• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tablice peronowe PKP [H0]

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.883 111 11
Witam,

Zastanawiam sie jak zrobic tablice peronowe z nazwa miescowosci badz numerem peronu. Czy koledzy maja jakies wskazowki jak takowe wykonac badz sa w stanie zrobic na zamowienie? Wiem ze byl temat gdzie kolega popowe pytal jakie akcesoria modelarskie bysmy chcieli, ale chyba niewiele z tego wyszlo.

Mam na mysli cos w stylu jak ze stacji Szadek (http://forum.modelarstwo.info/threads/moduły-szadek.6503/), badz jak na zalaczonych zdjeciach z watku o lokomotywach SM/SP od PIKO (link ponizej)

http://forum.modelarstwo.info/threads/piko-su42-sp42-sm42.1520/page-244#post-434717

Ostatnio edytowane:

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Idziesz na peron, zbierasz wymiary i zdjęcia. Drukujesz na drukarce odpowiednie nazwy w odpowiednim kroju czcionki i jej wielkości, wycinasz do odpowiednich wymiarów, podklejasz na cienkiej (do 1mm) w miarę sztywnej tekturce, formujesz z papieru (takiego jak w modelach wycinankach) odpowiednie daszki nad tablicę (musisz sobie "zaprojektować"), malujesz to na odpowiedni kolor, dokładasz do tego "nogi" z cienkiego w miarę sztywnego drutu, który również malujesz na odpowiedni kolor, jak wyschnie farba na poszczególnych malowanych elementach, to sklejasz ze sobą w całość. Po sklejeniu i wyschnięciu korygujesz farbkami co trzeba ... i gra muzyka :)

Po prostu - takich jak się chce nigdy się nie kupi. Szybciej i łatwiej samemu zrobić.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Jafrap dobrze napisał, ale:

- zamiast tekturki użyłbym polistyrenu (białego) a nazwy stacji podkleiłbym na zmatowioną powierzchnię wikolem lub dwustronną taśmą,
- nóżki tablic polecam wykonać ze stalowego lub mosiężnego drutu, bo miedziany jest zbyt miękki.

A resztę proponuję wykonać jak w/w kolega polecił.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.883 111 11
Dzieki za podpowiedzi i porady. Przyznam szczerze ze wolabym zaplacic komus za zrobienie i skupic sie na innych *******kach zwiazanych z budowa dioramy (zdalem sobie sprawe ze nie mam na tyle cierpliwosci i pieniedzy zeby uczyc sie jak patynowac tabor, robic elektryke badz dziergac kazde male dodatki). Juz wystarczy ze buduje chodnik peronowy plytka po plytce:) Jednak wyglada na to ze tablice same sie nie zrobia

nóżki tablic polecam wykonać ze stalowego lub mosiężnego drutu
Czy 0.3mm bedzie ok z gruboscia czy bardziej 0.5mm? Klejic czy lutowac?

"Dworcowa PKP" używana min. na tablicach z nazwami stacji np. w peronach.
Dzieki - mam juz taka wiec przynajamniej z tym jestem do przodu:)

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Eee...taśmy klejącej (ani jedno, ani dwustronnej) nie polecałbym. Kleje używane w tych wyrobach starzeją się zbyt szybko, zwłaszcza przy taśmach z założenia tymczasowych. Ale miałbym obawy nawet w wypadku taśm przeznaczonych do klejenia trwałych elementów budowlanych np. złącz folii wiatroszczelnej.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Czy 0.3mm bedzie ok z gruboscia czy bardziej 0.5mm? Klejic czy lutowac?
Zwróć uwagę o ile grubsze masz nogi tablic od samych tablic i postaraj się utrzymać takie proporcje -wbrew pozorom to nie takie trudne.

Viator, taśmy dwustronne nie są takie złe, zwłaszcza jak kleisz papier, do plastiku, a gorzej jak kleisz plastik z plastikiem.
Kleje też czasem nawalają, więc ja bym tu nie generalizował, jednak alternatywy dzięki temu zawsze jakieś są :)

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.883 111 11
Pokombinowalem i takie coś mi wyszło. Czcionka jak wyżej (dworcowa PKP), obramowanie i nogi...z wyprostowanych (nieudolnie) zszywaczy klejonych na wikol. Zabrudzenia przypadkowe.
IMAG0528.jpg

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.883 111 11
Podejście drugie. Wersja eksportowa czyli obramowanie z mosiadzu (lutowanie na trójkę z minusem). Starałem się trzymać w/w wymiarów więc tym razem pan z walizką głową w tablice uderzyć nie powinien; zawsze mogę jeszcze podwyższyć bo chyba Pan starszy w koszykówkę za młodu grał gdyz wygląda jak Maciej Zielisnki na czterdzieści lat później:)
IMAG0639.jpg

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Podejście drugie. Wersja eksportowa czyli obramowanie z mosiadzu (lutowanie na trójkę z minusem). Starałem się trzymać w/w wymiarów więc tym razem pan z walizką głową w tablice uderzyć nie powinien; zawsze mogę jeszcze podwyższyć bo chyba Pan starszy w koszykówkę za młodu grał gdyz wygląda jak Maciej Zielisnki na czterdzieści lat później:)
Zobacz załącznik 287154
Mi się podoba (y) . Podprostuj ją tylko nieco bo jakaś powichrowana :) .