• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szczupaki czy Hechte - czyli dyskusja o wagonach

koland

Aktywny użytkownik
Reakcje
500 1 0
Wstawiam zdjęcia prezentowane tutaj na forum, bodajże w klimatach śląskich. Zdjęcia prezentują już wrak polskiego szczupaka, ciekawe bo można odczytać jeszcze numery taborowe i przydział. Zapewne to lata 70/80, więc pokazują jak długo eksploatowano te klimatyczne wagony. Przy okazji mam pytanie ten w Chabówce to jeden z ostatnich zachowanych. Chyba w Pyskowicach był jeszcze jeden egzemplarz, gdzieś jeszcze można w Polsce ustrzelić te cacka?

3a.jpg

4a.jpg

I jeszcze jedno zdjęcie screen z filmu pokazuje polskiego szczupaka na stacji w Toruniu. Powyżej okien widać jeszcze miejsca nitowania blach, film pochodzi z lat 70-tych

vlcsnap-2016-01-03-20h42m19s869.png

Ostatnio edytowane:
A

AJ

Gość
Wstawiam zdjęcia prezentowane tutaj na forum, bodajże w klimatach śląskich.
Bardzo dobry przykład (y). Trochę już o tych zdjęciach zapomniałem, a pokazują wagon trzeciej klasy, już spawany (czyli pewnie HCP lub Królewska Huta, 1939) i widać że do końca eksploatacji miał te małe okienka, o których rozprawialiśmy z Adamem.

gdzieś jeszcze można w Polsce ustrzelić te cacka?
W Kościerzynie mocno "zwraczały" (ex. 1/2 lub 2 klasa czyli Lilpop)

Clipboard01.jpg

W Krzesznej pudło trzeciej klasy ciągle jeszcze "robi" za wczasy

Clipboard02.jpg

Mają też u siebie wagon typu A IX (Lilpop, 1931) Skierniewice, ale tego jeszcze nie widziałem :(.

kilanziom

Znany użytkownik
Reakcje
1.139 12 0
Wstawiam zdjęcia prezentowane tutaj na forum, bodajże w klimatach śląskich. Zdjęcia prezentują już wrak polskiego szczupaka, ciekawe bo można odczytać jeszcze numery taborowe i przydział. Zapewne to lata 70/80, więc pokazują jak długo eksploatowano te klimatyczne wagony. Przy okazji mam pytanie ten w Chabówce to jeden z ostatnich zachowanych. Chyba w Pyskowicach był jeszcze jeden egzemplarz, gdzieś jeszcze można w Polsce ustrzelić te cacka?
Dzień dobry,

Z braku czasu nie miałem dotąd okazji napisać w tym bardzo ciekawym temacie, ale śledziłem go i cieszę się, że tak barwnie się rozwinął. Odnośnie wagonu przywołanego na czarno-białych zdjęciach kolegi Koland, jest to wagon który kilka lat temu 'gnił' w sąsiedztwie lok. Kraków-Płaszów. W końcu 2009 wybrałem się tam ze znajomymi i prezentował się wówczas następująco:

LRL-KRAK1.jpg
50 51 20-20 127-0 'Bhxz' / Kraków-Płaszów / 1.12.2009
Przydział st. mac: Zebrzydowice
Ostatnia napr. rew. 1978 r.

Towarzyszyło mu kilka dalszych ciekawych wagonów, m.in. 2-osiowy Czech, 4-osiowy Belg typu 'K', 4-osiowy 'francuz', ale również drugi podobny 'szczupak' pochodzący zapewne z jakiegoś pociągu ratunkowego,

5453563.jpg 1143.jpg
80 51 9724 198-4 'Ua-ux' / Kraków-Płaszów / 1.12.2009

W Polsce zachowało się kilka dalszych o jakich wiem, i tak:

LRL-CHAB.jpg
05 701 'Bhuxz' / Chabówka / 10.10.2009

To chyba najlepiej zachowany i do tego czynny egzemplarz, który w wersji historycznej naśladuje schemat malowania i znakowania spotykany w okresie 1945-1956. Mnie osobiście bardzo ciekawi jaki miał numer i oznaczenie w okresie 1968-1985. Domyślam się, iż pracował wówczas jako wagon klasy pierwszej.

