• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Spacerowicz - Mój tabor, PKP, Epoka V/VI

OP
OP
Spacerowicz

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.165 98 2
Dawno nic nie wrzucałem. Czas zatem delikatnie nadrobić zaległości.
Dziś dwie stonki w barwach Orlen Koltrans. Oba modele w dcc. Baza: SM42 w malowaniu CTL.
SM42-2612 (Telewizor) vs. SM42-2503 (Darek W.):
2IMG_3949.jpg

3IMG_3951.jpg

4IMG_3957.jpg

OP
OP
Spacerowicz

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.165 98 2
Kolejna z odsłon...
Tym razem dwa żółte czoła produkcji PIKO. Obydwa modele przeszły indywidulaną waloryzację.
Zakres prac to m.in. patyna (TV), wymiana lamp + mosiężne trąbki (ZNTK Rybnik), lusterka (Osthban), podmalowane wnętrze, usunięte z jednej strony gniazdo sprzęgu, pełen zgarniacz, montaż dcc, oraz inne drobne zabiegi.

Staram się zdobyć jeszcze EU07-345 z Białegostoku. Kiedyś ją miałem w swoich zbiorach..., ale niestety sprzedałem. Grunt jednak, że trafiła w dobre (R.)ęce... ;) Gdyby ktoś z Was chciałby odsprzedać ten model, to proszę o kontakt na PW.

EP07-187 (PIKO) vs. EU07-314 (PIKO):
1IMG_4330.jpg

3IMG_4338.jpg

2IMG_4333.jpg

4IMG_4335.jpg

P

ps

Gość
Miło jest oglądać takie waloryzacje, ulepszenia czy unikatowe modele, ale szkoda, że są one autorstwa innych nam znanych, zacnych i cenionych Osób.
Piszę o tym tylko dlatego, ponieważ uważam, że "łapka w górę" na pewno należy się autorom tych prac, ale nie autorowi tego wątku. Przeglądając ten dział dochodzę do wniosku, że jego idea chyba jest lekko ... "wypaczona" w sytuacji, gdy ocenia się pozytywnie użytkowników forum po równo, bez zastanowienia - czyli nie tylko po wkładzie często nie małej pracy ależ też tak samo - moim zdaniem niezasłużenie - po zasobności portfela.....
Temat ocen dla moderatora?

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 1 0
Miło jest oglądać takie waloryzacje, ulepszenia czy unikatowe modele, ale szkoda, że są one autorstwa innych nam znanych, zacnych i cenionych Osób.
Piszę o tym tylko dlatego, ponieważ uważam, że "łapka w górę" na pewno należy się autorom tych prac, ale nie autorowi tego wątku. Przeglądając ten dział dochodzę do wniosku, że jego idea chyba jest lekko ... "wypaczona" w sytuacji, gdy ocenia się pozytywnie użytkowników forum po równo, bez zastanowienia - czyli nie tylko po wkładzie często nie małej pracy ależ też tak samo - moim zdaniem niezasłużenie - po zasobności portfela.....
Moim zdaniem nie masz racji. Akurat unikatowe modele, tzw. konwersje powstają często na zamówienie i jest ściśle określone jak mają wyglądać, którą epokę odtwarzać i dlaczego tak, a nie inaczej, bo to jest w zamyśle zamawiającego, chcącego posiadać dany model w kolekcji. Praca producenta czy osoby modyfikującej model jest równie ważna, ale robi to on NA ZAMÓWIENIE, a nie jest to jego twórcza inwencja, którą wyraża ekspresję czy własną wizję kolei. Bo tą wizję wyraża zamawiający i ona wespół z innymi modelami, fragmentem makiety czy dioramy, często powiązana całością z jakimś regionem - to wszystko składa się na prezentowane obrazy.
Można taką prezentację kolekcji oglądać, a można też (i należy) pytać. Oceniać należy całość, nie liczy się tylko kunszt rzemieślniczy. Liczy się kontekst, liczy się dobre zdjęcie, liczy się dobra opowieść. Liczy się też determinacja w budowie kolekcji, może i także zasobność portfela, bo ta najbardziej determinuje jakość kolekcji. Niebagatelny jest też upór i konsekwencja na drodze realizacji własnej wizji i pasji, skłonność do poświęcenia czasu i pieniędzy związana często z anielską wręcz cierpliwością. Nigdy nie jest tak, że płacisz i masz, często wymaga to zdobycia zdjęć, informacji, długich ustaleń i dociekań. Historię takowych czasem mogliśmy śledzić (pamiętne ET41), a czasem widzimy tylko końcowy efekt. Lubię oglądać prace Mariusza w jego wątku, ale lubię też, jak te same modele prezentowane są z drugiej strony. Rzadko to się jednak dzieje, więc tym bardziej doceniam, gdy ktoś to robi.

