• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ST44-1028 Roco

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Za czerwonymi światłami jest spory otwór na światłowód, jednak nie umiem stwierdzić czy same czerwone światło to przeźroczysta pleksi, ale tak wygląda. Wiadra w realu wyglądają lepiej niż na fotkach. Jednak nie rozumiem dlaczego ramki są białe?
Kolorek w realu to soczysta trawa... trochę tak techno mózgo...ebnie wygląda, ale może taki w realu jest. Ogólnie wrażenie pozytywne.

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.200 1 0
A mnie zastanawia, dlaczego tak walczycie o te czerwone lampki? Przecież w 90% jazd lokomotywa ciągnie skład, a więc nie powinna mieć włączonych czerwonych - mi się to strasznie nie podoba jak lokomotywa ciągnąca skład ma włączone czerwone lampy... ;)

Ja uważam, że nie powinniśmy narzekać, bo dostaliśmy typowo Polski model za jednak rozsądną cenę (w porównaniu do niektórych konwersji).

A czy Czesi od razu dostali model z najbardziej popularnym malowaniem? Dopiero kolejne malowania które wydano to są te które są bardziej znane i popularne, więc może nie narzekajmy, bo zwolenników ep. V-VI też jest trochę w naszym kraju ;)

Rubikus

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
EVB420 12 napisał(a):
A mnie zastanawia, dlaczego tak walczycie o te czerwone lampki? Przecież w 90% jazd lokomotywa ciągnie skład, a więc nie powinna mieć włączonych czerwonych - mi się to strasznie nie podoba jak lokomotywa ciągnąca skład ma włączone czerwone lampy... ;)

Ja uważam, że nie powinniśmy narzekać, bo dostaliśmy typowo Polski model za jednak rozsądną cenę (w porównaniu do niektórych konwersji).

A czy Czesi od razu dostali model z najbardziej popularnym malowaniem? Dopiero kolejne malowania które wydano to są te które są bardziej znane i popularne, więc może nie narzekajmy, bo zwolenników ep. V-VI też jest trochę w naszym kraju ;)
Model to ma być MODEL i nie ważne co się komu podoba! Swiatła zmienne z kierunkiem jazdy w DCC czy w "Analogu" to podstawa. Jakość i solidność "Roco" pozostawia wiele do życzenia w porównaniu z wypuszczanymi modelami 20 lat temu kiedy nie byli skorumpowani obstawą (patronatem) banków i "eurokomunistycznych urzędników", którzy wypierniczyli byłego-zasłużonego prezesa (tego od ROCO LINE)

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
EVB420 12 napisał(a):

Ja tam nie marudzę.
Nie "dostaliśmy" tylko umożliwiono nam kupno ;)
To interes jest.

Nie.
Pomarudzę, bo jestem w...y bo ROCO jeszcze tak mnie nie pojechało.
O tylko 20 lat.
Czekam od pół roku na ST44 z IVe którą zbieram a przyjeżdza ST-44 z IVe z rewizja w 2006 !!
To akurat ma dla mnie WIELKIE ZNACZENIE.
Inaczej by było gdybym nie zwracał uwagi na takie pierdoły jak jakaśtam "e".
Ale zwracam i tylko dlatego zamówiłem. Zamówiłem IVe. Całe szczęście, że Firma w której kupuje dała mi wcześniej informację o tej "małej rocowskiej pomyłce" (wg ROCO zapewne przyp. autora ) i zapytała jaką decyzję podejmuję.
Podjąłem.
Nie kupuję.
Czekam na IVe.

Współcześni taborowcy dostali niespodziankę.
Ja też dostałem niespodziankę - bardziej fajową - bo wyczekiwaną pół roku.

