• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? TKt1 (PIKO 50662) i Multimaus.

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Reakcje
1.765 17 0
Dzień dobry Koleżeństwu :)
Problem pewien mi się pojawił.
W sklepie lokomotywa sprawdzona, bez problemów (sprawdzona sterowaniem Piko). Dzisiaj postawiłem ja w domu na tory. Dodałem ją do MM wg tego filmu. Wszystko zagrało jak trzeba. Jednak zachciało mi się spróbować zrobić to tak jak tutaj. I pojawił się problem. Lokomotywa toczy się (bo jazdą nazwać tego nie można), funkcje działają prawidłowo. Do tej pory z innymi lokami postępowałem tak właśnie jak w tym drugim filmie i nie było problemów. Jako "szczypiorek" barwy wczesnowiosennej w temacie DCC zapewne coś sp..... w programowaniu, ale co i jak - nie mam pojęcia.
Może ktoś życzliwy naprowadziłby mnie na jakiś trop/sposób rozwiązania tematu i sposobu postępowania?
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Paweł

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.476 552 30
W ten sposób kolega lokomotywy do niczego nie dodał, a jedynie zmienił jej adres, zapisany w dekoderze. Od tego momentu lokomotywa będzie reagowała na ten nowy adres i tyle.
spróbować zrobić to tak jak tutaj. I pojawił się problem
W tym filmie jest pokazane, jak dodaje się lokomotywę do biblioteki MM. A w czym jest problem, bo z opisu nie bardzo rozumiem? Co to znaczy "toczy się"? Czy reaguje na komendy zmiany prędkości (pokręcenie gałki MM)?

OP
OP
Paweł.W-wa

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Reakcje
1.765 17 0
Dziękuję za odzew.
W tym Andrzeju problem. Dźwięki i światła są, natomiast bez względu na położenie pokrętła sterowania (mała prędkość czy duża) lokomotywa jedzie bardzo bardzo wolno - ciut szybciej niż "liczenie podkładów". Wygląda to tak, jakbym miał włączoną jazdę z prędkością manewrową, ale na wyświetlaczu jest czysto.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.025 57 5
Odpowiedz "fachowca"
Multimaus przewiduje 14, 27, 28 lub 128 stopni prędkości jazdy
.Co mają do tego stopnie? Do tego źle podane.
Na szybkim programowaniu zrób to:
menu+2 ustawienie minimalnej jazdy. wpisz 1 lub 2
menu +5 -ustawienie max. jazdy wpisz w zakresie 80-100
jeszcze została droga hamowania wg. uznania menu+4
Wciskamy 2 klawisze jednocześnie.

OP
OP
Paweł.W-wa

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Reakcje
1.765 17 0
Stopień jazdy ustawiony jest na 128.
Jutro spróbuję Twojej podpowiedzi Konrad. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Bardzo dziękuję. Niezmiennie jednak nurtuje mnie to, dlaczego przy zmianie adresu Loka (dzięki Andrzej za wyjaśnienie) wszystko z jazdą było ok, a przy próbie dodania jej do biblioteki "się porobiło" (choć zapewne nie samo - ja, nie chwaląc się, pewnie to uczyniłem.... ;) ). Zobaczymy. Dam znać oczywiście co i jak.

OP
OP
Paweł.W-wa

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Reakcje
1.765 17 0
Dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi (y)(y)(y). Na "trop" rozwiązania problemu naprowadził mnie post Konrada KoVaL :
menu +5 -ustawienie max. jazdy wpisz w zakresie 80-100
Wziąłem więc w łapki instrukcję i pokazanych w tejże obrazkach wyświetlacza odszukałem w zwojach mózgowych to, co zrobiłem. Ustawiając/programując lokomotywę, przy CV1 pomyślałem sobie: dlaczego tylko CV1?" skoro ma być pod "piątką" to też niech będzie "5". Owszem, zaskoczyło mnie troszkę to, że wyświetliło się nie "L", a "W", ale co tam. Więc też wpisałem pięć. Efekt finalny był taki, że maksymalną prędkość lokomotywy ustawiłem na pięć. Dalej nie ma chyba sensu opisywać sprawy - zaczęła jeździć tak, jak opisałem w problemie. Jeszcze raz "słowo pokazane" (na YT) okazało się nie tak "w pełni wyjaśniające" jak czytane.
Reasumując lokomotywa "odzyskała" życie. Fakt faktem, że jeszcze po niedzieli będzie ciąg dalszy zabawy, ale to już będzie raczej przyjemność w dochodzeniu "co i jak robić". oczywiście przerażenie moje wzbudziło ot, że coś sp... . Bo przecież to nie koszt "worka ziemniaków. Najeażniejsze jest to, że dzięki Wam udało się problem rozwiązać. I za to bardzo bardzo dziękuję :)

Serdeczności się niekończące dla Was.
Paweł

PS. W wątku o TKt1 PIKO ktoś napisał, że wywołanie długiego 'gwizdu" w MM jest trudne. Odpowiadam więc: szybkie czterokrotne naciśnięcie F2 (nie dwu czy trzy) rozwiązuje sprawę bez najmniejszego problemu.

Pozdrawiam

OP
OP
Paweł.W-wa

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Reakcje
1.765 17 0
Ten wpis to już raczej jako "suplement" ;)
Wszystko wróciło do normy z lokomotywą. Zdecydowałem się całkowicie "wyczyścić" MM. A ze dużo tego nie było (raptem cztery loki) to nie ma żalu. Z instrukcją w "ręcach" wspomaganą przytoczonymi wcześniej filmami z YT (ale przede wszystkim z instrukcją) poszło wszystko zadziwiająco gładko. W papierach od PIKO do lokomotywy doczytałem, że max prędkość w CV5 powinna mieć wartość wpisaną na 170. Tu już jednak nie kombinowałem dalej i zdecydowałem się na reset dekodera (to, co podpowiedział Andrzej Harassek). I już teraz wszystko jest tak jak powinno.
Bardzo dziękuję (y)