• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Terminal kontenerowy

Lupino

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów posiada zdjęcia,, plany lub inne materiały dotyczące kolejowego terminalu kontenerowego ( albo gdzie mogę to znaleźć )? Ideałem byłby dla mnie Jaktorów k/ Żyrardowa ale może być każdy inny terminal w kraju. Chodzi mi głownie o układ torowiska i przede wszystkim infrastrukturę techniczną. W sieci nie bardzo mogę odszukać odpowiednich informacji a na wycieczkę w plener nie mam na razie szans. Do zagospodarowania mam 12 metrową pustą ścianę w garażu ( czyli dobrze ponad 1 km w 1:87 ). Chce na niej rozrysować taki terminal ale muszę mieć do tego odpowiednią dokumetację.

Rotor72

Aktywny użytkownik
Reakcje
28 4 0
Kolego nie wiem czy pomogę, kiedyś zrzuciłem sobie na dysk wizualizację nowo wybudowanego terminalu przeładunkowego, bodajże z Medyki, z tego co pamiętam nie jest to typowy terminal kontenerowy, ale układ ma ciekawy, sam się zastanawiałem czy coś takiego nie zbudować, ale właśnie do takiego projektu jest potrzebna znaczna powierzchnia, której niestety u mnie brak.

Zdjęcia samych terminali kontenerowych nie trudno znaleźć w sieci, wystarczy że w Google wrzucisz hasło "Rail Container Terminal" i ustawisz wyszukiwanie grafiki.

Na smaczek wrzucam też fotki suwnicy kontenerowej w skali H0 z oferty firmy Heljan.

Załączniki

OP
OP
L

Lupino

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za info. Wizualizacja terminalu w Medyce jest super ale załączone jpg-i są na tyle małe że nie widzę szczegółów. Może Pan podesłać link z którego to zostało ściągnięte albo jeżeli jest taka możliwość podesłać mi to na maila? Będę bardzo wdzięczny bo niewykluczone że wziąłbym Medykę na "warsztat".
Suwnica firmy Heljan robi wrażenie zwłaszcza po obejrzeniu demonstracyjnego video na ich stronie ale ponad 600€ za model to na razie dla mnie za dużo. Na początek zakupię osprzęt terminalowy z oferty Kibri.

OP
OP
L

Lupino

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A jak w przypadku tego typu obiektów wygląda sterowanie ruchem? Jak ustawić sygnalizację świetlną, jeżeli stosuje się takową?

chf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
roketman: jak mniemam to jest ten w sośnicy ?? bo jest jeszcze jeden bez suwnicy na terenie portu w gliwicach i też sprawnie działający :)

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak to jest terminal w Gliwicach-Sośnicy. 7go lutego na GórnymŚląsku było ponad 10oC co wykorzystałem do ruszenia w teren. Tak wygląda suwnica od strony wjazdu. Kiedyś był na niej napis TERMINAL KONTENEROWY GLIWICE ale litery wyszczerbiły sie i poodpadały.

Zamieszczam także aktualne zdjecie lotnicze portu gdzie istotnie nie ma suwnic. Są za to dzwigi portowe widoczne z daleka i zapewne jakieś ładowaki kołowe. Zdjecie jest fragmentem wiekszego bilboardu.

Załączniki