• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Stacja Tamzynowo Wlk.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.754 128 11
No i teraz trzeba bedzie ekipe do wycinania zatrudnic. Ech, nie bylo pieniedzy na "pana z kosiarka" i odbilo sie to czczkawka na miejskim budzecie!

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.754 128 11
Doszedł brakujący kawałek peronu (wszystko ok Panie H) to i się "zaperonowało" resztę segmentu. Jak nazwa wskazuje brakujący kawałek spróbowałem zrobić w wersji beton- szczerze już miałem dosyć układania peronu z płytek 35x35:) na trzecim segmencie będziemy testować asfaltową nawierzchnie (teza tylko kupić farbę Fallera i do dzieła:)

Przejście przez tory to balsa

IMAG1775.jpg
IMAG1777.jpg
IMAG1779.jpg

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.754 128 11
Mam prośbę. Siedzę i się zastanawiam i nie mogę wymyśleć jak zagospodarować te poletko pomiędzy budynkiem dworca i toaletą? Za wszelkie pomysły, zdjęcia linki z góry dziękuję

Poniżej załączone poletko
IMAG1806.jpg

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Hmmm wprawdzie nigdy czegoś takiego nie widziałem co mi wpadło do głowy ale ...w budynku stacyjnym jest mieszkanie dla zawiadowcy , jak by zawiadowca miał dużego psa to być może potrzebował by kawałek placu na kojec i budę :)
Albo jakieś stojaki z miotłami ,wiadrami i innym szpejem gospodarczym.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.754 128 11
Drzewo jedno mam i duże wie chciałem cos innego wymyslec. Myślałem nad masztem (gdzieś podpatrzone) później nad kapliczka od OMKIA. Teraz mi trzepak do głowy przyszedł (to ten zawiadowca i jego zona) - ale jak trzepak to juz klimat mniej kolejowy, a bardziej mieszkalny. A ja wciąż chce utrzymać stacje w klimatach gdzie schyłek kolejowych połączeń nie dotarł jeszcze nad Tamzynowo...

zepfot - moja zona mi nie pozwoli trzyma psa w budzie. Jak już pies to na wersalce w pokoju telewizyjnym:)

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
mikl sam jestem przeciwnikiem trzymania psa w budzie :) ale to makieta i odwzorowanie jakieś tam rzeczywistości.
Ja robiąc dioramę osadzoną gdzieś w drugiej połowie lat 60 tych nie znaczy że jestem zwolennikiem Gomułki :D
Może jakieś rowery ustawione ?

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.913 2 0
Może taka blaszana wiatka ze stojakiem na rowery.
Wydaje mi się, że widziałem kiedyś coś takiego na stacji Nowy Świętów,
a może to były Głuchołazy...

Klimat masz na tej dioramie niesamowity - super.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.647 392 20
Jak już nie chcesz robić tam mieszkalnych klimatów, ani budy dla psa to posadź po prostu jakieś w miarę niewysokie krzaczory i też będzie wyglądało ciekawie.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.754 128 11
Dzięki koledzy za pomysły i miłe słowa. Mam w czym wybierać.

Tak dzisiaj zmontowałem na szybko tablice peronowe i zastanawiam się czy były one ustawiane poprzecznie do osi toru czy może jednak wzdłuż krawędzi peronu...

IMAG1808.jpg
IMAG1807.jpg

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.754 128 11
w końcu poszedłem na łatwiznę i zasadziłem drzewo ala większy krzak i dorobiłem skrzynkę na narzędzia bądź sól na zimę z resztek imitacji drewna chyba Auhagena.

Jako że tak ciemno na dworze a zdjęcia wieczorowa porą wychodzą mi nie najlepiej postanowiłem zrobić jedno w technice której brak światła dziennego nie robi dużej różnicy. Sepia na też to do siebie ze braki w warszatcie bądź patynie nieźle skrywa
IMAG1809.jpg

Ostatnio edytowane:

(mariusz)

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
24 1 0
w końcu poszedłem na łatwiznę i zasadziłem drzewo ala większy krzak i dorobiłem skrzynkę na narzędzia bądź sól na zimę z resztek imitacji drewna chyba Auhagena.

Jako że tak ciemno na dworze a zdjęcia wieczorowa porą wychodzą mi nie najlepiej postanowiłem zrobić jedno w technice której brak światła dziennego nie robi dużej różnicy. Sepia na też to do siebie ze braki w warszatcie bądź patynie nieźle skrywa
Zobacz załącznik 344648
Super klimat ,sepia daje klimat (y)

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.754 128 11
Ja bym wstawił trzepak na dywan, Jakies kury 3 lub 4 i laweczke....
Hmmm..takie zabawki wstawię jak będę robił gospodarstwo bądź budynek mieszkalny będący własnością PKP. Na chwilę obecną nie chce mi za bardzo zmieniać funkcji dworca. Niech jeszcze sobie ludzie pojeżdżą pociągami zanim "bankomaty" wygaszą popyt

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.256 7 0
-kapitalny motyw - świetnie ,ze dales biale tlo - super , ze zdjecie jest czarno biale - odwazyles sie wreszcie na jakis tabor - wybor trafiony w dyche -wycofany ze sluzby i skreslony z inwentaza i co widzimy na zalaczonym obrazku -odstawiony Ty5-? na tej stacyjce czeka na zabranie do ... zlokalizowanej nieopodal wielkiej zlomowni kolejowej - a teraz na powaznie dokladnie takie obrazki widywalem w Chroscinie Nyskiej- tez takiej malej stacyjce - pisz wymaluj prawie tak samo wygladajacej i pamietam , ze w latach 1979/1983 takie wlasnie obrazki widywalem jak wybieralem sie tam na "łowy kolejowe" na najwieksza zlomownie kolejowa w Polsce
Kolego Mikl - genialna praca - gratulacje !
- a pamietaj caly czas o ortodoksyjnie wlasciwym doborze taboru robiac fotki ( roznych epok)sepiowe , czarno-biale i kolorowe
- no nareszcie Ktos dal do wiwatu

Ostatnio edytowane:
OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.754 128 11
Witam, jak oraz z czego zrobić ścianki boczne dioramy, nóżki i łączenia z prawdziwego zdarzenia? To co mam na chiwle do obecna na to kawałek sklejnk na długość dioramy o wysokości 3cm którą zamontowalem na takie malutkie kątowniki. Wszystko to było po to żeby mi kable nie szurowały po podłodze ale teraz postanowiłem że czas skończyć z prowizorką. Podziękował