Rubikus

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ja też Marcinie nie kupię i nie chodzi tu o cene tylko o to jak "ROCO" traktuje potencjalnych nabywców. To jest zabawka na chwilę a widziałem w "zabawkowym" lepsze zabawki za dużo niższą cenę.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Firma się zachowała w 100% prawidłowo.
Tym bardziej, że towar z zamówienia ma naprawdę atrakcyjną dla zamawiających cenę.
ROCOko się zachowało... profesionalnie... :devil:
Nie mam nawet pół wagonu do tej edycji ST.

Kaśka poczeka na źólty ryjek. :D
A ptaszki u mnie ćwierkają, że się zbytnio nie zestarzeje...

Rubikus

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
...no i "ch....j strzelił hobby"........
Wszyscy teraz robią syf. Zostaje nam FMT albo TOLO z @BB.

@
p.s. nie mylić z ulubionym debilnym programem dla niewykształconych polaków.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Na podstawie kontaktu organoleptycznego oraz opierając się na słabej znajomości w tym temacie mogę stwierdzić:
- wykonanie - jak ROCO nas przyzwyczaiło w BR120
- ten konkretny model wygląda skromniej niż wersja 003 - choćby dlatego, że nie ma listw - ale tak ma być
- zakończmy temat czerwonych świateł - nie ma ich w analogowej i nie będzie ich w cyfrowej wersji - chyba, że partia cyfrowa trafi do jednego z Konwerterów który przystosuje konstrukcję wewnętrzną i same lampy na wszczepienie rzeczonych
- w instrukcji jest też wzmianka o oświetleniu kabiny - też to kwestionuję - konstrukcja ostoi wraz z odlewem kabiny to wyklucza
- konstrukcja wewnętrzna (mechaniczna i elektryczna) lokomotywy jest identyczna jak wszystkich modeli dawcy
- przekonstruowano tylko trasę i światłowód wraz z odlewem wewnętrznym kabiny tak aby wprowadzić światełko w garnuszki - TYLKO BIAŁE
- w garnkach jest imitacja kanału dla światła czerwonego ;)

Cena modelu - mnie odpowiada (tym bardziej, że jestem w grupie osób które na początku roku zamówiły ST).
Nie kupie go tylko dlatego, że nie odpowiada mi epoka.

Osoby które robią odbłyśniki z otworkiem na światłowód dla czerwonego - już model powinny mieć i robić rzeczone dla tej serii ST-44 z ROCO ;)

D

Dariusz

Gość
Panowie.
Pomyslcie, ze ten wasz gagarin nadaje sie tylko na PKP. Roco poza Polska tego nigdzie nie sprzeda.
Czy oplaca sie inwestowac kupe kasy by zrobic porzadny i wydetalowany ale drogi model. Dla kogo?

psz

Użytkownik
Reakcje
0 1 0
I tak jest się przecież z czego cieszyć! Kilka lat temu takie rzeczy były nie do pomyślenia. Skomleliśmy o większe zainteresowanie PKP ze strony dużych producentów.

MAnTonI

Aktywny użytkownik
Reakcje
182 1 0
Czy istnieje możliwość zamontowania na podwoziu tego modelu innej budy z wersji wcześniejszej? Pytam gdyż może da się założyć budę ST44 na podwozie M62? Czy ma to wogóle sens, czy w ten sposób zyskam oświetlenie czerwone? Posiadam wcześniejszą wersję DR M62 i pomyślałem że niższym nakładem kosztów można coś w tym temacie zrobić.

Sam czekałem na wersję ST44 niecierpliwie ale i ja się nieco zawiodłem, nie brakiem świateł czerwonych, ale epoką w jakiej wystawili do sprzedaży panowie z Roco ten model. CZy wogóle ktoś w Austrii czyta co napisali na stronie internetowej zanim wyślą model w kartonach do odbiorców? Czy producenci-Chińczycy piszą do nich wyłącznie w ich języku na adresie przesyłki? Nie narzekam, stwierdzam fakt braku zgodności opisu

