• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia Specjalistyczne narzedzia modelarskiekie DIY.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Dzięki uprzejmości Maćka pozyskałem do swojego skromnego warsztatu modelarskiego ściągacz do kół i nie tylko;)
Maćku dziękuję za rysunek ( już dawno miałem to napisać)
Z pomocą szwagrowskiego ,który ma dostęp do frezarki powstał ten właśnie ściągacz:D
sciągacz.jpg

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Witam Kolegów.
Myślę ,że to właściwy temat do tego wpisu ( nie będę mnożył tematów;) ).
Chciałbym pokazać taką gilotynkę którą sobie zmajstrowałem celem cięcia wszelkich materiałów modelarskich.
Jest to o tyle dobre - jeżeli musimy ciąć po kilka -kilkanaście szt. np. paseczków itp. rzeczy.
Pomysł nie jest mój podpatrzyłem na jednym filmiku na kanale YouTube. Podobną gilotynkę widziałem na wszystkim znanym serwisie aukcyjnym.
Postanowiłem zbudować sobie własną. Poniżej zdjęcia mojego "stwora" :D
moja gilotynka 2.jpg moja gilotynka.jpg
Docelowo muszę wymienić tą śrubę która przytrzymuje płaskownik ścięty pod kątem 45 st. Już zakupiłem potrzebną na al.....
Porobiłem kilka prób i stwierdzam ,że działa to fajnie :)
Cięcie na określoną długość
cięcie na prosto.jpg
Pod kątem 45 stopni co pozwala np zrobić sobie ramki do okien, drzwi itd..
cięcie pod kątem.jpg przykładowa ramka.jpg
Można produkować sobie np. deseczki z forniru
cięcie forniru.jpg fornirowe deseczki.jpg
Bez żadnego problemu gilotynka poradziła sobie z drewnianym patyczkiem od loda o gr. 2 mm :podstepny:
patyk.jpg patyk 2.jpg
Pozdrawiam jak zawsze serdecznie :)
Zbigniew

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Maćku dzięki za podpowiedź (y)
W takim razie będzie można sobie zakupić zapasowe :) Przy takiej cenie można wcześniej je zmieniać aby zawsze były ostre;)

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
te przykręcone płaskowniki oraz trójkąt mogły by mieć wtrasowane co 1mm odległości. Łatwiej by sie odmierzało odcinki materiału do odcięcia.

Można je też zrobić z metalowych linijek i ekierki.
W wersji wypasionej ten skos mógłby być nastawny. Dawało by to możliwość cięcia innych kątów.

Ale urządzonoko super.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
te przykręcone płaskowniki oraz trójkąt mogły by mieć wtrasowane co 1mm odległości. Łatwiej by sie odmierzało odcinki materiału do odcięcia.
;)
Można je też zrobić z metalowych linijek i ekierki.
W wersji wypasionej ten skos mógłby być nastawny. Dawało by to możliwość cięcia innych kątów.

Ale urządzonoko super.
Wojtku może i racja ,ale czy dokładnie dałoby się wytrasować podziałkę (tak z ręki) wątpię:podstepny:
Mam na to inny sposób -pokażę jak wrócę do domu. Jeżeli chodzi o inne kąty zawsze można sobie dociąć nową przykładnie z potrzebnym odpowiednim kątem.
Tak też planuję sobie zrobić stosownie do potrzeb. Nastawny skos jak piszesz byłby chyba kłopotliwy(n) Przyłożenie takiego skosu do tego stałego płaskownika zapewnia, że skos mamy
pewny kąt jakiego chcemy. Płaskownik jest prostopadły do linii cięcia. Dociśnięcie tego skosu górną płaszczyzną (bokiem) jak to jest pokazane na drugim zdjęciu do płaskownika gwarantuje przeniesieni dokładnie linii cięcia pod skosem. Przeciwległy zaś koniec tego trójkąta po obróceniu o 180 stopni zapewnia ograniczenie dla cięcia potrzebnych odcinków.
Jeżeli było by to przykręcone i nastawiane jak piszesz , to przy operacji cięcia prostopadłego trzeba było by to odkręcać.
Pozdrawiam

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Wojtku może i racja ,ale czy dokładnie dałoby się wytrasować podziałkę (tak z ręki) wątpię:podstepny:
Może i by się dało (bo są na tym forum ludzie niesamowicie zdolni i dokładni) tylko chyba szkoda czasu i użyłbym w tym celu metalowej linijki. Mam taką płaską marki chyba topex

I albo bym ją przykleił albo tak jak u Ciebie przykręcił.

Mam na to inny sposób -pokażę jak wrócę do domu.
Z przyjemnością popatrzę:)

Jeżeli chodzi o inne kąty zawsze można sobie dociąć nową przykładnie z potrzebnym odpowiednim kątem.