Może trochę też mniej zgryźliwości...?

P

ps

Gość
JRobert napisał(a):
Moim zdaniem nie masz racji.
Oj niestety jednak chyba mam - bo swoją wypowiedzią tylko potwierdził Pan moją tezę, że jest jednym z tych, którzy w tym samym rzędzie stawiają osoby, które naprawdę "pracują" nad swoją kolekcją razem z tymi, które "operując" tak właściwie tylko gotówką i zmysłem obserwacji mają/mogą mieć coś podobnego lub identycznego.
Oczywiście, że nie mam i nigdy nie będę mieć nic na przeciwko prezentacji i dyskusji na temat takich kolekcji, ale gromadzenie ocen z tego "tytułu" przez niektórych użytkowników to już zupełnie inna bajka...... Podkreślam: inna bajka, jakby Pan nie zauważył....

JRobert napisał(a):
Może trochę też mniej zgryźliwości...?
A może trochę też więcej prawdziwych.. argumentów? I używania słów adekwatnych do "sytuacji"?
Bo niestety, ale to Pan jest w tym momencie zwyczajnie .... nie w porządku. Bo poczuł się Pan .. urażony? Dlaczego? :)

OP
OP
Spacerowicz

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.165 98 2
Na shop.dcc24.eu jest dostępna EU07-345 z dźwiękiem
Dziękuje za informację. Cena mnie odstrasza. Poza tym nie potrzebuje aż tylu bajerów ;) Na spokojnie, może kiedyś trafi się w rozsądnej cenie.

Kolego psob...
Zwróć uwagę co to za dział i jaka jest jego idea... Mam pewien pomysł na ten temat i zamierzam go realizować. Nie podoba Ci się ta idea..., to tu nie zaglądaj.
Autorzy powyższych waloryzacji zostali przeze mnie wymienieni- nie przypisuje sobie ich zasług. Nie jestem modelarzem.
Poza tym... chętnie wreszcie zobaczę coś Twojego w temacie modelarstwa, kolekcji czy nawet zdjęć... cokolwiek.
Pozdrawiam.

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 1 0
Nie zareagowałbym, gdyby to była konstruktywna krytyka - to pomazane nie tak, to jeszcze nie dorobione i tego typu argumenty. A tu Pan skrytykował samą ideę prezentacji tego typu kolekcji. Nie jestem częstym widzem tego typu wątków, bo sam mam bardzo bogatą kolekcję i oglądam swoje modele na żywo. Jednakże tutaj prezentowane modele stanowią coś więcej jak tylko zdjęcia taboru, które możemy zobaczyć na stronie sklepów. I ja się boję, że poprzez taką krytykę, prezentacji takich kolekcji mieć nie będziemy, że skazani będziemy jedynie na witryny polskich i niemieckich sklepów, gdzie co gorsza najczęściej z lenistwa prezentowane są na ogół wizualizacje producenta.

P

ps

Gość
Spacerowicz napisał(a):
Mam pewien pomysł na ten temat i zamierzam go realizować. Nie podoba Ci się ta idea...,
Ależ ja nie napisałem, że twoja "idea" mi się nie podoba - jest mi to obojętne.
Ale "zbieranie" ocen to już inna bajka - i mam niezbywalne prawo do takiej opinii.
Spacerowicz napisał(a):
Autorzy powyższych waloryzacji zostali przeze mnie wymienieni- nie przypisuje sobie ich zasług
A czy napisałem gdzieś, że sobie przypisujesz?
Spacerowicz napisał(a):
chętnie wreszcie zobaczę coś Twojego w temacie modelarstwa
No problem w tym, że ja nie zobaczyłem niczego ... twojego w temacie modelarstwa - zrozumiałeś przekaz?
Właśnie specjalnie nie umieszczam obcych prac z mojej kolekcji by nie otrzymywać nie zasłużonych ocen, nie taka jest moja idea obecności na forum.
A na pokazanie własnych prac niestety nie będzie już czasu - wystąpiłem już o definitywne usunięcie mego konta z tego gremium.

