• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Spróbowałem i ja

OP
OP
jestrabh

jestrabh

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.934 40 1
He,he. Wszystko się zgadza tylko mając 65+ to już wzrok nie ten, a czym bliżej wieczora tym gorzej. O trzęsących się już łapach lepiej nie mówić.

OP
OP
jestrabh

jestrabh

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.934 40 1
Dokładnie tak Maćku. Taką identyczną 125 trochę zajechaną dostałem od mojego starszego brata. Zrobiłem w niej wszystko łącznie z remontem silnika.

OP
OP
jestrabh

jestrabh

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.934 40 1
Już po trzech latach leżakowania zabieram się za wydruk Cyklopa od Daniela @dmvip H-M-F . Ilość części znośna, ale filigranowość niektórych elementów mnie przeraża bo to trudno jest nawet dostrzec gołym okiem, a co dopiero to składać o_O Sworznie do mocowania elementów ruchomych i siłowników tylko niewiele grubsze są od włosa. Pełny szacun za projekt i wydruk tak filigranowego modelu, ale Daniel w tym się lubuje i specjalizuje patrząc na inne maszyny rolnicze, które wyszły z jego głowy i ręki. Nie wiem czy uda mi się go do końca ogarnąć ruchowo? W najgorszym wypadku będzie modelem statycznym. Wg mojej oceny jak dla mnie skala trudności b. duża. Bez mikroskopu i z drgającymi łapami może być ciężko.;)
IMG_0729.jpeg
IMG_0727.jpeg
IMG_0730.jpeg
IMG_0731.jpeg
IMG_0732.jpeg
IMG_0733.jpeg
IMG_0735.jpeg

OP
OP
jestrabh

jestrabh

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.934 40 1
Teraz zestawy HMF-u w wersji pierwotnej na rasowych odlewach to chyba białe kruki..?
W dobie panowania technologii 3D , która to zdominowała praktycznie rynek modeli do składania już tak. Podobny los spotkał modele z blaszek fototrawionych, które z mozołem i nie bez problemów się lutowało.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
jestrabh

jestrabh

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.934 40 1
Niestety, ale nie wiem jak się to stało :niepewny: Jeden nieopatrzny ruch sprawił, że z 6 sworzni jeno jeden ostał się na swoim miejscu :(:mad:
Wniosek, przykre doświadczenie dla sprawcy?
Jak już uda się sworzeń włożyć to zabezpiecz go przed wysunięciem(y)
Czyli zaczynam zabawę ze sworzniami prawie od początku.
IMG_0794.png

OP
OP
jestrabh

jestrabh

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.934 40 1
Twoją metodę znam i czasem stosuję. Napisałem, został na miejscu, a reszta się rozpadła, ale na szczęście większość znalazłem na podkładzie. Natomiast nie mam patentu jak ten sworzeń zabezpieczyć z drugiej strony. To jest tak mikroskopijne, że minikropelka ca jako zabezpieczenie może skleić cały element. Bo jak to odseparować nie mam pomysłu.

rafek3131

Znany użytkownik
Reakcje
1.802 2 0
Natomiast nie mam patentu jak ten sworzeń zabezpieczyć z drugiej strony. To jest tak mikroskopijne, że minikropelka ca jako zabezpieczenie może skleić cały element. Bo jak to odseparować nie mam pomysłu.
Ja stosuję taki patent,obcinam nadmiar druku(taki jak widać na zdjęciach wyżej),jak sworzeń zamontowany to na główkę sworznia odrobinka CA. Trzyma ale nie unieruchamia elementu.;)