• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sposoby eksponowania modeli taboru - tuby i inne

OP
OP
PP1970

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.256 88 0
Jak się domyślam, w te profile trzeba modele ''wepchać'' i delikatnie powiesić na uchwytach?
Albo odwrotnie :) Tzn. robię i tak, i tak. Wtaczam cały skład do tuby podłączonej do makiety, potem wieszam tubę na ścianie i ew. kiedyś z powrotem. Ale też wpycham pojedyncze wagony do wiszącej tuby, albo wyciągam je stamtąd po jednym... Zasadniczo nie są przymocowane, więc pewne wyczucie jest wskazane :D

OP
OP
PP1970

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.256 88 0
Rozważam zakup tych z frezowanymi rowkami.
O ile nie ma tam wjeżdżać żaden lok, ani wagony nie mają świecić, to prawdopodobnie dadzą radę. U mnie wszystkie dotychczas były z flexem (luźno wepchniętym, bo do flexu jest wyfrezowany odpowiedni rowek).

Ostatnio edytowane:
OP
OP
PP1970

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.256 88 0
Ja bym nie przesadzał z tym oświetleniem. Mam normalne światło z góry/przodu oświetlające całą ścianę, na której wiszą modele. Przydałoby się silniejsze i bardziej skierowane, ale listwa LED w tubie nad dachami pojazdów tego nie rozwiąże.

1618658231110.png

Reakcje
142 1 1
Ja podświetlam tuby "od tyłu" listwa LED ciepła biala (barwa 3000K), listwa przycięta na długość tuby, na wysokości podstawy tuby. Aktualnie 12V ale chyba zmniejsze do 7-9V będzie bardziej ciekawiej.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.877 525 30
Ja podświetlam tuby "od tyłu"
Jakoś nie bardzo mogę sobie to wyobrazić - przy takim umieszczeniu LEDów to, co najważniejsze, czyli boki pojazdów, a zwłaszcza ich podwozia, od strony oglądającego będą w głębokim cieniu. Czy może kolega @tygmich spróbować zrobić zdjęcie tak oświetlonych modeli?

Reakcje
142 1 1
Nie będę się rozpisywał. Robiłem różne próby doświetlenia. Tak to sobie wymyśliłem co spodobało mi się jak również efekt all odwiedzającym się b. podoba o_O A o to chodziło. Rozszczepienie światła w zupełności doświetla modele. A jak komuś mało - bo ma cień :rolleyes:- to może machnąć z 1500lx :cool: na każdą tube z przodu z góry po bokach Sorki ale kończę temat w przedmiocie.:sleep:
IMG_20210417_235946.jpg
IMG_20210316_152144.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.877 525 30
Nie będę się rozpisywał. Robiłem różne próby doświetlenia. Tak to sobie wymyśliłem co spodobało mi się jak również efekt all odwiedzającym się b. podoba o_O A o to chodziło. Rozszczepienie światła w zupełności doświetla modele. A jak komuś mało - bo ma cień :rolleyes:- to może machnąć z 1500lx :cool: na każdą tube z przodu z góry po bokach Sorki ale kończę temat w przedmiocie.:sleep:
O ho, ho, wyczuwam nutkę urażonej ambicji. ;) Cóż, nie to ładne, co ładne, ale to, co się komu podoba - mnie nie bardzo. Efektowne to jest, przyznaję, ale czy o taki efekt chodzi w gablotach z modelami? Cóż, rzecz gustu. Najważniejsze, że się podoba autorowi i jego gościom.

PS. A kto to są "all odwiedzający"? o_O

Reakcje
142 1 1
Spox bez obrażania i innych nutek
Każdy ma swój pomysł rozwiązanie i szanuję to.
P.S. all odwiedzający to te osoby które dotrą na poddasze gdzie jest moje kolejowe "królestwo"

OP
OP
PP1970

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.256 88 0
Dlaczego napisałem wyżej, że nie ma co przesadzać? Otóż ta prosta gablota wisi w korytarzu bez okien, a w chwili robienia poniższego zdjęcia, jedynym znaczącym źródłem światła była widoczna wisząca lampka LED o mocy 4 W:

IMG_4940.JPG

Efekt nie jest idealny - poszukuję dodatkowej lampki o bardziej skierowanym świetle, tutaj jak widać oświetlam głównie ścianę nad gablotą. No i widać odbicia od plexi, ale powiedziałbym, że w tłoku ujdzie:

IMG_4941.JPG
IMG_4942.JPG