• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sterowanie zwrotnicą

OP
OP
W

wiciu625

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Klawiaturkę mam zwykłą starszego typu tzw. pianinko. Ale przecież musi być jakiś sposób podpięcia tego tak żeby działało w dwie strony.

Ostatnio edytowane:

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
550 8 0
Jaki masz zasilacz? Jeżeli FZ-1 to z tyłu masz wyjście 16V AC.
Ten rozjazd powinien działać po podaniu napięcia przemiennego AC.
Podłącz to tak jak na rysunku poniżej.
Ta klawiatura to BTTB, to taka sama jak dawne Piko.
Podlaczenie AC.jpg

OP
OP
W

wiciu625

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
właśnie w ten sposób mam podłączone i wtedy przełącza tylko w jedną stronę. A zasilacz mam osobny do zwrotnic i oświetlenia ma on na wyjściu 13,8V DC. Może po prostu muszę mieć zasilacz który daje prąd zmienny a nie stały?

OP
OP
W

wiciu625

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeśli chodzi o volty to przełącza bez problemu tą zwrotnice z tematu również tylko że metodą ręcznego przykładania przewodów. Prędzej może to być faktycznie wina tego że powinien tam być prąd zmienny a nie stały. Chciałbym tylko żeby ktoś to potwierdził czy faktycznie to jest tego przyczyną, bo aktualnie nie mam żadnego zasilacza na zmienny.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.052 652 30
Już dawno nie bawiłem się tymi starymi zwrotnicami, ale wydaje mi się, że faktycznie musi być prąd zmienny. W każdym razie zasadą działania urządzeń dodatkowych Piko było ich zasilanie napięciem zmiennym 16 V, jak napisał kolega Marqus. A zasilacz FZ1 Piko ma oba wyjścia (do toru dla lokomotyw =12 V i do urządzeń dodatkowych ~16 V) z przodu, jedno po prawej, drugie po lewej stronie przedniej ścianki, patrząc od góry. 13,8 V powinno spokojnie wystarczyć.