• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Stacja Wrocki

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Witajcie..Za rada moderatora tworze nowy watek- relacje z budowy Stacji Wrocki (z poprzedniego pouciekały linki i zdjecia)
Od jakiegoś czasu buduję makietę Stacji Wrocki
Początkowo miał być to przystanek zdegradowany z lat 90 jednak za namową kolegów skończyło się na niedużej stacji
Moją ambicja jest wykonanie max ilości rzeczy samemu w celu doskonalenia swoich umiejętności.

Całość składa się z 6 skrzynek o wymiarach 120 x 50 cm z profilami przejściowymi LL500
Skrzynki wykonane są z mdfu oraz sklejki.
Torowisko to Tilig oraz Roco, napędy do zwrotnic z serw modelarskich.
Całość brała już udział w kilku imprezach zatem jest objeżdżona i gotowa.
Podaruję sobie zdjęcia z okresu budowy i układania torów i skupie się na tym co się teraz na niej dzieje.
Obecnie wszystkie moduły są już zaszutrowane na pierwszym module południowym wykonana jest już zieleń niska

Bez tytułu.jpg 100_4967.JPG 100_4968.JPG 100_4972.JPG 100_4963.JPG IMG_20151219_225350.jpg

siódemka

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
20 0 0
Hej, hej :)

Bardzo przyjemne budyneczki. Cegła to nadruk czy idealna patyna? ;) Tak czy inaczej z dakeka wygląda dobrze. Domek aż prosi się o wykonanie wnętrza, w końcu nawet pokoje już są :D.

Pytanko ode mnie. Jak wykonałeś zaorane pole? Podoba mi się otrzymany efekt, a będę miał sporo warzyw do zasadzenia.

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Hej, hej :)

Bardzo przyjemne budyneczki. Cegła to nadruk czy idealna patyna? ;) Tak czy inaczej z dakeka wygląda dobrze. Domek aż prosi się o wykonanie wnętrza, w końcu nawet pokoje już są :D.

Pytanko ode mnie. Jak wykonałeś zaorane pole? Podoba mi się otrzymany efekt, a będę miał sporo warzyw do zasadzenia.
Niestety z budynkami w przypadku stacji realnych jest dosyć ciężko..

Moje umiejętności modelarskie nie pozwalają na prace w płytach plastykowych auhagena zatem technika wyglada tak:

Najpierw wszystkie ściany są wycinane z kartonu 2 mm.
Przygotowałem sobie wydruk na drukarce laserowej wyskalowanej ściany z cegły.
Oklejam ścianę wydrukiem na wikol.
Później całość kładę miedzy dwie kartki papieru do wydruku zdjęć i zaprasowuje żelazkiem
Na koniec sklejam budynek.
Mogłem co prawda zastosować budynku podobne jednak w sytuacji w której żaden z gotowych produktów nie pasuje idealnie doszedłem do wniosku iż lepiej będzie zrobić coś samemu
Pogodziłem się z pewnymi brakami i niedoskonałościami bo jak napisałeś w przypadku realnych stacji jest cięzko

Co do pola:
Ziemia ogrodnicza wymieszana z drobnym piaskiem później przesiana przez drobne sitko
Całość wyprażona w piekarniku
Na makiecie wysmarowana gruba warstwa wikolu z barwinkiem brąz lub czerń
Wysypana gruba warstwa ziemi
Całość zalana sowicie wodą wikolową
Po ok 1-2 h jak lekko podeschnie bierzesz długą metalową linijkę i wciskając jej długi bok wykonujesz bruzdy
Na koniec odrobinę zieleni tu i tak i gotowe

Iglaki to wyrób własny czy gotowiec?
drzewka to wyrób "Freon Modelarstwo"
https://www.facebook.com/profile.php?id=100007518647706

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
LUKASZdiy Z tego co wiem to skoro masz umiejętności pracy w kartonie to tym bardziej w plastiku :) moim zdaniem karton jest dużo bardziej wymagający niż plastik :)
Nie zgadzam się z tym....
Praca w plastykowych płytkach wymaga odpowiednich narzędzi, nie da się tego ciąć skalpelem.
Samo spasowanie narożników jest także trudniejsze bez sfazowania krawędzi.
Próbowałem także w polistyrenie spienionym jednak karton jest dla mnie łatwiejszy...

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Nie zgadzam się z tym....
Praca w plastykowych płytkach wymaga odpowiednich narzędzi, nie da się tego ciąć skalpelem.
Samo spasowanie narożników jest także trudniejsze bez sfazowania krawędzi.
Próbowałem także w polistyrenie spienionym jednak karton jest dla mnie łatwiejszy...
Obawiam się że możemy tak dyskutować bez końca a szkoda zaśmiecać wątek :)
Polistyren swobodnie można ciąć nożykiem introligatorskim czy skalpelem modelarskim , łatwiej go szlifować ,nie trzeba impregnować. Jak używasz kartonu to również musisz go ciąć pod kątem 45 stopni jeżeli składasz przykładowo ściany budynku. No i co istotne napisałeś że karton jest dla Ciebie łatwiejszy :) czyli tylko pogratulować umiejętności :)
Najważniejsze żeby osiągać zamierzone efekty a w jakiej technice to już sprawa drugoplanowa :)

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.031 85 11
Do obrabiania plastikowych płytek potrzeba noża do tapet,stalowej linijki,jednego pilnika plaskiego do metalu,kilku pilników iglaków,
papieru sciernego w różnych rozmiarach i wiertarki.Jak widać nie są to jakieś specjalistyczne narzędzia.

