• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Strażackie - Brodagaz

kozaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
825 2 0
Kurcze fajnie się prezentuje ten stary Magirus Wikinga. A ja chciałem Preisera żeby takiego zrobić.
Przepraszam za ten post. Przez autokorektę telefonu i moją nieuwagę jest bez sensu. A minęło chyba zbyt dużo czasu żeby móc go edytować.

Miałem na myśli to, że przerabiałem dość trudno dostępny model eckhaubera z Preisera, żeby zrobić taki model a tu proszę taki ładny gotowy model z Wikinga.

OP
OP
Brodagaz

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.651 109 2
Przepraszam za ten post. Przez autokorektę telefonu i moją nieuwagę jest bez sensu. A minęło chyba zbyt dużo czasu żeby móc go edytować.

Miałem na myśli to, że przerabiałem dość trudno dostępny model eckhaubera z Preisera, żeby zrobić taki model a tu proszę taki ładny gotowy model z Wikinga.
Spokojnie nic sie nie stało, tak myślałem że właśnie o to Ci chodziło :)

Jacek T4

Znany użytkownik
Reakcje
1.008 1 0
fajnie się prezentuje ten stary Magirus Wikinga
Dokładnie, niektórzy "psy wieszają" na Wikingu, ale ostatnio wychodzą im naprawdę fajne modele. Pomimo, że to stara forma, to w odnowionym wydaniu. Jedynie mogliby nad lepszym odwzorowaniem kół popracować.

Tam są pokazane zgliszcza takiego pojazdu w którym zgineli strażacy po tym jak ogień poszedł koronami drzew i odciął im drogę ucieczki .
Wspomniany przez Ciebie Magirus należał do OSP Sławięcice (dzielnica Kędzierzyna-Koźla). Jednostka ta pozyskała go 1980 roku od Urzędu Miejskiego w Hemer (ówczesny RFN). Magirus służył do 1992 roku, kiedy to biorąc udział w akcji gaśniczej podczas pożaru lasów w okolicach Kuźni Raciborskiej - spłonął.

Ostatnio edytowane:

kozaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
825 2 0
Wspomniany przez Ciebie Magirus należał do OSP Sławięcice (dzielnica Kędzierzyna-Koźla). Jednostka ta pozyskała go 1980 roku od Urzędu Miejskiego w Hemer (ówczesny RFN). Magirus służył do 1992 roku, kiedy to biorąc udział w akcji gaśniczej podczas pożaru lasów w okolicach Kuźni Raciborskiej - spłonął.
Ciekawa historia. Zdjęcia spalonego Magirusa z Kuźni kojarzę ale tych faktów nie znałem.
W 80 roku musiał robić niezłą furorę wśród Starów 25 i Żuków lokalnej straży.
Masz może jakieś zdjęcia tego auta przed zniszczeniem? To mógłby być ciekawy temat na model.

Jacek T4

Znany użytkownik
Reakcje
1.008 1 0
Nie chciałem Ci tu Marcinie psuć tematu ze zdjęciami Magirusa, o które pytał kozaa, ale skoro już się tutaj znalazły, to pozwolę sobie dołożyć jeszcze coś od siebie. Zdjęcie lewej strony tego pojazdu, oraz spalonego wraku, ale wyciągniętego już z lasu:
magirus osp sławięcice 2.png magirus osp sławięcice po pożarze.png
Do pełni szczęścia przydał by się numer operacyjny
Tak Adrianie, numer z pewnością jakiś ten wóz miał nadany, ale jak wynika ze zdjęć, ani z prawej ani z lewej nie było go naniesionego.
Więc można spróbować się pokusić o wykonanie tego modelu bez numeru operacyjnego;).

OP
OP
Brodagaz

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.651 109 2
Nie chciałem Ci tu Marcinie psuć tematu ze zdjęciami Magirusa, o które pytał kozaa, ale skoro już się tutaj znalazły, to pozwolę sobie dołożyć jeszcze coś od siebie. Zdjęcie lewej strony tego pojazdu, oraz spalonego wraku, ale wyciągniętego już z lasu:
Zobacz załącznik 780852 Zobacz załącznik 780853

Tak Adrianie, numer z pewnością jakiś ten wóz miał nadany, ale jak wynika ze zdjęć, ani z prawej ani z lewej nie było go naniesionego.
Więc można spróbować się pokusić o wykonanie tego modelu bez numeru operacyjnego;).
Takie fotografie to nie psucie tematu i w takim wypadku nigdy nie mam nic przeciwko :)