• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

sterowanie tabletem/komórką

slavko1111

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 1 0
a czy ktos moglby wyjasnic roznice miedzy z21 a Z21 jakie funkcje zostaly pominiete itp.Jestem zainteresowany zakupem samego zestawu z21 - ten do którego obslugi potrzeba tableta lub smartfona - ale nie mogę nigdzie znaleźć - wszędzie w zestawie , a ja poszukuje samego z21

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
W Lokomodelu mi powiedzieli, że biała oddzielnie, będzie kosztowała tyle samo co czarna, na stronie Roco nie ma jej w ofercie.
Z1vz1.jpg

Ostatnio edytowane:

sprite

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja używam GbbKolejka na telefonie (bez sterowania rozjazdami). Potwierdzam, że działa bardzo dobrze. Nie trzeba dokupować dodatkowych manipulatorów, jak chce się zaangażować większą liczbę osób. Jedyne ograniczenie to, że program jest tylko dla Windows Mobile. Być może jest jakiś klient na Androida, bo GbbKolejka ma serwer SRCP.

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
W białej na pewno nie uaktualnisz softu w dekoderach Zimo, nie podłączysz centralki od myszki bezprzewodowej, nie masz wyjścia na tor do programowania, ale to pewnie sam wypatrzyłeś.

Spojrzałem w jakich językach dostępna jest instrukcja do Z21, widać tam jak Roco ceni polski rynek, mamy instrukcje po chińsku i czesku, a po polsku figa z makiem.

Manuals.jpg

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dla mnie cena centralki Z21 ciągle jest kosmiczna, ale cena białej (z21) sprzedawanej w zestawach, staje się akceptowalna. Na wrzesień planowany jest w Roco zestaw startowy z udżwiękowioną Ludmiłą za ok 1400zł, ciekawe co z tego wyjdzie. Ceny zestawów podanych przez Zuka są nie wiele większe niż w wersji z myszką. Jakby zamiast z21 była Z21 i dostępne w Polsce, to pewnie bym nie wytrzymał i nabył, ale to raczej nie prędko ;)

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
To muszą mieć sklepy spore marże, ale obniżenie ceny o 30% w polskich sklepach zdarza się tylko przy promocjach (wyprzedażach) producenta.

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
840 8 0
Jarek - to tylko 10%! Nie 30%.
Przeczytaj (i/lub przelicz sam) na podanej stronie. Ian (właściciel) nie jest Zajączkiem wielkanocnym :).

Pozdrawiam serdecznie

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
840 8 0
Piszesz o całym zestawie. Ja komentuję ofertę na Z21 z Wrocław Model Center. Ot i całe nieporozumienie... ;-)

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak, napisałem o największej przecenie, u nas nie osiągalnej, te 10% w polskim sklepie, to dużo, ale to chyba nie do końca polski sklep. Nie patrzyłem jak wygląda cena Z21 za granicą, nasi sprzedawcy mówią, że nie ma szans na obniżkę ceny u producenta. Czas pokaże.
Z podobnego podwórka - szokują mnie ceny dekoderów, które rosną zamiast maleć.

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
840 8 0
Sklep MS Lippe jest podobno w 70-80% własnością konsorcjum, które jest właścicielem marek ROCO i FL (wiem o tym od polskiego dystrybutora ROCO i FL). Jeśli to prawda, to sklep ten jest bardzo istotnym kanałem sprzedaży tych marek i tego typu oferty będą tam częstsze. Można to chyba nazwać sprzedażą "po kosztach". I chyba tylko w MS Lippe tego doświadczymy. Osobiście nie ma nic przeciwko temu. W miarę często robię u niech zakupy. :)
Co do sklepu WMC - Wrocław Model Center - jest jak najbardziej polski ;-). Mieści się we Wrocławiu na Nowodworskiej, a to do soboty była nadal Polska. Właściciel - Ian (wybacz jeśli przekręciłem), jest koneserem polskiej wódki i śledzi. Wżenił się można powiedzieć w Polskę :)

Pozdrawiam.

PS
Mimo niemałej ceny polecam Z21 - mam jej już ponad 1,5 roku i dzięki aktualizacjom oprogramowania, zwiększa ono swoje możliwości. Najnowszy mój pomysł (do sprawdzenia niedługo) to podpięcie Z21 do LocoNet'u jako Slave (poprzez kabel pozbawiony możliwości przekazywania zasilania od tej centralki). Całością sieci sterował będzie jako Master klubowy Digitrax. Umożliwi to na imprezie makietowej (całość w LocoNet) sterowanie lokomotywami nie poprzez FRED'y lecz smartfony. Z21 będzie bramką.

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie wnikałem kto jest właścicielem, ale osoba zwana szefem nie mówi po polsku ;) Przyszło mi na myśl, że to może być sieć sklepów, ale jak widać nie zgadłem.
Co do granicy, to w sierpniu również, jak wracałem do Polski, była przed Wrocławiem,więc nic się nie zmieniło ;)
Korzystając z okazji - jaki jest koszt przesyłki z MS Lippe?
Świetna wiadomość, że masz doświadczenie z Z21 - (teraz będę Cię zamęczał pytaniami :LOL:) - ta funkcja regulacji napięcia, działa tak, ze możesz w pewnym zakresie regulować napięcie na wyjściu, czy tylko stabilizuje napięcie?
Czy można aktualizować oprogramowanie we wszystkich dekoderach Zimo?
Dla mnie plusem jest możliwość podłączenia myszki bezprzewodowj, a właściwie centralki z którą współpracuje.

"...Z21 będzie bramką." - ciekawa koncepcja.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 8
DCC 16
DCC 6
DCC 3
DCC 29