• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

TOLOLOKO

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Witam.
Ponieważ dotychczasowy temat "zniknął" ktoś mógłby odnieść wrażenie, że TOLOLOKO nie produkuje modeli pojazdów ;)

Na początek trzy ostatnio wprowadzone do produkcji modele pożarniczych wozów bojowych.
Od lewej: Star 244 GBA 2,5/16, Jelcz GPr 3000 TOTAL i Jelcz 422 (010) GCBA 5/24.

TOLOLOKO TRIO.jpg

Z zapowiadanych nowych modeli w sierpniu pokażę Nysę N59.
Kabina Jelcza W640 już jest.
Wkrótce kabina do Stara 1142 GBA 2/20 i nowa kabina do Stara 266.

Pozdrawiam.
Wasz TOLOLOKO

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Idą i poszły. Ale nie w las...
Nyskę, przeszkloną już mamy.
Będą dwie wersje:
busik,
karetka pogotowia ratunkowego.

Zapowiadana, poprawiona kabina do Jelcz 315 już jest. Pozbawiona wad modelu TOLOLOKO i kopiowanego bezczelnie modelu firmy SAW Model. :)
Poprawiliśmy także ramę podwozia i i parę detali.

Zapowiadana kabina trzyosiowej wywrotki Jelcz W640 już jest TAKŻE. W tym tygodniu frezujemy kiper. Zastanawiam się nad ruchomością osi tylnego zawieszenia.
Klapa kipra będzie ruchoma.

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.541 18 1
A mnie interesuje Warszawa garbus - czy jest produkowana?:rolleyes:
A nie wolałbyś takiej w wersji na tory?:) Pewnie rzecz już nie do dostania... :( A szkoda, widywałem takie za gówniarza na linii Ostrów Wlkp. - Ostrzeszów, w kremowym malowaniu - nawet nie wiem czy regularna służba czy testy, bo to w sumie blisko było Nowych Skalmierzyc, gdzie powstawały ...

drezyna warszawa2.jpg

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Zebrało się nam tego więc odpowiadam na sympatyczne zapytania:

STAR 266 "leśnik" - nowa, poprawiona kabina się "frezuje". Mam już detale "talerza" obrotowego kłonicy pojazdu i części wózka dłużycowego - model pokażę w październiku.Koszt ok 200 zł.

JELCZ 422 (010) - wstrzymałem promocję ponieważ słusznie wytknięto błąd w grilu. Oczekuję nowego, poprawionego na dosłownie dniach. Przerobiliśmy też reling dachu - bo się za Chiny nie udawało tego elementu przymocować równo! Wykonałem także nowe działko.

Warszawa drezyna - na razie marzenie - choć mam jeszcze części do 2 lub 3 sztuk.

Warszawa garbus M20 i Pobieda w wersji drogowej są produkowane na zamówienie.

JELCZ 315 na Żubrze A80 - potrzebuję dobrych zdjęć kabiny i zrobię.

NYSA N-59 - do odbioru w październiku.

Polski Fiat 126p wersja 1973 - poprawiona, ponownie zwymiarowana i z nowymi kołami - w październiku.

STAR 244 GBA - poprawiam podwozie. Usuwam żywiczne żaluzje - bo ich pomalowanie jest zbyt czasochłonne a uzyskiwany efekt mizerny. W ich miejsce wstawiamy żaluzje trawione z nowego srebra. Poprawa wyglądu o 1000 %.

JELCZ "400" skrzyniowy - prototyp przewiduję na listopad.

JELCZ W640 - wyszedł piękny kiper. Tak delikatny, że strach zaformować i liczyć na to, że wyjdzie bez nieodwracalnych strat z pierwszej formy. Kabina wyszła bardzo satysfakcjonująco. Męczy mnie wychylno - przechylny wózek osi tylnych. Będzie to konstrukcja kompozytowa - żywica i blaszka.

JELCZ GPr czyli proszkowy z zabudową TOTAL - można zamawiać.

JELCZ 316 - poprawiona kabina plus nowe podwozie z charakterystycznym zwężeniem podłużnic za szoferką. Nowością jest wymodelowanie osi wleczonej. Opuszczanej i podnoszonej w zależności od statusu próżny/załadowany.Nie przewiduję mobilności tej części a raczej zasugerowanie w momencie zamówienia konkretnej wersji - z opuszczoną lub podniesioną tylną osią.
Dodam, że nowa kabina Jelczy serii 300 jest pozbawiona błędu równoległości pionu tylnej ściany tak w stosunku do boku jak i tyłu pojazdu.
Widać to po spoglądnięciu w kierunku od przodu pojazdu w linii tylnego okna i ściany tylnej. Ta "odchyłka" charakteryzuje tak modele TOLA, SAWa jak i kopie "Lokusia Jacusia".
W nowej kabinie Jelczy z TOLOLOKO tego przekrzywienia nie będzie. ;)

To by było tyle w ekspresowym tempie.

Pozdrawiam i zapraszam.
Wasz Tolo

Reakcje
0 0 0
Panie Tolu, w przypadku modelu Jelcza z osią wleczoną i dwóch wariantach wykonania modelu; dla chcącego nc trudnego. Trochę czasu, zręczności i myślę, że swobodnie z zastosowanie HIPSu można samemu sobie wymodelować os wleczoną z mobilnością elementu.

Osobiście nie mogę się doczekać serii 400 skrzyniowej...I ciągnik siodłowy też by sie przydał ;) A potem naczepa Zrembu ;)

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Witam, z racji tego że na naszym rynku jest znikoma dostępność naszych maszyn rolniczych, w zasadzie dostępny jest tylko Ursus C360, może by tak coś z naszej pięknej Polskiej wsi rodem z PRL coś udłbać?, pewnie chętni by się znaleźli w tym i ja. Na pewno interesowały by mnie maszyny typu Bizon Z056, Ursus c 4011, jest tego trochę.

M

Maverick

Gość
Witam, z racji tego że na naszym rynku jest znikoma dostępność naszych maszyn rolniczych, w zasadzie dostępny jest tylko Ursus C360...
Nigdy nie slyszalem o modelu ursusa C360 w naszej skali i daje sobie ręce obciąć że go nie ma na 1000% ale wydaje mi się, że mialeś na mysli C330 lub jego starszej wersji bodajże C328 robionej przez Tololoko.
A jak się ukaże model ursusa C360 to jestem pierwszy chętny na niego a o Bizonie to już nawet nie wspomnę bo to marzenie raczej nie do spelnienia..

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Nigdy nie slyszalem o modelu ursusa C360 w naszej skali i daje sobie ręce obciąć że go nie ma na 1000% ale wydaje mi się, że mialeś na mysli C330 lub jego starszej wersji bodajże C328 robionej przez Tololoko.
A jak się ukaże model ursusa C360 to jestem pierwszy chętny na niego a o Bizonie to już nawet nie wspomnę bo to marzenie raczej nie do spelnienia..
Przepraszam, masz racje chodziło mi o C330.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.