nr_nieznany_11.07.2009_Koscierzyna.jpg nr_nieznany_szczupak_29.07.2008_Koscierzyna.jpg
Wagon z Kościerzyny dokumentowałem kilka lat z rzędu od około 2005 do 2009, powyżej dwa ujęcia z 2009 i 2008 roku. Niewiele się na nim zachowało, ale układ okien, drzwi i innych zachowanych detali odpowiada wagonowi wykazanemu w "Charakterystykach..." jako 'Ahuxz' z indeksem '51' (produkcja LRL / 1928 rok). To oczywiście domysł, pewności nie mam, ale takie efekty przyniosło mi wstępne rozpoznanie.

PSMK-LRL.jpg
821980 'XHa' / Skierniewice / 17.01.2009
Według ekipy PSMK jest to reprezentant typu 'AIX' prod. LRL, pierwotnie wagon 2 i 3 klasy, po 1956 roku przeklasyfikowany jako 1 i 2 klasy - układem odpowiada wagonowi wykazanemu w "Charakterystykach..." jako 'ABhxz' z indeksem '60'.

DSC01737.JPG
809998 'XX0' / Zduńska Wola-Karsznice / 1.05.2015
Ten egzemplarz wcześniej należał do MUZKOLu, a w ostatnim okresie służby robił chyba za pomiarowy. Niestety nie wiele więcej o nim wiem.

Z pewnością kilka dalszych egzemplarzy przed paroma laty uświadczyć można było jako wczasy-wagonowe, np. w Kołobrzegu (pocięty w 2011), chyba też w Łebie. Jeden egzemplarz pochodzący z KP obecnie znajduje się w majątku TOZK Pyskowice.

Paradoksalnie znaczna liczba wagonów tej rodziny nie wróciła po 1945 roku do Polski i zostały włączone do parku wagonowego DR/DB. Wydaje mi się, że na chwilę obecną egzemplarzy zachowanych w Niemczech jest sumarycznie więcej niż w Polsce nie wspominając o ich zazwyczaj znacznie lepszym stanie. Ja osobiście zetknąłem się w Niemczech z tylko jednym egzemplarzem,

DSC05189-fix.jpg
60 50 99-65 160-8 'Bd' / Magdeburg-Handelshafen / 14.09.2015
Egzemplarz na załączonym zdjęciu pracę na kolejach niemieckich rozpoczął jako 'Bln 734310', przenumerowany następnie jako 820-102. Po 1967 roku nosił oznaczenie 60 50 99-66 160-1 'Bd', zmienione potem na 60 50 99-10 160-8 i ostatecznie 60 50 99-65 160-8. W ostatnich latach posługi pełnił rolę tzw. "Fernmeldemesswagen" kolei DR. Ostatnią naprawę przeszedł 24.04.85 po czym został wycofany z eksploatacji (~1987). Aktualnie należy do Magdeburger Eisenbahnfreunden (MEBF).

Jak zapewne część z Was zauważyła po sąsiednich tematach i artykułach w prasie drukowanej, bardzo interesują mnie także koleje czechosłowackie ČSD, a zwłaszcza tabor starszej daty, przedwojenny i obcego pochodzenia, który jest tam bardzo mgliście przebadany. Mowa głównie o wagonach pochodzenia niemieckiego, tych było najwięcej, ale ku mojemu zdziwieniu, w ostatnim czasie w końcu pojawiły się fotografie także taboru pochodzenia polskiego i jego modele,

http://ostramo.parostroj.net/vozidla/vozy_DR/imago/img563_C4u_30.jpg
http://ostramo.parostroj.net/vozidla/vozy_DR/imago/Brawa_45309_CSD.jpg

Wg informacji moich czeskich kolegów, po 1945 roku na ČSD trafiły pochodzące z polskich fabryk odmiany opisywane w czasie wojny na kolejach DRB jako AB4ü-30, BC4ü-30 i C4ü-30. Niestety ich fotografii praktycznie nie ma, a ja sam nie natknąłem się na żadne wraki czy pozostałości. Zachował się za to w doskonałym stanie pochodzący z polski pocztowy 'P-VII', o czym pisałem w którymś temacie obok.

