Zebrało się nam tego więc odpowiadam na sympatyczne zapytania:
STAR 266 "leśnik" - nowa, poprawiona kabina się "frezuje". Mam już detale "talerza" obrotowego kłonicy pojazdu i części wózka dłużycowego - model pokażę w październiku.Koszt ok 200 zł.
JELCZ 422 (010) - wstrzymałem promocję ponieważ słusznie wytknięto błąd w grilu. Oczekuję nowego, poprawionego na dosłownie dniach. Przerobiliśmy też reling dachu - bo się za Chiny nie udawało tego elementu przymocować równo! Wykonałem także nowe działko.
Warszawa drezyna - na razie marzenie - choć mam jeszcze części do 2 lub 3 sztuk.
Warszawa garbus M20 i Pobieda w wersji drogowej są produkowane na zamówienie.
JELCZ 315 na Żubrze A80 - potrzebuję dobrych zdjęć kabiny i zrobię.
NYSA N-59 - do odbioru w październiku.
Polski Fiat 126p wersja 1973 - poprawiona, ponownie zwymiarowana i z nowymi kołami - w październiku.
STAR 244 GBA - poprawiam podwozie. Usuwam żywiczne żaluzje - bo ich pomalowanie jest zbyt czasochłonne a uzyskiwany efekt mizerny. W ich miejsce wstawiamy żaluzje trawione z nowego srebra. Poprawa wyglądu o 1000 %.
JELCZ "400" skrzyniowy - prototyp przewiduję na listopad.
JELCZ W640 - wyszedł piękny kiper. Tak delikatny, że strach zaformować i liczyć na to, że wyjdzie bez nieodwracalnych strat z pierwszej formy. Kabina wyszła bardzo satysfakcjonująco. Męczy mnie wychylno - przechylny wózek osi tylnych. Będzie to konstrukcja kompozytowa - żywica i blaszka.
JELCZ GPr czyli proszkowy z zabudową TOTAL - można zamawiać.
JELCZ 316 - poprawiona kabina plus nowe podwozie z charakterystycznym zwężeniem podłużnic za szoferką. Nowością jest wymodelowanie osi wleczonej. Opuszczanej i podnoszonej w zależności od statusu próżny/załadowany.Nie przewiduję mobilności tej części a raczej zasugerowanie w momencie zamówienia konkretnej wersji - z opuszczoną lub podniesioną tylną osią.
Dodam, że nowa kabina Jelczy serii 300 jest pozbawiona błędu równoległości pionu tylnej ściany tak w stosunku do boku jak i tyłu pojazdu.
Widać to po spoglądnięciu w kierunku od przodu pojazdu w linii tylnego okna i ściany tylnej. Ta "odchyłka" charakteryzuje tak modele TOLA, SAWa jak i kopie "Lokusia Jacusia".
W nowej kabinie Jelczy z TOLOLOKO tego przekrzywienia nie będzie.
To by było tyle w ekspresowym tempie.
Pozdrawiam i zapraszam.
Wasz Tolo