• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Stacja Żankowo

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.688 443 99
Dziękuję za wyjaśnienie, zmierzyłem i najdalszy rozjazd w stosunku do budynku stacyjnego łapie się w limicie odległości.

Mam jeszcze dwa pytania ile pędni/,,drutów”idzie do rozjazdu jeden ? I to samo pytanie odnośnie semaforów kształtowych czy do każdego ramienia jest jedna pędnia/ ,,drut” ? Pytania mogą się wydawać głupie, ale jeszcze na żadnej makiecie nie miałem okazji wykonywać pędni.

Dzisiaj podczas pobytu w pracowni wykonałem dwie skrzynki które są przeznaczone na semafory wjazdowe.
Widzę zdjęcia wykonanej prawie makiety. Tory zasypane tłuczniem. W tej chwili trochę uciążliwe może być wykonywanie pędni w miejscach jej przejścia pod torem (między podkładami) jeśli taka sytuacja zaistnieje. Najlepiej takie prace planować przed zasypaniem torów tłuczniem. Pytanie też o ewentualne pomieszczenie nastawni. Gdzie takowa miałaby być? W budynku pokazanym jako pierwszy? Może się nie znam, ale budynek ten przypomina budynek przeznaczony jedynie na poczekalnię i ewentualnie kasę biletową. Zastanawiam się gdzie taka nastawnia mogła by się znajdować.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.868 525 30
Pytanie też o ewentualne pomieszczenie nastawni. Gdzie takowa miałaby być? W budynku pokazanym jako pierwszy? Może się nie znam, ale budynek ten przypomina budynek przeznaczony jedynie na poczekalnię i ewentualnie kasę biletową. Zastanawiam się gdzie taka nastawnia mogła by się znajdować.
Słuszna uwaga, w tym budynku nie ma miejsca na nastawnię. Rozumiem, że albo budynek stacyjny będzie inny, większy, albo będzie osobna nastawnia (lub dwie).

OP
OP
maciekk

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.435 10 0
Słuszna uwaga, w tym budynku nie ma miejsca na nastawnię. Rozumiem, że albo budynek stacyjny będzie inny, większy, albo będzie osobna nastawnia (lub dwie).
Temat pędni i nastawni jest otwarty muszę to przemyśleć.

W tym tygodniu trwały prace przy krawędziach peronowych. Stacje chce utrzymać w starym klimacie dlatego postanowiłem wykonać krawędzie które imitują wbite w ziemię szyny które trzymają imitację podkładów/ drewnianych belek. Do wykonania miałem około 5 m.

Robota dość mozolna, pierwszym etapem było cięcie szyny na odpowiednią długość, następnie klejenie szyn i drewnianych beleczek.
IMG_2450.jpeg

Kolejnym etapem było postarzenie drewnianych elementów, użyłem do tego drucianej szczotki oraz noża.
IMG_2452.jpeg

Kolejny etap to wybór najlepszego koloru do malowania krawędzi.
IMG_2449.jpeg

Po kilku próbach wybrałem wash AK wood, do przecierek farbę Vallejo numer 70.941. Poniżej efekt finalny.
IMG_2453.jpeg

Następnym etapem będzie zasypywanie peronów piaskiem, czy może ktoś z Kolegów ma dostęp do odpowiednio drobnego piasku ? Moje zapasy są na wyczerpaniu a aktualna aura pogodowa nie zachęca do spacerów i poszukiwań…

OP
OP
maciekk

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.435 10 0
Pomału zabrałem się za dobranie odpowiedniego tła dla makiety. Jedna fotka poglądowa poniżej, myślę, że całkiem dobrze się zgrywa.:niepewny:

Poszukuje dobrej jakości taśm ledowych z odpowiednim neutralnym kolorem światła. Może ktoś z was ma coś sprawdzonego do polecenia ?

IMG_3273.jpeg