• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

stacja węzłowa czy posterunek odgałęźny

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Bardzo proszę o wytłumaczenie gdze leży granica pomiędzy dwoma posterunkami wymienionymi w tytule. Bo nie wiem w jakiej odległości od stacji lub przystanku osobowego lub mijanki musi znajdować się odgałęzienie aby można o nim powiedzieć że jest to posterunek odgałęźny?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.460 552 30
Nie ma ścisłej granicy geograficznej w sensie odległości w metrach czy kilometrach. Zależy to od organizacji prowadzenia ruchu i systemu sterowania, bywa tak, że odgałęzienie należy do stacji i jest sterowane ze wspólnej nastawni stacyjnej, albo z nastawni wykonawczej, podległej tej stacji, nawet przy stosunkowo dużej odległości od właściwej stacji, w innym wypadku jest to odrębny posterunek mimo niewielkiej odległości. Bywało tak, że w ramach modernizacji urządzeń srk dawny posterunek odgałęźny włączano do stacji, np. likwidując tam nastawnię, a sterowanie zwrotnicami i sygnalizatorami włączano do urządzeń stacyjnych.vWiem, że ta odpowiedź może nie zadowolić pytającego, ale trudno tu sprecyzować kryteria. Może koledzy bardziej biegli w przepisach mogą coś podpowiedzieć?

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
Na chlopski rozum - minimalna odleglosc pomiedzy 2 dowolnymi posterunkami ruchu to dlugosc drogi hamowania na danej lini lub jezeli ta jest mala np dla predkosci 40km/h - dlugosc najdluzszego pociagu kursujacego na danej lini uzupelniona o drogi ochronne. Chodzi o to zeby pomiedzy 2 sasiednimi posterunkami dalo sie "schowac" pociag. I wiadomo ze od tej zasady zawsze beda jakies odstepstwa...

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
A znacie jakieś przykłady w naturze, gdzie stacja lub przystanek osobowy znajduje się w niewielkiej odległości od posterunku odgałęźnego. Jestem jednak wzrokowcem dlatego bardzo proszę o takie przykłady jeśli są Wam znane.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.460 552 30
Przystanek osobowy nie jest posterunkiem, to po prostu peron na szlaku, w miejscu, gdzie nie ma stacji. Przykładem są wszystkie przystanki między W-wą Wschodnią a Zachodnią: Stadion, Powiśle, Śródmieście i Ochota. Często przystanek jest zlokalizowany w pobliżu czy w obrębie posterunku odgałęźnego, np. W-wa Włochy, ale jedno z drugim nie ma nic wspólnego, jest to zbieżność geograficzna. Tak więc o przystankach tu nie dyskutujemy. Przydałyby się przykłady odgałęzień leżących blisko stacji, z informacją, czy jest to odrębny posterunek odgałęźny, czy wchodzi w skład stacji. Niestety, trudno mi z pamięci takie przykłady podać. Generalnie trzeba szukać w obszarach o rozbudowanej, gęstej sieci kolejowej, jak Warszawa, czy Górny Śląsk. Ale nie tylko, przykładem może być Przeworsk i łącznica między linią do Rozwadowa i Rzeszowa. Ta łącznica pozwala przejechać między tymi kierunkami bez wjazdu w samą stację Przeworsk i bez zmiany czoła pociągu, ale nie wiem, czy odgałęzienia łącznicy od tych linii są odrębnymi posterunkami, czy wchodzą w skład stacji Przeworsk.

Koleżanka Alana podała dobrą ogólną zasadę, jaką należy kierować się przy projektowaniu sieci kolejowej, ale ta zasada nie przesądza, czy mówimy o odrębnym posterunku odgałęźnym, czy o części stacji. Chociaż może bardziej chodzi o rozstawienie semaforów tak, by pociąg zatrzymany pod jednym nie blokował swoim końcem przebiegu do poprzedniego semafora. Oczywiście zasada minimalnej odległości między semaforami równej drodze hamowania obowiązuje - w wyjątkowych sytuacjach stosuje się określone środki, np. wskaźniki W 19 i W 20, czy kolejność nastawiania semaforów. No ale to już inna sprawa.

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
tak w zasadzie to chodzi mi o przystanki osobowe. Będę chciał taki urządzić. Jednak aby nieco urozmaicić otoczenie wokół niego to chciałem właśnie jeszcze post. odg. zrobic, ale nie wiem czy starczy mi miejsca dlatego pytam o te odległości.

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
264 2 0
podg może być praktycznie zaraz za/przed przystankiem.
Przykład Czarnca: http://maps.geoportal.gov.pl/webcli...730.7211850374,329084.6453424689&variant=ORTO
Innym klinicznym przypadkiem był Wrocław Mikołajów, który funkcjonował jako posterunek odgałęźny ale taki śmieszny. Tzn. miał tylko semafory wjazdowe jak to podg., miał dwie głowice rozjazdowe, a pomiędzy głowicami perony. Był obsługiwany przez dwie nastawnie.

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
389 5 1
Jasło Niegłowice - co prawda odgałęzia się bocznica ale zawsze... Balin - kiedyś stacja teraz podg. z dwoma głowicami, peronem pośrodku i jedną nastawną, Kraków Swoszowice - podobnie kiedyś stacja, a teraz podg. z semaforami wyjazdowymi i peronem.

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dzięki za przykłady Tomek K, ale mnie chodzi raczej o sytuację, że ze szlaku odgałęzia się nowa linia.