Pozdrawiam
MAnTonI

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
MAnTonI napisał(a):
Czy istnieje możliwość zamontowania na podwoziu tego modelu innej budy z wersji wcześniejszej?
martinezo napisał(a):
- konstrukcja wewnętrzna (mechaniczna i elektryczna) lokomotywy jest identyczna jak wszystkich modeli dawcy
Da się na tę ostoję założyć wszystko co jest pochodną BR120 (włącznie z budami BR120...) bo jest IDENTYCZNA DLA WSZYSTKICH MODELI POCHODNYCH OD TEGO MODELU

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Będą - po włożeniu żarówek dodatkowych (na które jest miejsce - tak jak w każdej innej maszynie na tej ostoji i które są właśnie do "czerwonych") i pod warunkiem obecności z budą kabin od niej ;)

Inaczej:
Jeżeli wtyknę brakujące dwie żarówki w gniazda zamontowane pod kabinami na ostoi i założę na całość budę od ST44 003 lub od dowolnej innej wersji BR120 - mam czerwone światła.

W wersji 1028 wyjęli żarówki od czerwonych bowiem nie maja jak poprowadzić "światłowodu" od żarówki do garków.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.843 53 2
Dariusz napisał(a):
Panowie.
Pomyslcie, ze ten wasz gagarin nadaje sie tylko na PKP. Roco poza Polska tego nigdzie nie sprzeda.
Czy oplaca sie inwestowac kupe kasy by zrobic porzadny i wydetalowany ale drogi model. Dla kogo?
A skad mozesz to wiedziec??? Jest chocby wielu Niemcow, ktorzy chcieliby miec polskiego gagara. Dla przykladu w sklepie elriwa.de pojawily sie te lokomotywy dzisiaj (tzn. we wtorek ok poludnia) w ilosci sztuk 6 a na ta chwile (12 godzin pozniej) pozostala tylko jedna. Dodatkowo watek ktory w tytule ma info o ukazaniu sie St44 na niemieckim forum drehscheibe-online w ciagu tylko jednego dnia mial 1000 odslon!
http://www.drehscheibe-foren.de/foren/r ... 10,5402622

Ja nie twierdze ze ten model nie ma wad, ale jednak wiele osob w zupelnosci wystarczy. W koncu ktokolwiek by tego nie zrobil, to dla wiekszosci osob wszelkie modele zawsze beda tylko zabawkami.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.818 179 15
zabawka jest do d...py... i tyle, mogli się bardziej wysilić jak na roco ale to tylko zabawka i nic więcej ...... takze nie sprzedam swoich br120 roco w wersji m62 :) ... staną sie rasowymi st44 po konwersji, ale nie zapominajmy, że to tylko zabawki ;)

D

Dariusz

Gość
qwertas napisał(a):
A skad mozesz to wiedziec??? Jest chocby wielu Niemcow, ktorzy chcieliby miec polskiego gagara. Dla przykladu w sklepie elriwa.de pojawily sie te lokomotywy dzisiaj (tzn. we wtorek ok poludnia) w ilosci sztuk 6 a na ta chwile (12 godzin pozniej) pozostala tylko jedna.
1. Skad pewnosc, ze ci kupujacy byli samymi Niemcami?
2. Ile sie sprzedalo Pt31 (polska wersja) wsrod hobbystow w Niemczech?
3. Roco robilo juz polskie modele (wagony towarowe i pasazerskie). Pytanie jest kto je kupowal? Polacy czy hobbysci zagraniczni?
4. Odslona na internecie o niczym nie swiadczy. Ja tez klikam na polskie i europejskie tematy modelarskie ale tylko z ciekawosci bo mozna sie czegos dowiedziec.

Gdyby Roco wczesniej nie robilo Br120 nigdy by nie zrobili gagarina od podstaw tylko w barwach PKP. Czemu nie zrobia modelu polskiego od podstaw czyli takiego gdzie nie wystarczy zmienic swiatla i pomalowac na zielono tylko trzeba wszystko zaprojektowac od podstaw.....

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 5
Tabor 3
Tabor 6
Tabor 36