• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? ST44 - plany i wymiary

Przem4s

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam Wszystkich.
Moja przygoda z kolejką zaczela sie od zestawu H0, tory ukladane na podlodze z pokoju do pokoju, szafki, stoly jako tunele itp.
Potem zbudowalem swoja 1 makietę u rodziców w piwnicy. Nie bylo zadnych dekoderów i bajerów. Transformator PZ1 (chyba tak to bylo) zalatwial lewo-prawo i szybko-wolno :) Pianinka do zmiany zwrotnic, zapalenia światel, szlabanów.... piękne czasy. Makieta dalej wisi u rodziców w piwnicy, a ja po latach przerwy planuje budowę lokomotywy ST44 w skali 1:6 z metalu. Poszukuje materialów z których móglbym odrysować/narysować w CADzie budę. Mam wymiary ostoi i jej krztalt, środkową część budy z oknami przeniesione już do CADa. Nie mam za to nic o kabinach, krzywizny ,wymiarów szyb, kątów nachylenia szyb, kątów miedzy szybami itp. Tak duży model pokaże wszytkie blędy i różnice od oryginalu. Szukalem modelu kartonowego 1:25, żeby przenieść je do CADa i tam wykorzystać. Zgóry dziekuje ze pomoc.
Przemek

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.249 41 4
WIĘKSZE SKALE
U kolegów powinny być tego typu materiały do znalezienia. Na pewno któryś z kolegów ma takiego ST44 w bodaj 1.32, oliwkę z chromowanymi listwami, którego prezentował na różnych wystawach, aktualnie nie pamiętam czy to był gotowiec czy robiony od podstaw. 1:6 to będzie prawdziwy potwór jeśli plan dojdzie do realizacji(y)

OP
OP
P

Przem4s

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Na ile to ma byc replika?
Rzuc okiem na to:
M62.30.01.000
M62.30.01.000a
M62.50.01.001
choć sam podejrzewam że je klepali na oko ;-)
Na wstępie dzięki za materialy.
Na ile replika ? Hmm. Budę chcialbym odtworzyć jak najlepiej, wnętrza nie będę odtwarzal, może tylko wnetrze kabiny, żeby bylo widać "coś" przez szyby. Ostoja ma się "zgadzać" wymiarami i krztaltem. Wózki też będą zgadzaly się wymiarami, rozstaw osi, wymiary zewnętrzne. Mają też być funkcjonalne, więc będą mialy "skopiowany" system amortyzacji, sprężyny. Zamiast resorów piórowych, bo nie ma takich, a ja nie mam pomyslu na ich robienie będę wyciętę atrapy. Buda ma mieć funkcjonalne otwory wentylacyjne jak w oryginale i wystające poziome "paski". Chciabym, żeby sprzęg byl w miarę wiernie odtworzony i też funkcjonalny, możliwość zczepienia + ruch na boki.
Tyle z tego co już przemyślalem. Czekam na pomysly i sugestie.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

Przem4s

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
WIĘKSZE SKALE
U kolegów powinny być tego typu materiały do znalezienia. Na pewno któryś z kolegów ma takiego ST44 w bodaj 1.32, oliwkę z chromowanymi listwami, którego prezentował na różnych wystawach, aktualnie nie pamiętam czy to był gotowiec czy robiony od podstaw. 1:6 to będzie prawdziwy potwór jeśli plan dojdzie do realizacji(y)
Dzięki za pomoc.
Prawie 3m z buforami.

OP
OP
P

Przem4s

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie ma jak plany. Wymiary i promienie luków. Poprawilem krztalt ostoi ( zielone nowe, czerwone stare). Jak ktoś ma jakieś wymiary, promienie krzywizn budy, dachu lub okien, jakieś wymiary określające polożenie światel, ich średnice itp. bylbym wdzięczny. Odrysowywanie z rysunku jak widać daleko odbiega od prawdziwych wymiarów, a sprawne oko dostrzeże różnice w krzywiznach, że coś tu jest nie tak.

Załączniki

• 545,8 KB Wyświetleń: 56
  • 80,2 KB Wyświetleń: 55
  • 119,9 KB Wyświetleń: 37

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
89 0 0
Zwróć uwagę, że te wymiary 4000 i 300 są do wewnętrznej powierzchni blachy, i weź poprawkę na to, że blacha nie jest w skali (bo by było nieczytelne).
Natomiast według mnie te 1346 to określają położenie słupka 50/51 lub szerokość blachy okna o ile to nie to samo, a nie granicę łuków.

OP
OP
P

Przem4s

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zwróć uwagę, że te wymiary 4000 i 300 są do wewnętrznej powierzchni blachy, i weź poprawkę na to, że blacha nie jest w skali (bo by było nieczytelne).
Natomiast według mnie te 1346 to określają położenie słupka 50/51 lub szerokość blachy okna o ile to nie to samo, a nie granicę łuków.
Zakladam, mam nadzieje, że slusznie, że blacha jest tej samej "grubości", więc jak dodalem grubość w CADzie to dalej po wewnętrznej są 4000 i 300. Obrazek jest trochę przekoszony, ale jak przeliczylem/pomniejszylem wymiary i promienie to widać, że czerwona linia pokrywa się z obrysem na obrazku.
Masz rację, 1346 to nie granica luków, to raczej coś z oknami.
2816 określa szerokość budy, więc miejsce gdzie zaczyna się 300. Na innym rysunku jest dlugość budy, więc miejsce gdzie zaczyna się 4000. W miejscu, gdzie promienie obydwu luków są równolegle tzn pokrywają się przechodzimy z jednej krzywizny w drugą.
Podobnie na innym rysunku, są promienie krzywizn dachu. Tutaj znowu po przeniesieniu do CADa, widać różnicę w tym co mialem, a tym co teraz stworzylem. Dlatego poszukuje rysunków, na których są promienie w rogach okien z przodu i po bokach. Jakieś wymiary określające polożenie okien i światel, może coś o dachach nad kabinami.

Załączniki

• 338,3 KB Wyświetleń: 64
Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

Przem4s

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich ponownie po miesiącach poszukiwań... idzie ciężko.... żeby ułatwić poszukiwania zrobiłem listę, może ktoś, coś, wymiar do wymiaru i zbierze się cała buda ;)

Oto lista tych najpotrzebniejszych.
promieni krzywizn końcówek dachu nad kabinami, wymiarów światła nad kabiną,
wymiary okien kabin, front i boczne, nie mam kąta pochylenia , kąta między oknami, promieni w rogach okien
wymiarów okien bocznych, promieni łuków tych okien, odległości między oknami, ich umiejscowienia "na budzie"
wymiarów drzwi, promieni łuków w rogach, ich umiejscowienia "na budzie"
wymiarów świateł , jakiś wymiarów określających umiejscowienie tych świateł,
wymiarów tłumika na dachu , wentylatora
wymiary wlotów powietrza po bokach, ich umiejscowienia
wielkości "pasów" po bokach , odległości między nimi, ich umiejscowienia "na budzie"

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
89 0 0
Trudno powiedzieć, najprawdopodobniej z albumów dokumentacji dołączanych do lokomotyw, ale jak to należy interpretować to nie wiem. Znaczy wygląda najbardziej jakby dokumentacja konstrukcyjna ale bez wszystkich szczegółowych rysunków. Krążą takie albumy ale jakoś przynajmniej te które widziałem nie bardzo jakoś łączą się w całość. Albo jej organizacja jakoś mi umyka ;-)

OP
OP
P

Przem4s

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Trudno powiedzieć, najprawdopodobniej z albumów dokumentacji dołączanych do lokomotyw, ale jak to należy interpretować to nie wiem. Znaczy wygląda najbardziej jakby dokumentacja konstrukcyjna ale bez wszystkich szczegółowych rysunków. Krążą takie albumy ale jakoś przynajmniej te które widziałem nie bardzo jakoś łączą się w całość. Albo jej organizacja jakoś mi umyka ;-)
Masz może tą dokumentację albo wiesz gdzie jej szukać ?? Masz więcej takich zdjęć czy tylko te 3 ??