• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK SU4220

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
763 10 1
Wróciła mi (trochę) wena twórcza i postanowiłem tym razem wykorzystać istniejący napęd podobnie jak to uczyniono w oryginale. Na razie to wersja PoC, która ma sprawdzic samą koncepcję i poprawność wymiarów. Na początek skupiam się na górze lokomotywy - tzn. kabinie i przedziałach maszynowych, poprawnośc podwozia to drugi etap, na początek pozostane przy oryginale PIKO. W ramach wczesnej koncepcji malowanie jest takie jakie akurat miałem "pod ręką" i tak oto na lokomotywie IC zagościł niebieski kolor rodem z Cargo. Jeśli wszystko zadziała ostateczna wersja bedzie pomalowana prawidłowo. A teraz zdjęcia. Rury wydechowe będą docelowo w ostatecznej, pionowej wersji produkcyjnej, właściwie to już nawet takie były, ale kilku osobom oglądającym wydruk wypadł z ręki i utracił rury wydechowe i koncówki trąbek.
IMG_20220517_153834_30.jpg

Tutaj widac oszlifowaną ostoję SM42 PIKO, tak przy okazji - czym szlifujecie ten stop? Ja podczas szlifowania miałem bardzo złe myśli i włożyłem dużo dobrej woli, żeby tego nie rzucić w kąt :D Akurat ta przebudowa SM42 jest o tyle dogodna do przebudowy modelarskiej, że ma podniesione pomosty, więc można dość grubo podejść do szlifowania i nie za bardzo przejmować się zniszczeniem oryginalnej blachy pomostów, jak widać ostoja jest też oszlifowana z boku i tę część zakryją nowe "blachy" poszycia ostoi.
IMG_20220517_153930_30.jpg

Obie części wymagają jeszcze lekkiego podszlifowania, aby składały się równo, jak juz to zrobię to wrzucę kolejne zdjęcie.

OP
OP
S

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
763 10 1
Pogoda się zrobiła letnia więc mniej przesaduje sie przed komputerem i jakoś prace nad "kioskiem" spowolniły. co nie znaczy, że utknęły. Ale dzisiaj tak z zupełnie innej beczki Od jakiegos czasu mobilizuje się, żeby skończyć wagon 408w, właściwie to jest prawie gotowy, dzisiaj chciałem pokazać wózek 1XTa. Wagon będzie bez KKS, stąd wózek ma gniazdo sprzęgu. Na zdjęciu wersja przedostatnia robiłem jeszcze korekty o ułamki milimetra, tak by lepiej dopasować się do osi 24,4mm Trochę niestety widać niedoczyszczone artefakty z wydruku, zapewne resztki podpór.
IMG_20220520_144928_1_30.jpg

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.258 69 6
Wróciła mi (trochę) wena twórcza i postanowiłem tym razem wykorzystać istniejący napęd podobnie jak to uczyniono w oryginale. Na razie to wersja PoC, która ma sprawdzic samą koncepcję i poprawność wymiarów. Na początek skupiam się na górze lokomotywy - tzn. kabinie i przedziałach maszynowych, poprawnośc podwozia to drugi etap, na początek pozostane przy oryginale PIKO. W ramach wczesnej koncepcji malowanie jest takie jakie akurat miałem "pod ręką" i tak oto na lokomotywie IC zagościł niebieski kolor rodem z Cargo. Jeśli wszystko zadziała ostateczna wersja bedzie pomalowana prawidłowo. A teraz zdjęcia. Rury wydechowe będą docelowo w ostatecznej, pionowej wersji produkcyjnej, właściwie to już nawet takie były, ale kilku osobom oglądającym wydruk wypadł z ręki i utracił rury wydechowe i koncówki trąbek.
Zobacz załącznik 895625
Tutaj widac oszlifowaną ostoję SM42 PIKO, tak przy okazji - czym szlifujecie ten stop? Ja podczas szlifowania miałem bardzo złe myśli i włożyłem dużo dobrej woli, żeby tego nie rzucić w kąt :D Akurat ta przebudowa SM42 jest o tyle dogodna do przebudowy modelarskiej, że ma podniesione pomosty, więc można dość grubo podejść do szlifowania i nie za bardzo przejmować się zniszczeniem oryginalnej blachy pomostów, jak widać ostoja jest też oszlifowana z boku i tę część zakryją nowe "blachy" poszycia ostoi.
Zobacz załącznik 895626
Obie części wymagają jeszcze lekkiego podszlifowania, aby składały się równo, jak juz to zrobię to wrzucę kolejne zdjęcie.

Budę sam robiłeś?

OP
OP
S

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
763 10 1
Witam, Projekt jest mój własny, nigdy nie traktowałem go komercyjnie (jak wszystkich innych moich projektów), chętnie za to - kiedy skompletuję już wszystko (barierki, odpowiednie maskownice wózków) nawet bym sprezentował wydruk komuś, kto zechce go wykończyć i pokazać na gotowym modelu.
Jeśli chodzi o zdjęcia to bardzo bym potrzebował zdjęcia wózków i dachu. Fotografowałem detale na Trako, ale było tam tak ciasno, że słabo to wyszło...

OP
OP
S

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
763 10 1
Trochę zapomniałem o moim temacie, a tymczasem lokomotywa ma już za sobą pierwszą imprezę w warszawskiej stacji muzeum. Jeszcze nie jest gotowa, a właściwie to jest to taka wersja "beta". Na pewno będę starał się ja pomalować lepiej, nakleić kalkomanie no i wymienić maskownice wózków na prawidłowe. Na pewno będzie też lepszy wydruk, bo trafił mi się wyjątkowo kiepskiej jakości LCD do drukarki, który też momentalnie złapał masę bad pixeli i dlatego dzisiaj został wymieniony na kolejny, zobaczymy jak sobie ten da radę.
image0.jpeg

Na imprezie lokomotywa jeździła z wagonem 159A, modelu całkowicie mojego projektu i wykonania, oczywiście chciałoby się mieć wagon 175A, powoli do niego też dojdziemy :D
wagon_159A.jpeg

A jako, ze ostatnio wszyscy pokazują EN57, to i ja pokaże swoje, nad którym obecnie pracuję
en57_podklad.jpeg

Ten model w H0 zaraz stanie się "nudny", więc planuję go też zrobić w skali TT. W H0 moim wymarzonym modelem jest EW55 w potrójnym zestawieniu. I do tego będę powoli zmierzał :D

Piotr_Gk

Użytkownik
Reakcje
123 3 0
Zdaję sobię sprawę, że moje pytanie może być nie w tym dziale. Ale prawdę pisząć z racji, że tu jest mowa o projektach modeli i możliwych ich druków 3d, czy ktoś może wie czy jest wydruk modelu autobusu szynowego Pesy SA106? Skala H0.