Jakiś czas temu nie było, ale teraz są już modele Piko i Robo (na razie tylko 1 klasa). Sam chętnie bym taki skład miał. Pociąg był zestawiony ze zmodyfikowanych wagonów Y, pierwszej i drugiej klasy, ale również wagonu barowego i bagażowego. Na dzisiaj mamy do dyspozycji modele 1 i 2 klasy Piko, w tym roku ma się ukazać bar, brakuje bagażowego (nie pocztowego). Pytaniem jest stopień modyfikacji w stosunku do modeli Piko. Wagony miały, nowe wówczas na PKP, ogrzewanie nawiewne, więc pewnie potrzebne są kratki wlotu powietrza, być może są różnice w rozmieszczeniu wywietrzników na dachu i pewnie jeszcze w jakichś innych detalach. Co do wnętrza, to moim zdaniem można byłoby pozostawić to, co jest, być może kolorystyka była inna (jest w sieci i na forum film, na którym widać trochę ze środka składu), ale ogólny układ był z grubsza taki sam, jak w zwykłych wagonach, więc tu nie widzę specjalnych problemów - pytanie, jak dużą wierność odwzorowania chcemy uzyskać. O oznaczeniach na wagonach już tu w ogóle nie wspominam. Trudno o dobre zdjęcia "Odry", ja sam znalazłem w sieci tylko kilka, w dodatku bardzo kiepskiej jakości. Tak więc zakładając (na razie) tylko 1 i 2 klasę + bar w niedalekiej przyszłości, można coś pokombinować, ale będzie to w dużym stopniu zgadywanka, o sporym stopniu niepewności co do zgodności z oryginałem.