigh
Reakcje
0 0 0
Szczerze mówiąc liczyłem na to, że się odezwiesz Kris
To dziwne rozszerzenie już wyeliminowałem
Zjazd na poziom -1 jest dość karkołomny ale wierzę, że do zrealizowania - już go wymyśliłem i rozrysowałem
jak masz z jednej strony 83 cm blatu a z drugiej max 70 cm to R1 ledwie wchodzi więc kształt U odpada (jeżeli ma być pętla a o to chyba w tortach chodzi)
A nie zniechęciłem się bo w porę się zorientowałem w wadach pierwszego projektu (przed klejeniem korka)

OP
OP
Ludwigh

Ludwigh

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
No dobra 2 tygodnie kombinowałem nad planem w kształcie U i ostatecznie odrzuciłem ten pomysł jako niewykonalny na mojej powierzchni...
Pokój ma wymiary 233x300, znajdują się w nim drzwi na balkon które muszę udostępnić - domownicy są wyrozumiali ale nie aż tak bardzo:)
Zatem 233 cm - 50 na przejście zostaje 183 cm na dwa ramiona U, niestety przy tym układzie nie mogę wykorzystać całej długości pokoju - dłuższe ramie może mieć 250, krótsze 180 (chol... drzwi) co nie pozwala na zmieszczenie czegoś fajnego nawet zakładając, że węższe ramie będzie prowadzić tylko do obrotnicy z parowozownią....
Pozostaje modyfikacja dotychczasowego planu dookoła pokoju, po drobnych zmianach wygląda to tak:
Dopieszczam jeszcze rozmieszczenie budynków ale myślę, że szlak i układ stacji na dole jest docelowy. zastanawiam się nad lokalizacją tej parowozowni w prawym górnym rogu ale przecież musi być jakaś infrastruktura dla parowozów przy szlaku. w II etapie na dolnym poziomie znajdującym się w górnej części ((250x98) ale częściowo przykryte przez górny poziom) będzie obrotnica z parowozownią, duże nawęglanie itd.
Mimo, że mam prawie wszystkie tory koszty ogólne są spore - 20 rozjazdów z których przynajmniej 11 musi mieć napędy, zakup dekoderów o semaforach nie wspominając - to powoduje, że to trochę jeszcze potrwa.
Niestety z uwagi na powierzchnie wszystko musi być jakimś kompromisem - chciałoby się wszystko a tu ....
Robiąc ten wariant pozostają jednak pewne plusy:
linia 2 torowa, długie perony (150cm), więcej miejsca na odstawienie składów, 2 stacje...
przy układzie U peron wyszedł mi 100 cm i to jeszcze pojedynczy
Popatrzcie proszę na sensowność przejazdów - czy nie ma rażących błędów - przypominam, że tort (jeżeli to coś jeszcze można tak nazwać) ma służyć do zabawy (dobrej!)
Pozdrawiam

Załączniki

OP
OP
Ludwigh

Ludwigh

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak się zastanawiam: Napędy podmakietowe Conrad - które powinienem wybrać: z przełącznikiem zwrotnym czy bez? (rozjazdy Piko, sterowanie DCC dekoderami Martinezo, docelowo Gbbkolejka?

OP
OP
Ludwigh

Ludwigh

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ok doczytałem sobie. Rozumiem, że przy Piko A niepotrzebna jest polaryzacja bo iglica jest plastikowa; zatem wystarczą mi napędy bez polaryzacji.Czyli skoro planuję sterowanie cyfrowe to sygnalizacja do pulpitu też jest niepotrzebna zatem wystarczą w zupełności mi te tańsze napędy?

OP
OP
Ludwigh

Ludwigh

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Odkopię trochę temat, bo jakieś tam postępy są i mam coraz to jakiś problem a nie chcę mnożyć bytów na forum.
Zatem:
Doszedłem do wniosku, że najpierw wykonam poziom techniczny -1, a dopiero później górę- blat o wymiarach 108x265cm znajdujący się częściowo pod górna częścią zamieszczonego wcześniej planu. Z założenia ma to być część techniczna gdzie znajdują się 3 tory odstawcze dla składów, parowozownia 6 stanowiskowa z obrotnicą i u dołu po prawej strefa obsługi parowozów (nawęglanie, nawadnianie, kanał oczystkowy z "bramą" itp. - ma pozwolić na zabawę pt parowóz jest oporządzany i zjeżdża do szopy.
Z tej racji zrezygnowałem w tej części makiety z cyfrowego sterowania rozjazdami.
Posiadanie dziecka wymusiło dodanie nieplanowanego koła zewnętrznego - ale dzięki temu dzieciak ma radochę bo może pojeździć w kółko a ja jestem spokojniejszy bo nie stresuję się "wyhamuje czy nie".
W tej chwili jestem na etapie lutowania zasilania do wielu punktów i kładę ostatnie flexy i tu pojawia się problem: wydaje mi się że ten układ będzie wymagał przynajmniej 2 modułów pętli; 1 obrotnica 2 - no właśnie w którym miejscu izolować tory ? powiem szczerze, ze zgłupiałem - pomóżcie proszę!

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.660 519 30
Fajny pomysł z tym skrzyżowaniem koło obrotnicy. Ale jakoś dziwnie wygląda ten tor przechodzący tuż przy obrotnicy> Nie lepiej byłoby go poprowadzić tak, jak na tym rysunku?

Dol108w77kolo.jpg

OP
OP
Ludwigh

Ludwigh

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
I tak panie Andrzeju chyba zrobię. Dzisiaj przyciąłem wszystkie flexy, podłączyłem moduł pętli -działa(dzięki tkarkady) i wreszcie przetestowałem całość układu pod względem przejezdności.
Ogólnie fajne - jest się czym bawić - i o to chodziło, bałem się o dość ostre łuki na flexsie w kształcie litery s ale tam wszystko płynnie przejeżdża, za to rozjazdy BWL w lewym dolnym rogu i w prawym górnym są po prostu do d.... W ustawieniu na wewnętrzny tor Ty4 się wykoleja: pierwsza oś toczna jedzie na tor zewnętrzny - masakra
i nie jest to związane z ostrością łuku przed rozjazdem - po prostu ten typ tak ma. Zatem argument aby wymienić to g... na zwykły prosty jest chyba jedynym wyjściem.
Ciekawe jak inne loki, nie miałem dziś czasu sprawdzić.
Jutro zabiorę się za podłączanie zasilania torów lokomotywowni i obrotnicy to w końcu się nią pobawię:)
Może być np tak: lepiej?

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Ludwigh

Ludwigh

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Miałem dziś tylko chwilę czasu aby potestować i: Pd5 przejeżdża przez BWL przy powolnej jeździe (na wewnętrzny tor), Br91, Oki2, Tkt3, St44 - bez problemów, Tw1 i Ty4 wykolejają się za każdym razem - ręce opadają. Reszta loków nie ma dekoderów więc nie mogę sprawdzić. Też tak macie czy ten rozjazd jest jakiś felerny?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Ludwigh

Ludwigh

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
i tak sam ze sobą gadam... ale może komuś się to przyda: chyba wiem o co chodzi - łuk się zacieśnia: R3,R2i BWL po sobie, co powoduje razem za ostry skręt, BWL powinien być poprzedzony kawałkiem prostej albo łagodniejszym łukiem...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 18
Planuję 9
Planuję 10
Planuję 41
Planuję 105