No wiem, narobiłem dymu tym kutrem R-36 - nawet już zacząłem dłubać zestaw waloryzacyjny do STOREMa, no ale jednak nie zagrało. Zapał się ulotnił. Tak już mam, że nie umiem robić czegoś co mnie nie pochłania całkowicie. Szary kadłub to jednak nie dla mnie - gdyby było malowanie białe, pewnie już bym go miał prawie gotowego, a kalki jechałyby do druku... A póki co zacząłem jedną z najzgrabniejszych jednostek pływających spod znaku krzyża maltańskiego
Model będę tworzył niespiesznie (w zasadzie w czasie wolnym) używając mieszanych technik - druku, ręcznej roboty i trawionek. Biorąc pod uwagę, że mogą być na niego chętni muszę to przewidzieć już na początku (podzielić model tak bym łatwiej mógł zrobić formy odlewnicze). Inaczej niż ze STOREMem, raczej nie będę czekał z drukiem na koniec, tylko będę zapuszczał maszynę sukcesywnie. Projekt będę konsultował z
@Artur bo tej jednostki nie mogę zrobić nieoświetlonej
No to ruszamy z "Halnym".
Zeskanowałem plany otrzymane od kolegi
@kozaa (po raz kolejny dziękuję bardzo). Plany są wręcz za dobre

Pewnie niebawem odeślę je właścicielowi. Na razie zacząłem od kadłuba i linii teoretycznych. Zależało mi zwłaszcza na charakterystycznym załamaniu wręg w części dziobowej. Nie wygląda to na razie imponująco, ale to jeden z najważniejszych etapów. Potem jak kadłub zacznie nabierać kształtów na korekty krzywizn będzie za późno.
Mogę powiedzieć, że wirtualna stępka została położona