Serdecznie pozdrawiam, Piotr Kilanowski aka. kilanziom.

A

AJ

Gość
Ciekawe zdjęcie wygrzebał kolega Gerson w temacie szczecińskim Co jeździ(ło) po szynach w okolicach Szczecina. W oryginale to ono jest bardziej chyba dla Krzysztofa Młodzikowskiego ;), ale i dla naszej dyskusji jest ciekawe. Wygląda na to, że w składzie pociągu załapał się na zdjęcie jeden z tej dziesiątki niemieckich Hechtów. Jeśli dobrze widzę ilość okien to powinien być najprawdopodobniej ex. AB 4ü-23. Jego ustawienie w składzie sugeruje, że ciągle jeszcze był wagonem pierwszej klasy. Jeszcze dla porządku za Gersonem:
Autor: Krzysztof Krupiewski. Źródło: www.sedina.pl

03_Pomorzany, 1964r1.JPG

kofacela

Aktywny użytkownik
Reakcje
186 0 1
Witam, kolega poruszył bardzo ważne wątki, dotyczące niemieckich hechtów. Zastanawiam się, skoro na PKP było około 10 tych wagonów, to czy znalazły się też 1kl, restauracyjne i sypialne. Na powyższym zdjęciu widać 1/2kl, 2 kl robiło Roco z przydziału Lublin. ( tu zaznaczę, że używam nomenklatury epoki Iiic) Ciekawi mnie również, do jakich stacji mogły być przydzielone w tym okresie.

A

AJ

Gość
Większości odpowiedzi na twoje pytania udzielił Krzysztof Koj jakieś dwanaście lat temu na forum Martela, przy okazji wypuszczenia przez Draculę serii tych wagonów w malowaniu PKP ;). Niestety u mnie przetrwały tylko fragmenty tych wypowiedzi.
Dla epoki IIIa/b

wagon 05 302 kl. 1/2 (ex kl 1/2 DRG) st. Szczęśliwice
wagon 04 998 kl. 1/2 (ex kl 1/2 DRG) st. Szczęśliwice
wagon 05 123 kl 2 (ex kl 1/2 DRG) st. Szczęśliwice
wagon 05 401 kl 2 (ex kl 1 DRG) st. Szczęśliwice
wagon 019 245 kl 3 (ex kl 3 DRG) st. Łódź Kaliska
wagon 019 216 kl 3 (ex kl 3 DRG) st. Lublin

Do końca epoki IIIc dotrwały cztery wagony

5123 Ahxz (DOKP Gdańsk)
5401 Ahxz (DOKP Poznań)
19245 Bhxz (DOKP Lublin)
oraz
5302 Ahxz (DOKP Poznań)

z czego pierwsze trzy dotrwały do nowej, dwunastocyfrowej numeracji UIC. Jak więc widać wagonów klasy 1 (ex 1 i 1/2) było całkiem sporo jak na ogólną liczbę tych pojazdów.
Mam nadzieję, że nic nie poplątałem i Krzysztof Koj się nie obrazi za przeklejenie tych danych tutaj.
[DOUBLEPOST=1454843641,1454842393][/DOUBLEPOST]Jak tak patrzę na to co sam przed chwilą napisałem, to wydaje się że na zdjęciu uwiecznił się najprawdopodobniej poznański wagon 5302 Ahxz

