• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tillig Elite

S

Sebastian

Gość
Z jednej strony są przecięte, z drugiej odizolujesz sobie na połączeniu za rozjazdem w miejscu które ci zaznaczyłem na zielono. Przerwa pomiędzy szynami albo złączka izolowana i po sprawie.
tillig.jpg

OP
OP
Andrzej Witowski

Andrzej Witowski

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie było, jakby była pewnie bym nie pytał :(

Nie, przepraszam, jest karteczka ale nic nie ma o tych izolatorach , jest tylko oryginalny napęd tilliga jak podłączyć a ja mam Conrada i dlatego się pogubiłem

Kuba

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
S

Sebastian

Gość
lutowanie do punktów, do których prowadzą czerwone linie nie ma większego sensu, bo mają one elektrycze połączenie z szynami skrajnymi.
Jak zamontujesz rozjazd na makiecie, pomalujesz go i zaszutrujesz a następnie stwierdzisz, że blaszka łącząca te szyny elektrycznie przestała spełniać swoją funkcję bo zwyczajnie nie trzyma już na jednym z połączeń, wtedy nabierzesz wiary w sens lutowania kabelków do każdej z szyn oddzielnie ;)

OP
OP
Andrzej Witowski

Andrzej Witowski

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jak zamontujesz rozjazd na makiecie, pomalujesz go i zaszutrujesz a następnie stwierdzisz, że blaszka łącząca te szyny elektrycznie przestała spełniać swoją funkcję bo zwyczajnie nie trzyma już na jednym z połączeń, wtedy nabierzesz wiary w sens lutowania kabelków do każdej z szyn oddzielnie ;)
Też jestem za przylutowaniem tych kabelków do pokazanych miejsc. Zawsze lepiej jak jest więcej kabelków niż tego jednego za mało ;)

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
368 2 3
lutowanie do punktów, do których prowadzą czerwone linie nie ma większego sensu, bo mają one elektrycze połączenie z szynami skrajnymi.
Po zamontowaniu 130 takich rozjazdów, muszę Ci powiedzieć, że bazowanie na blaszkach Tilliga, które są zgrzewane i trzymają się czasem na słowo honoru jest proszeniem się o kłopoty. Mieliśmy już taką sytuację, że w czasie jazdy na ostro na jednym z rozjazdów zatrzymywały się nam lokomotywy. Okazało się, że blaszka odpadła - poprawianie tego na gotowej makiecie, nie jest proste - szczególnie bez odklejania rozjazdu - ponadto przy patynowanych szynach Tilliga takie zadanie nabiera dodatkowej trudności.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.644 560 30
Czy do montażu torów tillig elite można wykorzystać odległości jakie podaje PIKO. ?
Nie przypuszczam, żeby dało się dokładnie tak zrobić. Schematy Piko są opracowane zgodnie z geometrią torów tej firmy. Boję się, że geometria Tilliga jest inna, ale to trzeba sprawdzić. Natomiast szerokości międzytorza można z grubsza przyjąć podobne.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.318 3 0
..no tak pisałem z punktu widzenia kogoś kto o lutowaniu wie tyle co nic i lutował szyny LIMY i TILLIGA z korzyścią dla tych pierwszych :)

Kuba

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kolega jakiś pechowy. Rozjazdy Tilliga mam zamontowane na makiecie od sześciu lat i póki co takowej wiary nie nabrałem.

OP
OP
Andrzej Witowski

Andrzej Witowski

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Mógłby mi ktoś poradzić jaki transformator zastosować żeby podłączyć np. 10-15 napędów do rozjazdów (mają działać w analogu)? I jakie najlepiej zastosować przełączniki do tych rozjazdów na panelu sterowania?

krakowiak

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
1.151 23 0
Nie ma znaczenia liczba rozjazdów, przecież nie pracują wszystkie na raz i to w sposób ciągły ;) ja po prostu zasilam je z zasilacza analogowego Roco, wyjście prądu przemiennego do zasilania akcesoriów, a sterowanie poprzez Tilligowskie klawiaturki :)

OP
OP
Andrzej Witowski
Reakcje
2 0 0
Jak wygląda sprawa łączenia (mieszania) torów Tillig Elite 2,1 mm z Roco Line 2,1 mm ? Czy nie ma z tym żadnych problemów, czy nie będzie widać (jeżeli się ładnie spatynuje) że to inny producent ?