Tak też planuję sobie zrobić stosownie do potrzeb. Nastawny skos jak piszesz byłby chyba kłopotliwy(n) Przyłożenie takiego skosu do tego stałego płaskownika zapewnia, że skos mamy
pewny kąt jakiego chcemy. Płaskownik jest prostopadły do linii cięcia. Dociśnięcie tego skosu górną płaszczyzną (bokiem) jak to jest pokazane na drugim zdjęciu do płaskownika gwarantuje przeniesieni dokładnie linii cięcia pod skosem. Przeciwległy zaś koniec tego trójkąta po obróceniu o 180 stopni zapewnia ograniczenie dla cięcia potrzebnych odcinków.
Jeżeli było by to przykręcone i nastawiane jak piszesz , to przy operacji cięcia prostopadłego trzeba było by to odkręcać.
Pozdrawiam
Pomysł o którym piszesz jest najprostszy (a takie zwykle są najlepsze). Ma jednak ograniczenia w postaci stałych kątów choć większości przypadków pewnie wystarczą.

Jeśli chodzi o kąty nastawne pewnie trzeba by było robić coś na wzór takiej piłki. Ale to już kłopotliwa sprawa.

Choć mam pomysł (czysto teoretyczny - jak i wszystkie moje rozważania powyżej;) ) jak zrobić kąt nastawny na takim urządzonku jak Twoje.
Miałoby by co prawda główną wadę że ustawienie kąta by chwile zajmowało więc byłoby przydatne tylko wtedy gdyby do wycięcia było więcej niż klika elementów.
Inaczej to szybciej by było narysować kreskę i ustawić dokładnie pod Twoją gilotynką:)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.404 387 20
Jeśli chodzi o kąty nastawne pewnie trzeba by było robić coś na wzór takiej piłki. Ale to już kłopotliwa sprawa.

Choć mam pomysł (czysto teoretyczny - jak i wszystkie moje rozważania powyżej;) ) jak zrobić kąt nastawny na takim urządzonku jak Twoje.
Miałoby by co prawda główną wadę że ustawienie kąta by chwile zajmowało więc byłoby przydatne tylko wtedy gdyby do wycięcia było więcej niż klika elementów.
Inaczej to szybciej by było narysować kreskę i ustawić dokładnie pod Twoją gilotynką:)
Po co wyważać otwarte drzwi. Przecież są dostępne takie gilotyny modelarskie z nastawnym kątem. Można skorzystać z pomysłu i na wzór wykonać urządzenie własne. Choć koszt takiego gotowego to od około 80 do około 140 zł. Poniżej fotki "wygooglane" z internetu:

Gilotyna modelarska 01.jpg Gilotyna modelarska 02.jpg Gilotyna modelarska 03.jpg
[DOUBLEPOST=1495090538][/DOUBLEPOST]Poza tym jak się wpisze słowa: gilotyna modelarska to w googlach pojawiają się np takie oferty:
http://www.modelnet.pl/narzedzia-modelarskie/narzedzia-szkutnicze/gilotyna-do-listewek
https://www.modelmotor.pl/great-planes-gilotyna-katowa.html
http://www.modele.sklep.pl/pl/Katal...rzady/GREAT-PLANES-GILOTYNA-KATOWA.html?pp=60

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Wojtku tak jak napisałeś - muszę się z Tobą zgodzić.
Najlepsze są najprostsze sposoby (y)
Proszę bardzo . Całym sekretem jest właśnie taka metalowa linijka jaką pokazałeś :) Jest ona o tyle dobra do tego celu ,że jej brzeg jest punktem zerowym
punkt zero linijki.jpg
Jak widać na zdjęciu do góry podziałka jest rozstawiona co 0,5mm (y) tak dokładnie nie wytrasuje się tego na płaskowniku który jest przykładnią;)
Teraz druga sprawa nie bez powodu odcisnąłem na stoliku roboczym miejsce w którym tnie nóż
linia cięcia.jpg
Teraz sposób na odcięcie odcinka o długości 20 mm. Od linii cięcia odmierzam liniałem 20 mm i przesuwam mocując przykładnie.
odległość 20mm.jpg
Można wykorzystać możliwości linijki i odmierzyć sobie 30,5 mm :D
odległość 30,05 mm.jpg ustawiona przykładnia.jpg
Mocujemy przykładnie linię odstawiamy na bok i możemy ciąć ;)
Przykręcenie na stałe tej linijki moim zdaniem jest zbyteczne , a zastosowanie jej jako przykładni (zamiast tego aluminiowego płaskownika) też by się nie sprawdziło.
Bo ta linijka jest bardzo cienka, płaskownik (znacząco grubszy) daje dobre oparcie dla tego trójkąta przy pomocy którego możemy ciąć prostopadle ,lub pod odpowiednim katem.
To chyba wszystko :)
Pozdrawiam

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 67
Techniki modelarskie 24