• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tillig 501081 z promocją?

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
364 0 0
Witam,
Nie wiem czy zauważyliście, ale ostatnio wypuszczony brankard Tilliga 501081 zawiera wewnątrz jakiś dodatkowy "promocyjny" ładunek. Nie wiem co to jest - gąbka czy styropian, ale trochę mnie to drażni, bo widać go przez okna. :mad:

I tu pojawił się problem. Przymierzyłem się do otwarcia tego wagonu, ale nie chciałem działać na siłę. Najprawdopodobniej dach jest na zaczepach.
Czy ktoś otwierał ten wagon? Czy orientujecie się gdzie go nacisnąć, lub coś wcisnąć by go otworzyć?
Będę wdzięczny za sugestię od posiadaczy tego wagonu (lub takich wagonów produkcji Tilliga innych zarządów).

ps.
Nie wstawiam fotki, bo widać to chociażby na zdjęciach modelu na stronie mojego ulubionego sklepu internetowego
http://www.swiatmodeli.com/wagon-sluzbowy-pkp-501081-p-2390.html

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Witam,
Nie wiem czy zauważyliście, ale ostatnio wypuszczony brankard Tilliga 501081 zawiera wewnątrz jakiś dodatkowy "promocyjny" ładunek. Nie wiem co to jest - gąbka czy styropian, ale trochę mnie to drażni, bo widać go przez okna. :mad:

I tu pojawił się problem. Przymierzyłem się do otwarcia tego wagonu, ale nie chciałem działać na siłę. Najprawdopodobniej dach jest na zaczepach.
Czy ktoś otwierał ten wagon? Czy orientujecie się gdzie go nacisnąć, lub coś wcisnąć by go otworzyć?
Będę wdzięczny za sugestię od posiadaczy tego wagonu (lub takich wagonów produkcji Tilliga innych zarządów).

ps.
Nie wstawiam fotki, bo widać to chociażby na zdjęciach modelu na stronie mojego ulubionego sklepu internetowego
http://www.swiatmodeli.com/wagon-sluzbowy-pkp-501081-p-2390.html
Mój przyjedzie jutro, to popróbuję...

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.018 82 5
Rozbierałem kiedyś taki wagon i dach jest wsuwany, bez zatrzasków, ale mam wrażenie, że to była dawna produkcja i mogło coś się zmienić. Swoją drogą cenę dali konkretną.:(

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.920 5 0
To coś jasnego za oknami, to najprawdopodobniej wielki klocek z tworzywa sztucznego służący jako balast. Tillig w innych wagonach stosował takie rozwiązanie. Również spotkałem się z klejonym do budy dachem w Tilligowskim wagonie towarowym.

OP
OP
PiotrK

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
364 0 0
To coś jasnego za oknami, to najprawdopodobniej wielki klocek z tworzywa sztucznego służący jako balast. Tillig w innych wagonach stosował takie rozwiązanie. Również spotkałem się z klejonym do budy dachem w Tilligowskim wagonie towarowym.
Tylko czemu ten balast jest biały? Ciemny nie rzucał by się tak w oczy.
No i wystraszyłeś mnie tym klejeniem... Chwilę wojowałem już z tym dachem i rzeczywiście jest jakiś sztywny. Obyś nie miał w tym przypadku racji.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.018 82 5
Dach w wagonie towarowym do przewozu zwierząt był przyklejony i był tam ten balast. Namordowałem się zdrowo, by go odkleić i wyciągnąć ten wynalazek.

OP
OP
PiotrK

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
364 0 0
Oglądnąłem sobie jeszcze raz ten wagon.
"Podwozie" dało się bez problemów odłączyć.
Niestety dach jest chyba rzeczywiście klejony, no i wewnątrz widać biały gładki "klocek" (czyli nie jest to styropian bądź gąbka).
Szczerze mnie zaskoczyli takim rozwiązaniem :mad:

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Oglądnąłem sobie jeszcze raz ten wagon.
"Podwozie" dało się bez problemów odłączyć.
Niestety dach jest chyba rzeczywiście klejony, no i wewnątrz widać biały gładki "klocek" (czyli nie jest to styropian bądź gąbka).
Szczerze mnie zaskoczyli takim rozwiązaniem :mad:
Jak odłączyłeś podwozie to rzeczony klocek nie wypadł? w sensie czy podwozie nie jest odczepialne wraz z podłogą?

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.920 5 0
Jakiś czas temu jak ukazało się info o wagonie z tematu wątku, stwierdziłem, że przynależność i tak nie będzie mi pasować do moich rejonów. Na bazie Roco powstał więc taki wagon. Zostało zmienione położenie niektórych detali, dostał patynę, niektóre elementy przerobiłem.

Załączniki

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.018 82 5
Jakiś czas temu jak ukazało się info o wagonie z tematu wątku, stwierdziłem, że przynależność i tak nie będzie mi pasować do moich rejonów. Na bazie Roco powstał więc taki wagon. Zostało zmienione położenie niektórych detali, dostał patynę, niektóre elementy przerobiłem.
Roco wypada zdecydowanie lepiej w porównaniu do Tilliga. Wiem, bo mam oba.;)

OP
OP
PiotrK

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
364 0 0
W przerwie między sprzątaniem, a wypiekami wróciłem do tego wagonu by wyciągnąć balast.
Tak jak pisaliście, dach jest bez zatrzasków, ale przyklejony. :(
Było z tym trochę gimnastyki, ale udało mi się go oderwać. Trzeszczało, skrzypiało, ale się dało :)
Tillig_501081_A.jpg Tillig_501081_B.jpg
W środku jest specjalnie przygotowany klocek balastu osadzony na wystającym z podłogi kołku.
Tillig_501081_C.jpg
Sam balast wklejony na twardy silikon.
Teraz tylko muszę przygotować balast z kulek ołowianych. Waga samego balastu (wraz z klejem) to 25g.

A tak przy okazji, czy ktoś orientuje się jak wyglądała wewnętrzna zabudowa tego typu wagonów. Patrząc po okienkach, można domyślić się, że musiało być tam wyodrębnionych parę pomieszczeń. Ciekawe jakich?

OP
OP
PiotrK

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
364 0 0
Z kulkami w tym wagonie nie będzie problemu.
Mój plan działania jest następujący.
1. Odważę potrzebną ilość kulek.
2. Wyciskam na dno wagonu 5mm warstwę czarnego silikonu z tuby.
3. Wsypuję do silikonu odważone kulki.
4. Ewentualnie całość jeszcze z góry zalewam silikonem.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 2
Tabor 9
Tabor 10
Tabor 29
Tabor 10