• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

sterowanie tabletem/komórką

pikolo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czy jest jakoś rozwijany albo dostępny temat sterowania kolejkami za pomocą tabletów lub komórek smartfonów i.t.p.
Są dostępne jakieś aplikacje i jak wygląda wykorzystanie tych urządzeń w kolejkach.

Kuba

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Aplikacji jest sporo. Należałoby je wybrać w zależności od sprzętu.
Jedną z aplikacji, którą używam na iPhonie to TouchCab http://www.touchcab.com/ współpracuje ona z centralkami ECoS firmy ESU oraz z interfejsem XpressNet produkcji Lenz'a. W obu przypadkach centralka/interfejs jest podłączana do routera, który to z kolei posiada WiFi i tą drogą iPhone/iPad komunikuje się z centralką.
Drugą aplikacją, którą używam jest Win-DigiPet Mobile, posiada ona wiele wersji na różnorakie systemy operacyjne OS, Android, WindowsMobile, Windows (np. dla laptopa), Java ME http://www.windigipet.de/foren/index.php?board=31.0 Jednak ta aplikacja służy do współpracy z głównym programem obsługującym makietę WinDigiPet i łączy się z komputerem na którym on jest uruchomiony.
Inną aplikacją jest WiFi Throttle http://jmri.sourceforge.net/help/en/package/jmri/jmrit/withrottle/UserInterface.shtml która też właściwie jest dodatkowym składnikiem do głównego programu sterującego makietą - programu JMRI. Jednak tego nie testowałem, choć JMRI DecoderPro często używam do programowania dekoderów.
Inne aplikacje też są, jak choćby wspomniana Z21, czy aplikacja Märklinowska.

OP
OP
pikolo

pikolo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za odpowiedź i podane linki, wcześniej jakoś nie mogłem za bardzo odnaleźć, wygląda że większość jest dedykowana do konkretnych systemów/producentów, a czy są jakieś niezależne które można dokładać do już istniejących lub różnych wykonań jakby na zasadzie dołożenia modułu. Bardziej by mi chodziło o współpracę z jakimś oprogramowaniem typu gbbkolejka lub podobnym, bo rozumiem że głównie chodzi o dołożenie rutera bezprzewodowego i program musi z tym umieć współpracować.

OP
OP
pikolo

pikolo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Fajna sprawa, tylko problem jak to uruchomić, ja mam dodatkowy bo mam Windows phona 7.5 a to upierdliwy system jest i dość mocno poblokowany więc nie wszystko na nim jest dostępne.
Jakby ktoś zechciał coś podpowiedzieć w tym kierunku jak to zrobić to byłbym wdzięczny bo jak widać z niektórych wypowiedzi nie zawsze to działa jak powinno i nie wiadomo dlaczego.

Ostatnio edytowane:

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
791 8 0
Tak, ale należy uprzedzić, że "białe" Z21 ma zdecydowanie mniej wyjść (mniejsze możliwości!) niż jego "czarna" wersja. Na stronie, którą wcześniej podawałem, różnice te są wyjaśnione. Stąd też cena całego zestawu startowego odpowiada cenie "czarnego" Z21.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 8
DCC 16
DCC 6
DCC 3
DCC 29