• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Stacja ''STRZYŻÓW''

OP
OP
Inkson

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
Reakcje
1.696 32 0
Jeszcze taki mały szczegół w związku z przykręcaniem nóg bez kluczy, bo ktoś może zapytać czy klucze nie są potrzebne do skręcania segmentów. Ja skręcam segmenty takimi śrubkami. 201505061564.jpg 201505061565.jpg

OP
OP
Inkson

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
Reakcje
1.696 32 0
Śruby z tego samego źródła, co mufki?
Niestety nie i obawiam się, że takich śrubek nigdzie nie ma w sprzedaży. Te ze zdjęcia to moja własna robota. Trzeba śrubkę M8 z niepełnym gwintem uciąć i nagwintować około 8mm następnie nakręcić nakrętkę motylkową i zaklepać wystający kawałek gwintu.

OP
OP
Inkson

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
Reakcje
1.696 32 0
Szpilki owszem można kupić, trzeba tylko dopasować wymiary aby była odpowiednia długość na skręcenie dwóch skrzynek. Dodam tylko, że szpilki są produkowane wyłącznie o dużej twardości i trzeba będzie poświęcić więcej czasu na zaklepanie gwintu, a po drugie to cena bo zwykłe śrubki są na wagę, a szpilki na sztuki.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.021 85 11
Można uzyć gwintowanych prętów z marketu budowlanego,zwykle mają długość 1m ale są i 2m można je pociąc jak pasuje .
Nie są też specjalnie twarde więc i z zaklepywaniem gwintu nie będzie problemu.

OP
OP
Inkson

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
Reakcje
1.696 32 0
Można uzyć gwintowanych prętów z marketu budowlanego,
Można tylko o co się oprze ta zaklepywana nakrętka motylkowa i podczas dokręcanie będzie się ona mogła kręcić do środka zamiast tej drugiej. Zostaje tylko zakręcić i pospawać ale to już będzie gorzej wyglądać. A ja na takiej zrobionej szpilce dokręcam motylek kluczem i tak dokręconego motylka zaklepuje.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.021 85 11
Najpierw "szpicem"młotka rozpęczasz gwint obustronnie jakieś 6mm od końca ale tak żeby nie uszkodzić gwintu na samym końcu
po czym na wcisk nakręcasz nakrętkę i koncówkę zaklepujesz.Patent wypróbowany nakrętka nie ma jak krecić się do środka bo
trzyma ją z dwóch stron rozklepany gwint.:podstepny:

OP
OP
Inkson

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
Reakcje
1.696 32 0
A jeśli tak jest zrobione to zgadza się, że nie będzie się kręcić i może być.

OP
OP
Inkson

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
Reakcje
1.696 32 0
Tutaj jest moje hobby, a w skali 1 ; 1 to była moja praca za którą powoli zaczynam tęsknić. :)

SAPER

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
H0e
Reakcje
235 0 0
Śruby motylkowe są jak najbardziej dostępne i wcale nie trzeba ich robić z pręta, ale pręt (bez zaklepywania) i dwie nakrętki motylkowe mają większą zaletę nad gotowymi srubami, ponieważ umożliwiają skręcenie dwóch modułów o różnych grubościach ścian czołowych.

OP
OP
Inkson

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
Reakcje
1.696 32 0
dwie nakrętki motylkowe mają większą zaletę nad gotowymi srubami, ponieważ umożliwiają skręcenie dwóch modułów o różnych grubościach ścian czołowych.
Te moje śruby skręcają od 25mm do 40mm to chyba grubszych ścianek niż 20mm to już chyba nikt nie robi.
[DOUBLEPOST=1431027517,1431027081][/DOUBLEPOST]
Śruby motylkowe są jak najbardziej dostępne
Owszem są, tylko ja nie spotkałem tych śrub o takich parametrach. Jak jest M8 to jest za krótka, a jak długość dobra to znowu gwint jest M10 lub M12.

kera220

Znany użytkownik
Zespół forum
SMK Katowice
Reakcje
50 1 0
Są dostępne => śruba M 8x40 DIN 316 A2 motylkowa nierdzewna (około 3,10 zł), są też M 8x50 a największe jakie znalazłem to M 8x60 żeliwne z powłoką galwaniczną ocynk z innej firmy, ale ceny nie podają.
Pytanie jaki jest koszt produkcji własnych śrub.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Inkson

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
Reakcje
1.696 32 0
Koszt produkcji śruby motylkowej to 0,40zł motylek i 0,30zł śruba M8x60 do tego dochodzi jakieś 5-6 minut roboty przy jednej śrubie.

OP
OP
Inkson

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
Reakcje
1.696 32 0
Czas ruszyć z dalszymi pracami przy segmentach Strzyżowa. Po zamontowaniu napędów Conrada ich awaryjność przeszła moje najśmielsze oczekiwania i wobec tych niekończących się usterek zostały wymienione na serwa. Z montażem serw jest trochę więcej pracy ale efekt jest zadowalający pod względem niezawodności i bardziej realistycznej prędkości przesuwu iglic zwrotnicy.

Ostatnio edytowane: