• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ST44/M62 Roco z dźwiękiem a LokMaus 2

stley

Użytkownik
Reakcje
14 0 0
Witam.

Sprawa dotyczy ostatnich wersji gagarinów Roco z dużymi reflektorami i z seryjnie zamontowanym dekoderem dźwięku. Bywa, że można je kupić w bardzo atrakcyjnych cenach, a gagara z wiadrami jeszcze nie mam w swojej kolekcji.
Pytanie dotyczy sterowania lokomotywy za pośrednictwem Lokmaus 2, bo taki system posiadam. Czy konieczny będzie zakup Multimausa, czy może będę mógł się 'pobawić' chociaż częścią funkcji i możliwości dekodera z dźwiękiem mając tak ubogi sterownik?

OP
OP
stley

stley

Użytkownik
Reakcje
14 0 0
Całe 4: F1-F4

Wiem, że możliwości sterowania i programowania będą bardzo ograniczone, odpowiednio tylko 4 wyjścia i adresy CV do 99, ale czy to wystarczy na początek do dźwięku?

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
stley

stley

Użytkownik
Reakcje
14 0 0
Maszyna pojawiła się szybciej niż myślałem - prezent :)

Sterowanie z LM2 w stopniu na ile ono pozwala działa bez zarzutu. Teraz kolejne pytania:

1. Podobnie jak inni Koledzy mam problem z głośnością hamulców - nie słychać ich. Zwiększając wartość CV4, owszem jest lepiej, ale również chciałbym by lokomotywa kiedyś się zatrzymała... powróciłem więc do pierwotnego ustawienia. Kolejnym krokiem jest zmiana wartości CV287, tak jak w tym wątku
http://forum.modelarstwo.info/threads/roco-st44-199-druga-edycja-głośność-hamulców.13283/
a konkretnie informacja:
Dziękuję pomogło. Jeszcze po wczytaniu się w instrukcję zmieniłem CV287 z 85 na 120 i brzmi to już właściwie.
ale tu już zaczynają się schody z LM2. Nie chcąc przypadkowo 'zawiesić' dekodera proszę o info czy będę w stanie przy wykorzystaniu CV7 (jak to jest w instrukcji ZIMO) zmienić wartość tego jak i innych trzycyfrowego CV?

2. Problemem są też moje tory, są stare, nie wymienię od razu całości, więc lokomotywa przerywa. Jakiej pojemności kondensator wystarczy? Lepiej zastosować jeden czy ich baterie? Zakładam też, że ten dekoder ma już przygotowane wyjścia do podłączenia układu UPS.

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
359 0 0
ad 1. Ja bym to zrobił tak: CV7=121; CV85=20; CV7=0
ad 2. Stare tory ? Stare czy nowe muszą przewodzić prąd, czyli być czyste - wyczyść je.
Oczywiście UPS też by się przydał, ale to wymaga większej interwencji...

OP
OP
stley

stley

Użytkownik
Reakcje
14 0 0
1. Spróbuję.
2. Czyszczę, ale do ideału daleko, szczególnie że wyciągam je raz na dobrych parę tygodni, ale to offtopic i nie zajmujmy się tym ;)
Montażu UPS'a się nie boję, dzielnie podołam. Jaką pojemność zastosować by nie była za mała i praca nie poszła na marne, i by z kolei nie przesadzić i na siłę nie upychać kondensatora tam, gdzie nie ma miejsca?

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
359 0 0
Do tych dekoderów producent dołącza standardowo kondensatory 680µF/16V. Jak upchniesz możesz dać o większej pojemności.
Osobiście dałbym jednak kondensator na 25V.
Pomimo sugestii Elvisa (z innego wątku), ufałbym instrukcji ZIMO.
Jest tam napisane, że kondensatory na 16V mogą być używany w przypadku gdy napięcie w torach nie przekracza 16V.
Nie mam LM2, ale podejrzewam, że wzmacniacz (ta czarna skrzyneczka) jest taka sama jak w MM, a tam napięcie potrafi znacznie przekroczyć tę wartość.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
stley

stley

Użytkownik
Reakcje
14 0 0
Co do CV287 i głośności hamulców. Zmieniłem wartość na 210, a przynajmniej tak mi się wydaje, bo owszem słyszę, że jest głośniej, ale może to być moje subiektywne odczucie.

Ponieważ z LM2 nie da się wpisywać trzycyfrowych wartości, proces programowania był następujący:
podążając za instrukcją ZIMO strona 34
http://download.gbbkolejka.pl/doc/Zimo_MX640_pl.pdf
wpisałem CV7=22 następnie CV87=10.

Czy może ktoś to zweryfikować?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 5
DCC 14
DCC 0
DCC 4
DCC 11