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Wg informacji moich czeskich kolegów, po 1945 roku na ČSD trafiły pochodzące z polskich fabryk odmiany opisywane w czasie wojny na kolejach DRB jako AB4ü-30, BC4ü-30 i C4ü-30. Niestety ich fotografii praktycznie nie ma, a ja sam nie natknąłem się na żadne wraki czy pozostałości. Zachował się za to w doskonałym stanie pochodzący z polski pocztowy 'P-VII', o czym pisałem w którymś temacie obok.
Serdecznie pozdrawiam, Piotr Kilanowski aka. kilanziom.
Bardzo przykra sprawa, że sztandarowy polski tabor przedwojenny jest tak traktowany. I po tym względem znów jesteśmy w tyle za niemcami. Ale cóż skoro dochodzi do takich skandali, jak zniszczone historyczne wagony za płotem MK, czy sytuacja, że pewien żul z Krzeszowic dostaje zarząd nad mini muzeum, którego część kończy pod palnikiem, i jeszcze do tego podobną akcję przeprowadza na wybrzeżu, to cóż :cry::cry::cry:.
Z ogólnych wyliczeń wychodzi, że po 2 wś więcej szczupaków pozostało poza Polską niż w Polsce. Oprócz Niemiec, Czech szczupaki znalazły się także we Francji, i 1 w Luksemburgu. No i zapewne zostały także w ZSRR.
[DOUBLEPOST=1454849223,1454848035][/DOUBLEPOST]
Większości odpowiedzi na twoje pytania udzielił Krzysztof Koj jakieś dwanaście lat temu na forum Martela, przy okazji wypuszczenia przez Draculę serii tych wagonów w malowaniu PKP ;). Niestety u mnie przetrwały tylko fragmenty tych wypowiedzi.
Dla epoki IIIa/b

wagon 05 302 kl. 1/2 (ex kl 1/2 DRG) st. Szczęśliwice
wagon 04 998 kl. 1/2 (ex kl 1/2 DRG) st. Szczęśliwice
wagon 05 123 kl 2 (ex kl 1/2 DRG) st. Szczęśliwice
wagon 05 401 kl 2 (ex kl 1 DRG) st. Szczęśliwice
wagon 019 245 kl 3 (ex kl 3 DRG) st. Łódź Kaliska
wagon 019 216 kl 3 (ex kl 3 DRG) st. Lublin

Do końca epoki IIIc dotrwały cztery wagony

5123 Ahxz (DOKP Gdańsk)
5401 Ahxz (DOKP Poznań)
19245 Bhxz (DOKP Lublin)
oraz
5302 Ahxz (DOKP Poznań)

Jak więc widać wagonów klasy 1 (ex 1 i 1/2) było całkiem sporo jak na ogólną liczbę tych pojazdów.
a
Akurat taka proporcja, przedstawiała dobrze liczbę wagonów tej grupy wyprodukowanych przez Niemców. Po 1 wś DRG potrzebowała nowych wagonów, za utracone wskutek przegranej wojny [reparacje dla zwycięzców], i to bardziej wagonów wyższych klas. Więc liczba hechtów klas A i B grupy 22 przewyższała liczbę wagonów klasy C. przy kolejnych grupach proporcje wróciły do normy.

kofacela

Aktywny użytkownik
Reakcje
186 0 1
Właśnie, szkoda że wraz z zamknięciem forum Martela, zniknęła bezpowrotnie wiedza, która była tam zawarta. Teraz musimy ją jak najbardziej odtworzyć.
A co z wagonach resteuracyjnymi, sypialnymi , bagażowymi i pocztowymi? Pamiętam, że kiedyś takowy Bagażowy ze stacji Gliwice, wydał SachsenModelle w secie z eilzugami 1 i 2 kl.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.994 633 30
Z ogólnych wyliczeń wychodzi, że po 2 wś więcej szczupaków pozostało poza Polską niż w Polsce. Oprócz Niemiec, Czech szczupaki znalazły się także we Francji, i 1 w Luksemburgu.
I chyba w Holandii. Widziałem zdjęcie zrobione w Utrechcie w 1949 roku, gdzie w składzie pociągu jest polski szczupak 3 klasy (ma 10 przedziałów). Niestety, jakość skanu nie pozwala na odczytanie oznaczeń. Nie wiem, co się z nim później stało, ale to już inna sprawa.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Właśnie, szkoda że wraz z zamknięciem forum Martela, zniknęła bezpowrotnie wiedza, która była tam zawarta. Teraz musimy ją jak najbardziej odtworzyć.
A co z wagonach resteuracyjnymi, sypialnymi , bagażowymi i pocztowymi? Pamiętam, że kiedyś takowy Bagażowy ze stacji Gliwice, wydał SachsenModelle w secie z eilzugami 1 i 2 kl.
1. Cóż pozostaje jedynie zacytować Dykielową z roli w "Wyjściu awaryjnym"
2. Nie, tamten bagażowy to jeszcze pruski typ Pw4u pr16. Bagażowych z grupy z tej grupy było tylko 10 i żaden nie wszedł na PKP. Pocztowe tak. Nie pamiętam teraz czy sypialny czy restauracyjny [ale raczej sypialny] był jeden.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.994 633 30
Ten wagon ma typową dla polskich szczupaków linię dachu. O ile wiem, Niemcy nigdy nie budowali takich, te z krawędzią dachu poziomą do końca były inne (na pierwszej stronie wątku są rysunki niemieckich wagonów).

