• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ST 44 - 1:25

mr_tom

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ciekawa propozycja, ciekawa. Dla mnie osobiście skala 1:25 w kartonie pasuje do wąskotorówek, "normalna" kolej spokojnie może być w 1:45. Model łatwiej zmieścić, tańsza wycinanka. Ale to moje subiektywne zdanie, bo jak nie będę miał alternatywy to i na takiego dużego Gagara się skuszę.

SynchroCyklotron

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dla mnie jedyna i najlepsza skala to 1:25. Bardzo się cieszę, że wychodzi ST44. Długo czekałem na ten model :) Ciekawe czy będą elementy wycięte laserem. Dobrze by było. Często to znacznie skraca budowę modelu. Czy wiadomo jaka będzie cena modelu?

OP
OP
dmvip

dmvip

Znany użytkownik
Reakcje
1.537 18 1
Wydawca został poinformowany o błędzie, w skutek czego błąd został poprawiony i będzie ST44-935 tak jak bozia kazała :):):)

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
Jak tam temat Gagarina?? Czekam z niecierpliwością, model na pewno nabędę, czy jest zaprojektowany tak, że silnik będzie można odtworzyć i będzie możliwy wgląd do niego? Co z elementami laserowymi?

Bardzo proszę o kilka informacji.

PS: a co z opcją zakupienia u Ciebie dmvip pełniejszej wersji modelu z większą ilością detali? Wchodzi w grę taka opcja? Pytał o to wcześniej SynchroCyklotron.

Precyzyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
167 2 0
Gagarin jest aktualnie w fazie końcowego składu i trafi do sprzedaży za kilka dni. Cena modelu 139 zł, do modelu będą dostępne laserowo wycinane dodatki w cenie około 240 zł. To wszystko do kupienia w firmie GPM pod adresem:

http://www.gpm.pl/index.php?akcja=produkt&edycja=6489
http://www.gpm.pl/index.php?akcja=produkt&edycja=6535

Jak widać na zdjęciu, na stronie GPM, model ma zdejmowany dach i silnik jest widoczny.

Dla tych, którzy chcieliby zrobić taki model w wersji malowanej dostępne będą ( u mnie ) także kalkomanie z wszystkimi napisami i znakami.

Model polecam, pomimo pewnych uproszczeń zgodnie z życzeniem wydawcy, sklejony Gagarin prezentuje się wyśmienicie. Oglądałem go w niedzielę na Festiwalu Modelarskim "Paprykarz" w Szczecinie.

OP
OP
dmvip

dmvip

Znany użytkownik
Reakcje
1.537 18 1
No to postaram się odpowiedzieć wszystkim zadowalająco :):) Co do wersji bardziej zdetalizowanej to niestety prace zatrzymały się przy początku projektowania i tak już zostało, i tak zostanie. W planach było wykonanie bardzo szczegółowo wnętrza, niestety przy rozmowach z wydawcą zostało wszystko uproszczone do elementów dosłownie bryłowych. Wydawca czyli GPM pozostawia pole do popisu modelarzom którzy będą chcieli mieć super szczegółowy model i sami sobie go dopracują. Model według wydawcy i tak ma za bardzo szczegółowe wózki, ogólnie model zajmuje za dużo kartek a wykonując super szczegóły miał by jeszcze więcej, co by zniechęciło modelarzy do jego zakupu ze względu na cenę.

Patrząc na modele prezentowane na tym forum, ten kto będzie chciał to i tak wykorzysta niektóre elementy a resztę wykona we własnym zakresie.

Model ma zdejmowany dach i widać silnik, przedsionek do przedziału chłodnic i przedziału elektrycznego, tak samo jest możliwość wykonania otwieranych drzwi. Oczywiście są tak że w pełni wyposażone kabiny, a kto będzie chciał może nawet wykonać otworzone tam drzwi, w modelu jest tak że umywalka :)

Prezentowany model na wystawach ma niedociągnięcia i drobne błędy, których nie ma w wydanym modelu. Dlaczego tak? Ano dla tego że model projektowałem i sklejałem na gotowo w bardzo krótkim czasie, tak aby był gotowy na TARGI HOBBY 2010.

Co do ryfli, miały być ale jakoś z braku czasu, czy zajęcia się innymi sprawami modelu zostały pominięte :( a jak wspominałem to był wyścig z czasem. Ale pogadam z wydawcą i postaram się aby były dostępne do pobrania ze strony, ewentualnie za zgodą wydawcy udostępnie je do pobrania w tym wątku.

No to chyba tyle w razie co odpowiem na wszystkie pytania :)