JRobert napisał(a):
A tu Pan skrytykował samą ideę prezentacji tego typu kolekcji.
Nie prezentacji - a oceniania. Ja wiem, że jest bardzo gorąco, ale....

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.313 25 2
nie umieszczam obcych prac z mojej kolekcji by nie otrzymywać nie zasłużonych ocen, nie taka jest moja idea obecności na forum
Ja nie umieszczam swojej kolekcji, bo administracja forum tego nie docenia, bo ja skrzynki pod moduł w życiu nie złożyłem, wiec co ja wiem... :ROFL:
Ale skończmy już to samobiczowanie, bo autor wątku tez ma prawo zrobić z nim co chce, jeżeli nie lamie regulaminu.

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 1 0
Nie prezentacji - a oceniania. Ja wiem, że jest bardzo gorąco, ale....
Nawet nie powiem, że to łapanie za słówka, tylko rozwinę, dlaczego uważam to za krytykę prezentacji:
- ja odniosłem wrażenie, że skrytykował Pan prezentującego, który niejako nie zasłużył na pozytywne oceny, bo nie jest on autorem prezentowanych prac. Odniosłem wrażenie, że jakby skradł oceny osobom, które przerabiały tabor. To są Pańskie słowa "szkoda" oraz "moim zdaniem niezasłużenie - po zasobności portfela..."
Gdyby to mnie dotyczyły te słowa, to na pewno poczułbym się urażony. I nieważne jaka jest temperatura za oknem...

OP
OP
Spacerowicz

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.165 98 2
Ależ ja nie napisałem, że twoja "idea" mi się nie podoba - jest mi to obojętne.
Ale "zbieranie" ocen to już inna bajka - i mam niezbywalne prawo do takiej opinii.

Proszę napisać do właściciela forum w temacie możliwości przyznawania tu ocen. Nie ja ustalam techniczne reguły. Mi to nie przeszkadza.
Jeżeli jest Ci to obojętne, tu zwyczajnie nie zaglądaj do mojego tematu. Tym bardziej, że poza biciem piany nic sensownego tu nie wnosisz.

A czy napisałem gdzieś, że sobie przypisujesz?

Ja to napisałem od siebie. Preferuje jasny przekaz.

No problem w tym, że ja nie zobaczyłem niczego ... twojego w temacie modelarstwa - zrozumiałeś przekaz?
Właśnie specjalnie nie umieszczam obcych prac z mojej kolekcji by nie otrzymywać nie zasłużonych ocen, nie taka jest moja idea obecności na forum.
A na pokazanie własnych prac niestety nie będzie już czasu - wystąpiłem już o definitywne usunięcie mego konta z tego gremium.

Problem..., to byłaby świetna nazwa na Twojego nicka. Tak to rozumiem.
Wyraźnie napisałem, że nie jestem modelarzem (poza tym nie znasz mnie, to nie oceniaj, bo nie wszystko wyczytasz na forum). Wspomniałem również co to za temat i jaka jest idea tego działu.
Jakiś czas temu wyraziłem swoje zdanie na Twoją napinkę/szukanie dziury w całym w innym dziale/temacie (kiedy zaatakowałeś innych użytkowników) i widzę, że dalej Cię coś boli. Jeżeli masz jakiś problem to zapraszam na PW. Możemy sobie również podyskutować na żywo, oko w oko...

