• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Torcik

PJ86

Użytkownik
Reakcje
20 0 0
Cześć, wreszcie na stare lata mogę sobie pozwolić na życiowe hobby. Miejsca nie za wiele dlatego na razie niewielki torcik z dwiema pętlami. Stoły z Ikei, łatwe w obróbce - płyta i papier w środku i tory piko a-gleis na podsypce ( może z czasem zrezygnuję z plastiku na rzecz korka). Na razie jest to wygodne.

Załączniki

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Cześć :) Takie pytanko od razu - sprawdzałeś czy normalnie Ci przejeżdżają składy bez wykolejeń pod tej podjazd z w tylnej części makiety? Bo zdaje się, że jest dość stromy, nawet jak na makietowe standardy :)

I, jeśli możesz, pokaż cały układ torowy z projektu jak wygląda? :)

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
957 8 0
Jak na mój gust, to konstrukcja trochę wygląda na mało stabilną. Nie szkoda kasy na prowizorkę? Lepiej raz wydać pieniądze a żeby starczyło na lata. Dobrze, że tory na gotowej podsypce, trochę będzie bardziej stabilnie. Jak zachce się Tobie na montaż czegoś pod makietą, to może być problem.

OP
OP
P

PJ86

Użytkownik
Reakcje
20 0 0
Dlaczego niestabilne? To jest bardzo stabilne, spokojnie mozna usiąść na stołach podczas montażu. Pod stołami jest schowana druga niewidoczna pętla do zawracania składów. A pomysł z powiększeniem stołu stąd.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

PJ86

Użytkownik
Reakcje
20 0 0
Chłopaki nie drapcie się ;) A tak na poważnie to super pomysł podpatrzony od marklinofsweden. Gruby karton, i wkręty w stół. Można się na tym spokojnie oprzeć.

P.S. dlaczego nie mogę dodawać więcej zdjęć? Dostaję komunikat, że błąd serwera.

OP
OP
P

PJ86

Użytkownik
Reakcje
20 0 0
Ogarnąłem sobie xtrackCad i prezentuję aktualny układ torowiska, czerwony - poziom -1, niebieski - poziom 0, zielony - poziom +1. Małą przestrzeń staram się wykorzystać maksymalnym zagęszczeniem torów, na przyszłość planuję iść w górę.

Załączniki

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
@PJ86 nie wiem czy budowanie z blatów IKEA Linnmon to dobry pomysł. Często kupujemy te blaty jako stoły jednorazowe do biura budowy (jedna budowa i do kosza) i przeważnie po roku są już ugięte, a wcale nikt na nich nie siada i nie osłabia ich wycinaniem otworu. Może warto pomyśleć na zmiana jak chcesz iść jeszcze w górę to ciężko potem będzie Ci poprawić spodni poziom .

OP
OP
P

PJ86

Użytkownik
Reakcje
20 0 0
Biorę to pod uwagę. Zobaczymy jak będzie, póki co startuję od od 0 z minimalnym budżetem, a akurat mialem dostęp do tych stołów za pół darmo. Jak widać na zdjęciach główny materiał to karton.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.227 66 5
Porządzę się trochę. :p
Jak dla mnie dworzec za bardzo ufajdany, nawet jak na śląskie warunki...
Ta zielona strefa - tor, który jest w środku, pomiędzy szlakiem i bocznicą jest bez sensu.
Albo go wydłużyć, żeby tam się zmieścił krótki pociąg, albo go wywalić.

Nie mniej, kibicuję :)

OP
OP
P

PJ86

Użytkownik
Reakcje
20 0 0
Porządzę się trochę. :p
Jak dla mnie dworzec za bardzo ufajdany, nawet jak na śląskie warunki...
Ta zielona strefa - tor, który jest w środku, pomiędzy szlakiem i bocznicą jest bez sensu.
Albo go wydłużyć, żeby tam się zmieścił krótki pociąg, albo go wywalić.

Nie mniej, kibicuję :)
Hehe, to moje totalne początki z modelami plastikowymi, dzięki za uwagi.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 54
K
Buduję makietę 12
Buduję makietę 8
M
Buduję makietę 17
Buduję makietę 23