Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Szlak Katowice Ligota - podg. Brynów. Vectron 193 514 prywatnego przewoźnika LokoTrain wypożyczony przez PKP IC prowadzi wraz z EP09 pociąg IC 117 "Silesia" rel. Praha Hl. N - Warszawa Wschodnia.
13.06.2024. Olsztyn Zachodni.
Niespodziewany gość w postaci Vectrona Cargounit, jeżdżącego dla FPL mija Olsztyn Zachodni.
Ps. Może warto wydzielić watek fotograficzny dla lokomotyw Vectron? Bo nie widzę nic takiego choć wydaje mi się, że kiedyś było?
18.05.2024r. Warszawa Wschodnia. SN84-002 STRAPA za kilka minut wyruszy w ponad 6-cio godzinną drogę do Rawy Ruskiej. Odjazd nastąpi o 21:37. Jako ciekawostkę dodam, że na stacji początkowej obłożenie składu było całkiem pokaźne; szacunkowo 50-60%.
Po czerwcowej korekcie rozkładu jazdy, pociąg z Warszawy odjeżdża w godzinach porannych, a czas przejazdu uległ skróceniu do 5-ciu i pół godziny.
[21.07.2024] SU175-002
Portret jednej z sześciu duńskich lokomotyw ME1500 należących do przewoźnika SKPL Cargo, wykonany na terenie ich bazy w Ostrowie Wielkopolskim.
Publikuję dziś zdjęcie tej lokomotywy, gdyż wiąże się z nim ciekawa historia, która dokonała się w bieżącym tygodniu. Wczoraj lokomotywa została przetransportowana z Ostrowa Wielkopolskiego na terytorium Węgier do stacji Vasúttröténeti celem przekazania jej na wynajem do przewoźnika MÁV Rail Tours. Węgierski operator planuje wynająć w sumie 15 takich pojazdów by wzmocnić swoją pozycję do czasu pojawienia się zupełnie nowych lokomotyw. Nie wszystkie będą oczywiście od SKPL, gdyż polska spółka sprowadziła do kraju wyłącznie sześć egzemplarzy, z których tylko dwa (plus SU175-001) są po jakichkolwiek pracach rewizyjnych i nadają się do jazdy. W trakcie prac znajdują się pojazdy o numerach SU175-003 oraz SU175-004, z których egzemplarz nr 3 miał w czerwcu odbyć jazdy próbne pomiędzy Ostrowem a Pleszewem.
04.08.2024. Różyny.
EuroSprinter 189 459 Akiem w barwach JSW. Jako ciekawostka, ta lokomotywa jeździła kiedyś w barwach LTE i robiłem jej zdjęcia różnych detali dla naszego kolegi z forum do przyszłego modelu, obecnie przemalowana i w barwach JSW upolowana na Różynach. Jeszcze wczesną wiosną jak pamiętam bez owych oklein firmowych woziła skład do fabryki opon w Olsztynie.
No i tak, wakacje to dla mnie czas na małe wypady kolejowe za miasto. I tym razem kilka takich wypadów, już tradycyjnie, do Dąbrowy Górniczej Towarowej i Bierunia Nowego, miejsc dość klimatycznych gdzie na ogół można trafić ciekawe lokomotywy i składy towarowe.
Na początek prawdziwy "najazd" lokomotyw grupy Akiem na stacji Dąbrowa Górnicza Towarowa, 06.08.2024 r.:
1. Traxx 186 265-5 wynajęty dla przewoźnika Captrain
I od drugiej strony (troszkę z perspektywy i na zbliżeniu):
Jak by kogoś interesowało, nieco szczegółów oznaczeń:
2. Kolejna lokomotywa, stojąca nieopodal na pierwszym torze, Traxx 3 170 161-1. Tu jedynie pod szyldem Akiem:
3. I kolejna lokomotywa, a właściwie lokomotywy Akiem, stojące po przeciwnej stronie to dwa Eurosprintery wynajęte dla Jastrzębskiej Spółki Węglowej JSW Logistics. Na pierwszym planie 189 452-6 (drugiej niestety nie odczytałem):
Ale to nie koniec. Tydzień później 14.08.2024 r. spotkałem tą samą lokomotywę, tym razem odpoczywającą samotnie:
I dla zainteresowanych, więcej szczegółów oznaczeń:
11.09.2024. | Katowice
ET22-5151 w malowaniu Taboru Dębicy w duecie z SM42-2427 w malowaniu CargoUnit jako luzak PolTransu z Łazisk Średnich wjeżdżają do Muchowca szlakiem z podg. Staszic Ssc.