A

AJ

Gość
Tylko, że ten wagon nie odpowiada modelowi Roco - ma równą linię dachu. Roco zrobiło serię z 1921 roku.
Ale czy w związku z tym, że Roco zrobiło inny model, to oznacza iż ten wagon sypialny nie jest Hechtem i nie pozostał po 1945 roku na PKP? Myślałem że tu właśnie o tym rozmawiamy. Chyba mam słabszy dzień (n).

WL4-23a :

hawa-ag-hannover-linden-mitropa-schlafwagen-011.jpg

WL4-23a.jpg

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Nie jestem przekonany. Krzywizna dachu przy czole polskich szczupaków jest półkolista, a tu na zdjęciu bardziej spłaszczona.
Dostrzegam rozbieżności kształtu o których pisze kolega (wystarczy dokładnie przyjrzeć się czołom wagonów na górze tej strony). Istnieją minimalne różnica w krzywiźnie, nie mniej jednak skłaniam się ku przypuszczeniu, że mogły istnieć drobne różnice w kształcie między wagonami poznańskimi czy tymi od Lilpopa, albo wręcz między seriami produkowanymi w tym samym zakładzie. Należy pamiętać, że Szczupaki produkowano stosunkowo długo, w kilku miejscach i nie w jednej serii. Taki rodzaj produkcji sprzyja powstawaniu tego typu drobnych rozbieżności w kształcie. Sytuacja ta jest dobrze znana w innych gałęziach przemysłu.
A ponieważ żaden inny element nie budzi wątpliwości w kwestii pochodzenia tego wagonu, nie ma powodu przypuszczać że nie są to Szczupaki.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Ale czy w związku z tym, że Roco zrobiło inny model, to oznacza iż ten wagon sypialny nie jest Hechtem i nie pozostał po 1945 roku na PKP? Myślałem że tu właśnie o tym rozmawiamy. Chyba mam słabszy dzień (n).
Fajne zdjęcia. No tak, powraca problem z początku wątku - że termin Hecht można traktować wąsko i szeroko [albo tylko grupa 21, albo nawet wszystko]. W tym wypadku ja pomyślałem, że Kofaceli chodzi tylko o wagony odpowiadające modelom Roco.

kilanziom

Znany użytkownik
Reakcje
1.139 12 0
A to ciekawy temat.

Ten wagon:

http://forum.modelarstwo.info/attachments/pap_19480501_0xd-jpg.361411/

...ma kilka cech raczej wykluczających go jako produkt polski, mimo podobieństwa geometrii dachu. Na wierzchu jest rama podwozia, co o ile się nie mylę nie zdarzało się w ''polskich hechtach', jak również ma dobrze widoczną kładkę podestu rewizyjnego do zbiornika z wodą na dachu, a to również cecha raczej niemieckich konstrukcji.

Na przywołanym powyżej zdjęciu doliczyłem się 12 okien na bocznej powierzchni ściany wagonu + po jednym w przekoszeniach, czyli całość burty wygląda tak: drzwi - 1 okno w skosie - 12 okien na boku - 1 okno w skosie - drzwi.

Sprawa o tyle ciekawa, że tu:

http://forum.modelarstwo.info/attachments/wl4-23a-jpg.361465/
http://forum.modelarstwo.info/attac...er-linden-mitropa-schlafwagen-011-jpg.361464/

...mamy raczej układ: drzwi - 1 okno w skosie - 11 okien na boku - 1 okno w skosie - drzwi. Więc o ile wagon ten nie miał różnych układów otworów na obu burtach, to raczej nie jest tym samym z przywołanych w dalszej kolejności linków.