• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sygnalizatory w skali N

Kali74

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Witam serdecznie.

Może ktoś pomoże...
Wieki temu (2007 rok) kupiłem w sklepie modelarskim w Gdyni plastikowe wypraski z głowicami sygnałowymi które niby w teorii były do skali TT ale wydawały mi się za małe jak na tą skalę. Okazało się, że są idealne do skali N. Sprzedawca miał 4 wypraski w każdej 4 głowice jedno, dwu, trzy i czterokomorowa. Nie pamiętam kto był producentem tego ale nie była to żadna znana firma. Z tego co mgliście pamiętam to produkt pochodził z Republiki Czeskiej. Próbuje od lat namierzyć coś podobnego ale chyba nikt nie robi polskich sygnalizatorów w skali N. Czy ktoś miał kiedy styczność z czymś takim? Może macie jakieś namiary na kogoś kto robi sygnalizatory, albo chociaż głowice? Jest trochę jakiejś chińszczyzny ale wygląda to ohydnie. Załączam dwa zdjęcia wykonanych przez mnie sygnalizatorów z tymi głowicami . Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam serdecznie

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.100 33 0
Kiedyś ja drukowałem swoje tarcze semaforów w N i potem coś z nich składałem....Musze poszukać czy gdzięś mam te tarcze jeszcze.

Załączniki

mariuszo

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
109 0 0
Takie sygnalizatory to jedno z moich marzeń kolejowych, miałem gdzieś blaszki ale ja tego nie umiem poskładać :)

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.372 145 0
Takie drukowane? Drukować więcej? Ktory konkretnie rozmiar? Tzn ilu komorowe? Szymek podesłal 3 rozmiary :)
@pado jakie tam LED SMD mialy w to wleźć?

Blaszki też się znalazły w innym miejscu.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.094 81 12
To jeszcze by się przydał pięciokomorowiec, bo w zasadzie takie są najpowszechniejsze. Czterokomorowce to najczęściej są na torach, gdzie wyjazd jest "na raz" podany czyli z największą dozwoloną prędkością... Układ świateł od góry to z reguły zielone, pomarańczowy ( w wypadku, gdy pozostaje jeszcze do minięcia semafor wyjazdowy grupowy) czerwony i biały ( dla sygnału manewrowego lub Sz'a)...

Pozdr,...

ps. ...
@Misiek ledy to jakieś jedne z mniejszych. Już nie pamiętam co tam wsadzałem....:) na pewno 0603 to nie....raczej 0402 lub mniejsze.
Szymon, z tego co.mnie pamięć nie myli to dawałeś 0402, bo to chyba minimum..., a noga z igly 0,8 mm

mariuszo

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
109 0 0
Takie drukowane? Drukować więcej? Ktory konkretnie rozmiar? Tzn ilu komorowe? Szymek podesłal 3 rozmiary :)
@pado jakie tam LED SMD mialy w to wleźć?

Blaszki też się znalazły w innym miejscu.
Blaszki są chyba trudniejsze do składania, ja miałem Ostbahna. Moja makieta jest bardzo prosta, prosty tor i bocznica, można tam postawić 5 komór?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.613 558 30
Moja makieta jest bardzo prosta, prosty tor i bocznica, można tam postawić 5 komór?
To nie zależy od tego, czy makieta jest prosta, tylko od tego, jaki dokładnie jest układ torowy i jakie są posterunki ruchu. Bez w miarę dokładnego planu nie da się tego stwierdzić.

mariuszo

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
109 0 0
To nie zależy od tego, czy makieta jest prosta, tylko od tego, jaki dokładnie jest układ torowy i jakie są posterunki ruchu. Bez w miarę dokładnego planu nie da się tego stwierdzić.
20250525_195038.jpg

Tak to wygląda, czytałem trochę o posterunkach i to chyba będzie posterunek zapowiadawczy odgałęźny ale przyznaje że jestem zielony z ruchu kolejowego. Ta strzałka oznacza że tor będzie szedł dalej i będzie pętla z tym "modułem" obok, będą rozstawione szerzej oczywiście. Tor po lewej jest ślepy.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.613 558 30