• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabor z warsztatu Telewizor11

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
363 98 10
Z jakiej manufaktury masz owe kalki?
Jeżeli kalka jest już bez kleju, proponuję dać podkład z sidoluxu lakmy, wtedy kładziemy taką kalkę na mokro, po czym pokrywamy ją ponownie sidoluxem za pomocą szerokiego płaskiego pędzla. Wytworzy się po wyschnięciu "lakier" akryl. Jak już wszystko odeschnie, utwardzi się po jakiś 5-7 godzinach wtedy pryskamy kalkę lakierem połyskiem, po czym lakierem półmatem.
Dziękuję za odpowiedź.:cool:

OP
OP
m_zntk

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
A na czym polegał ten remont główny?

Lokomotywa była po prostu zniszczona, dach porysowany, poprzecierany, trąbki wklejone na super gluta i to bardzo niechlujnie, nadawały się tylko do wyłomu i wymiany, brak lusterek, belka zderzakowa poklejona ... ktoś próbował sztukować węże przez co wszystko było zaglutane, usunąłem wszystko, wymieniłem wszystkie węże na nowe wraz z lemieszami oraz imitacjami zawiesi haków ( z obu stron lokomotywy ) , zamocowane i osadzone ponownie górne reflektory, tam też był ingerencja. Przemalowałem na biało schodki przy zderzakach, poprawiona malatura pantografów bo były odpryski lakieru, poprawiona imitacja zakurzenia bocznych żaluzji na pudle, do tego pudło zostało odtłuszczone bo miało fakturę jakby ktoś się bawił lokiem w czasie jedzenia kromki chleba z masłem, wózki oczyszczone z nadmiaru oliwy. Na koniec poszedł lakier półmatowy.

U Ciebie w Twojej SM .. były uszkodzenia mechaniczne, raczej trudne do usunięcia bez ingerencji w budę. Przy drastycznym braku części do modeli SM bardzo ciężko jest nawet wykonać normalną przeróbkę z nową malaturą :(

Ostatnio edytowane:

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
762 35 5
Lokomotywa była po prostu zniszczona, dach porysowany, poprzecierany, trąbki wklejone na super gluta i to bardzo niechlujnie, nadawały się tylko do wyłomu i wymiany, brak lusterek, belka zderzakowa poklejona ... ktoś próbował sztukować węże przez co wszystko było zaglutane, usunąłem wszystko, wymieniłem wszystkie węże na nowe wraz z lemieszami oraz imitacjami zawiesi haków, zamocowane ponownie górne reflektory, tam też był ingerencja. Przemalowałem na biało schodki przy zderzakach, poprawiona malatura pantografów bo były odpryski lakieru, poprawiona imitacja zakurzenia bocznych żaluzji na pudle, do tego pudło zostało odtłuszczone bo miało fakturę jakby ktoś się bawił lokiem w czasie jedzenia kromki chleba z masłem, wózki oczyszczone z nadmiaru oliwy. Na koniec poszedł lakier półmatowy.

U Ciebie w Twojej SM .. były uszkodzenia mechaniczne, raczej trudne do usunięcia bez ingerencji w budę. Przy drastycznym braku części do modeli SM bardzo ciężko jest nawet wykonać normalną przeróbkę z nową malaturą :(
Dzięki za odpowiedź. Ja po prostu widzę Marketkę wyjętą nową z opakowania i żadnych śladów remontu dlatego tylko zapytałem. Takie P5 u TV a nie u moniczki;)

OP
OP
m_zntk

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Dzięki za odpowiedź. Ja po prostu widzę Marketkę wyjętą nową z opakowania i żadnych śladów remontu dlatego tylko zapytałem. Takie P5 u TV a nie u moniczki;)
Wiem, tak to może wyglądać, że jest jak nowa. Wystarczy popytać Michała ..nazwiska tu nie podam, bo raczej nie wypada, na PW za jego zgodą owszem, myślę że nie będzie miał nic przeciwko temu, w końcu to jego lok .

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
762 35 5
Wiem, tak to może wyglądać, że jest jak nowa. Wystarczy popytać Michała ..nazwiska tu nie podam, bo raczej nie wypada, na PW za jego zgodą owszem, myślę że nie będzie miał nic przeciwko temu, w końcu to jego lok .
Nie, nazwisko właściciela mi niepotrzebne. Ale gdybyś mógł wstawić zdjęcie przed P5 oczywiście jeśli właściciel wyrazi zgodę dla porównania to byłoby super:)

OP
OP
m_zntk

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Nie, nazwisko właściciela mi niepotrzebne. Ale gdybyś mógł wstawić zdjęcie przed P5 oczywiście jeśli właściciel wyrazi zgodę dla porównania to byłoby super:)

Nie było czasu na robienie, zdjęć. Miałem kilka dni na zrobienie loka pomiędzy normalnym życiem domowym, pracą, lotami itd. Dziś lok o 16.33 pojechał w drogę powrotną pociągiem relacji Świnoujście - Wrocław prowadzony przez EP07-1016, a w Szczecinie model jak i pociąg przejął właśnie Michał :).

Takich "kwiatków" mam tu co nie miara na warsztacie, ale nie wstawiam zdjęć, dupy nie obrabiam, bo i po co, czasem lepiej przemilczeć i spokojnie wieczorem posiedzieć na necie czytając opowieści biznesowych "januszy".

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 18
Tabor 24
Tabor 5
Tabor 107
Tabor 4