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Obawiam się że możemy tak dyskutować bez końca a szkoda zaśmiecać wątek :)
Polistyren swobodnie można ciąć nożykiem introligatorskim czy skalpelem modelarskim , łatwiej go szlifować ,nie trzeba impregnować. Jak używasz kartonu to również musisz go ciąć pod kątem 45 stopni jeżeli składasz przykładowo ściany budynku. No i co istotne napisałeś że karton jest dla Ciebie łatwiejszy :) czyli tylko pogratulować umiejętności :)
Najważniejsze żeby osiągać zamierzone efekty a w jakiej technice to już sprawa drugoplanowa :)
Rzeczowa rozmowa jest bardziej na miejscu...od tego jest forum nie tylko do wyrażania ochów i achów.
Pamiętaj iż ja karton oklejam zadrukowanym papierem z wzorem cegieł.
Niestety wada tejże techniki jest brak luków nad oknami i drzwiami
Umiejętności to ja jeszcze nie mam i dużo zanim je zdobędę

Do obrabiania plastikowych płytek potrzeba noża do tapet,stalowej linijki,jednego pilnika plaskiego do metalu,kilku pilników iglaków,
papieru sciernego w różnych rozmiarach i wiertarki.Jak widać nie są to jakieś specjalistyczne narzędzia.
Nie udało mi sie dociąć płytek plastykowych nożem.
Problem pojawia się jak do wycięcia mamy okno 7x12 mm wtedy musimy nawiercić otworek piłka włośnicowa i do dzieła, ewentualnie dreemel

Czy mógłbym prosić kolegów w rozplanowaniu pędni..
W oryginale wiem iż głowica południowa miała pędnie nawierzchniowe
Jednak doprowadzenie do semafora musi iść pod ziemią?

IMG_20151231_091805.jpg

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Każdy ma swoje umiejętności jedno przychodzi mu łatwiej drugie trudniej i tak dalej ważne żeby cały czas się uczyć i rozwijać swój warsztat.
To w jaki sposób robisz swoje budynki wymagają sporo pracy,wycinania kartonu tez trzeba się nauczyć a oklejanie to już zupełnie inna bajka i to wcale nie łatwa.
Łuki myślę że mógł byś "wklejać"w wcześniej wycięte miejsce a przy najmniej tak mi się wydaje.
Plastik w sumie tnę podobnie jak karton powoli i bez pospiechu.
I owszem rzeczowa dyskusja zawsze jest na miejscu :)

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Mam przygotowane wyskalowane łuki chce je wklejać nad okna przy budynku stacji
Stacja to mnie większe wyzwanie bo jest ona zlepkiem jakby 4 brył i najlepsze jest to że kaza z nich ma inne pokrycie dachowe mamy zatem
dachówkę
papę
eternit

100_4309.JPG

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
No to będziesz miał wyzwanie z stacją.
Z tych kilku pokryć dachowych to najprostsza będzie papa do zrobienia.
Budynek wygląda bardzo ładnie a w czasach swojej świetności musiał super wyglądać.

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Popracowałem dziś trochę nad oświetleniem
Użyłem oczywiście mikrozarówek,umiejscowionych w suficie imitujących oświetlenie centralne.
Najfajniejszy efekt uzyskuje sie przy ok 8 V (zarówka 12V)
Pracy z tym jest duzo bo każdy z pokoi ma mieć swój obwód kilka z nich będą zapalane losowo a oświetlenie korytarza sterowane timerem

IMG_20160102_003207.jpg IMG_20160102_003228.jpg

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
troche zabawy z aparatem statywem i czasami naświetlania
(trzeba w końcu wykorzystać statyw i soczewki od mojej zony znaczy od gwiazdora)
Zdjęcia wykończonego w 90 % budynku
Brak rynien ale nie mam pomysłu z czego zrobić orynnowanie poziome.
Niestety skopałem trochę papę miał być jeden pasek więcej.

Załączniki

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Musisz coś zrobić z tymi cegłami żeby na większej ścianie bardziej losowe były a nie jak wojsko w nowych produkcjach wojennych - co dwudziesty żołnierz taki sam.

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Też mnie te cegły bolą, widać to zwłaszcza na fotografiach
Jednak na tym etapie już nic nie poradzę dla stacji przygotuję nowy wydruk

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Tak jeszcze się wtrącę. Papa miała zazwyczaj około 1m szerokości ,wydaje mi się że Twoje paski są faktycznie za szerokie jak sam zauważyłeś ,oraz powinny być w krótszych odcinkach nie na całej długości dachu jeden kawałek.

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Tak jeszcze się wtrącę. Papa miała zazwyczaj około 1m szerokości ,wydaje mi się że Twoje paski są faktycznie za szerokie jak sam zauważyłeś ,oraz powinny być w krótszych odcinkach nie na całej długości dachu jeden kawałek.
Nie wiem czy dobrze ale gdzieś kiedyś na Martelu mi się obiło o uszy że najrealniej wyglądają paski 11mm x 100mm.