• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sterowanie zwrotnicą

wiciu625

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam

Mam pytanie posiadam zwrotnice której nie mogę podłączyć tak żeby działała prawidłowo tzn albo da się ją przełączyć w jedną stronę albo w drugą. Moje podejrzenie jest takie że zwrotnica jest przystosowana tylko do prądu zmiennego a ja mam zasilacz na prą stały. Czy to możliwe? Czy są takie zwrotnice które tylko na zmiennym działają. Druga zwrotnica którą mam działa bez problemu na stałym.

OP
OP
W

wiciu625

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Sterowanie analogowe zwrotnica piko, która posiada 3 styki. I na środkowym wejściu musi być na przemian raz plus raz minus żeby można było przełączać zwrotnice w oba kierunki.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
Tam są 2 przewody czarne i jeden czerwony (na 99%, nie pamiętam). Daj na czerwony plusa. Położenie zmieniasz podając minus z zasilacza raz na jeden przewód czarny, raz na drugi. Ot cała filozofia. Powinno hulać.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.522 556 30
Tak, jak już pisał kolega paziu, jeden biegun na stałe do środkowego wejścia, drugi biegun przełączany przełącznikiem raz na jeden, a raz na drugi zewnętrzny kontakt. Gdzie + a gdzie - nie powinno mieć znaczenia. Nie wiem, jaką "klawiaturkę" ma kolega wiciu, więc nie podpowiem, jak podłączyć.

OP
OP
W

wiciu625

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak jak narysowałem na środkowym wejściu raz musi być plus a raz minus. Tylko wtedy działa prawidłowo i przełącza. Wiem że powinno być tak jak piszecie bo wszystkie inne zwrotnice tak mam ale ta w ten sposób nie działa.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.522 556 30
Tak jak narysowałem na środkowym wejściu raz musi być plus a raz minus. Tylko wtedy działa prawidłowo i przełącza. Wiem że powinno być tak jak piszecie bo wszystkie inne zwrotnice tak mam ale ta w ten sposób nie działa.
A czy to jest jakaś inna zwrotnica, niż te wszystkie inne? Może Kolega podać, jakie to są zwrotnice i napędy do nich?

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
Jeśli zasilasz z DC cewkę, to diody nie są wymagane. Przy odbiornikach DC i zasilaniu AC są potrzebne (choć to jest minimalna adaptacja pod DC). Piko ich nie daje. Robisz tak jak na schemacie?

Przechwytywanie.JPG

Jakoś nie widzę zasilania tego pod DC według rysunku, który podajesz. Masz na pewno zasilacz DC? W urządzeniach Piko nie ma żadnych elementów prostowniczych.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
486 8 0
Jest to stary typ rozjazdu z obrotowym elektromagnesem, coś jak silnik trójpolowy.
Sposób zasilania na rysunku. Przełącznik chwilowy, podłączenie na stałe uszkodzi cewkę.
Zwrotnica DC.jpg

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
Przy takim dziwnym rozwiązaniu zasilania tego rozjazdu, nie podepniesz tego prostą metodą pod nową klawiaturę Piko. Chyba, że klawiaturkę też masz jakąś kombinowaną.

Ostatnio edytowane: