• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1:1 Stare ciężarówki z różnych stron świata !!

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.498 512 30
No to jednak te marzenie o takim "zestawie/skladzie" pozostaje nadal tylko marzeniem a już myslalem, że... :(
Nie dawały mi te wagony spokoju i troche poszperałem. Otóż firma Transwaggon (taki napis jest widoczny na tych starych zdjęciach) istnieje do dziś i ma się chyba nieźle. Firma eksploatuje takie wagony, ale tylko w zestawach po dwa na stałe sprzęgnięte, jak na drugim, czarno-białym zdjęciu. Takich zestawów, jak na wcześniejszym zdjęciu kolorowym nie widziałem. Nie wiem, czy są to dokładnie takie same wagony, jak na tych fotkach, czy jakieś ich nowsze wersje. Tu link do ich strony, a tam do pobrania opisy w pdf tych wagonów:

http://www.transwaggon.de/Wagendaten.14.0.html

Modele takich wagonów ma (albo jeszcze niedawno miała) firma Hobbytrade:

http://www.hobbytrade.dk/DK/Produkter/vogne/twa800b/twa800b.shtml

Można je kupić np. tu:

http://www.modellbahnshop-lippe.com...-53370-0-0-0-3-5-2-0-gatt-de-p-0/produkt.html

Więc może marzenie kolegi Mavericka do się, chocby częściowo, zrealizować.

Reakcje
0 0 0
Więc może marzenie kolegi Mavericka do się, chocby częściowo, zrealizować.
Ale dlaczego tylko częściowo... Modele lor do przewozu pojazdów ciężarowych można kupić (wiadomo już gdzie). A z modelami ciągników siodłowych oraz naczep także można kupić. Ifa - owszem, jedynie z krótka kabiną. Jelcz i pozostałe,. w tym także naczepy także... Więc w moim przekonaniu nie ma problemu. Na przeszkodzie stoi jedynie zamówienie i... pieniądze.

M

Maverick

Gość
Ale dlaczego tylko częściowo... Modele lor do przewozu pojazdów ciężarowych można kupić (wiadomo już gdzie). A z modelami ciągników siodłowych oraz naczep także można kupić. Ifa - owszem, jedynie z krótka kabiną. Jelcz i pozostałe,. w tym także naczepy także... Więc w moim przekonaniu nie ma problemu. Na przeszkodzie stoi jedynie zamówienie i... pieniądze.
Ktora z tych platform/lor jest z tej samej epoki co te zestawy ciezarowe?

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.498 512 30
Drobny problem dla modelarza kolejowego jest w tym, że oferowane modele są oznaczone w epoce V jako DB AG, a na zdjęciach są wagony DR w latach 1970-80-tych (epoka IV). Te wagony były budowane w NRD-wskich zakładach Wagonnbau Niesky i nie jestem pewien, czy Hobbytrade produkuje modele właśnie tych wagonów, czy podobnych, nowszych pojazdów. Nawiasem mówiąc, Wagonnbau Niesky też działa do dziś i jest spółką-córką DB AG. Ale gdyby zmienić oznaczenia z DB na DR, to pewnie mogłoby być, róznice w wyglądzie może nie są tak wielkie.

PS. No właśnie kolega Maverick ma te same wątpliwości...

Reakcje
0 0 0
Niesamowite... Niektóre prospekty i plakaty nadają się, aby oprawić je w antyramę i powiesić.
Patrząc na poszczególne fotografie skojarzyłem jeden z pojazdów z czasów dzieciństwa. Niskopodwoziowa naczepa, na której umieszczona jest koparka z lemieszem skierowanym do tyłu - taka samą naczepę widywałem we wczesnym dzieciństwie z okna mojego domu lub (lepiej) z podwórka. Zawsze byłem tą konstrukcją zafascynowany, nie mniej jednak niż ciągnącymi je Tarami 3 osiowymi (ciągniki balastowe). A miałem dobrze, bo niedaleko mojego domu znajdowała się baza samochodów ciężarowych firmy "Montex" i "Komobex", a u nich ciężkich pojazdów (i ciekawych) pojazdów nie brakowało. Miło zobaczyć... :)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.498 512 30
Fajne to zdjęcie z autostrady z trzema roburami, poza nimi interesujące są trabant 600, czajka, a w głębi chyba stare wartburgi.

Mnie osobiście zainteresowała też ta ifa:

IFA W50 03a.jpg

A tu 87 razy mniejsza, równie stara, jak ten prospekt:

IMG_9933a.JPG
IMG_9935a.JPG