Nic nie umieszczasz na forum odkąd pamiętam.... Za to z tego co widzę chętnie krytykujesz innych. Tak jak napisałem wcześniej: chętnie zobaczę owoce Twojego modelarstwa, kolekcje, zdjęcia, etc.
Jeżeli wstydzisz się publicznie, to może być na PW lub maila. Masz jeszcze jeden dzień ;)
Dla mnie jesteś mało wiarygodny..., bo przynajmniej już raz publicznie pożegnałeś się z tym forum. A i tak potem wróciłeś jakby nigdy nic...
Zatem trzymam Cię tym razem za słowo. Z Bogiem i honorem! :)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.950 121 22
wystąpiłem już o definitywne usunięcie mego konta z tego gremium.
A właśnie dziś mija równo rok odkąd miałeś przestać się udzielać, co sam zresztą określiłeś odpowiednim tekstem w swojej stopce:
Z dniem 04.08.2017 kończę "działalność".
A zatem ponownie odchodzisz? Usunięcie konta nic nie daje, bo zawsze można założyć kolejne i pod innym pseudonimem z rzekomego ukrycia pisać.

przynajmniej już raz publicznie pożegnałeś się z tym forum. A i tak potem wróciłeś jakby nigdy nic...
Większość tak robi. Niektórzy wracają jakby tylko po to, by siać ferment.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.995 531 30
Idąc tym tokiem rozumowania można zakwestionować również prezentowanie kolekcji modeli fabrycznych, niewaloryzowanych, argumentując, że ewentualne wyrazy uznania należą się producentom modeli, a nie kolekcjonerowi i autorowi relacji. Myślę, że większość oceniających docenia i zauważa ciekawą (choć nie zawsze) prezentację i ładne modele, nie mając w najmniejszym stopniu zamiaru ujmowania zasług producentom modeli czy autorom waloryzacji. Ocena innych jest zawsze indywidualną sprawą oceniającego i trudno mieć o te oceny pretensje do ocenianego. Stwierdzenie kolegi psob jest w tej sytuacji nie całkiem na miejscu:
Oczywiście, że nie mam i nigdy nie będę mieć nic na przeciwko prezentacji i dyskusji na temat takich kolekcji, ale gromadzenie ocen z tego "tytułu" przez niektórych użytkowników to już zupełnie inna bajka.....
Nikt przecież świadomie i celowo nie "gromadzi ocen", na których przyznanie przecież nie ma wpływu. Więc jeżeli już, to miejmy pretensje do oceniających, a nie do ocenianych, ale to moim zdaniem byłaby już lekka paranoja...
Jest jeszcze jeden element: prezentujący swoje kolekcje wkładają niejednokrotnie wiele wysiłku i pracy w przygotowanie takiej prezentacji, więc uznanie tego wydaje mi się jak najbardziej uzasadnione. Ja też, wprawdzie nie w tym dziale, prezentowałem swoje kolekcje fabrycznych modeli. Były to zbiory tematyczne, związane np. z pociągami TEE i przygotowanie tych relacji wymagało jednak sporo czasu i zachodu, nie mówiąc już o wyszukiwaniu informacji o oryginałach i modelach oraz w zgromadzeniu takich kolekcji - i nie jest to tylko sprawa zasobności portfela. Ale na tym polega m.in. nasze hobby i nie widzę niczego złego w tym, że chcemy się czasem tym pochwalić. W pełni zgadzam się tu z kolegą JRobert:
Oceniać należy całość, nie liczy się tylko kunszt rzemieślniczy. Liczy się kontekst, liczy się dobre zdjęcie, liczy się dobra opowieść. Liczy się też determinacja w budowie kolekcji, może i także zasobność portfela, bo ta najbardziej determinuje jakość kolekcji. Niebagatelny jest też upór i konsekwencja na drodze realizacji własnej wizji i pasji, skłonność do poświęcenia czasu i pieniędzy związana często z anielską wręcz cierpliwością. Nigdy nie jest tak, że płacisz i masz, często wymaga to zdobycia zdjęć, informacji, długich ustaleń i dociekań.
I to już wszystko, co na ten temat mam do powiedzenia.

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.557 35 0
To ja tak może z innej beczki ale sens taki sam.
Idąc tym tropem prezentacje na targach np. artystycznie malowanych ciężarówek lub tuningowanych osobówek nie mogły by się odbywać ponieważ nagrody zgarniają właściciele a nie ci, którzy je wykonywali.

Jeśli kolega spacerowicz opisuje kto model robił/waloryzował to super ale jak dla mnie i to nie ma wielkiego znaczenia. Liczy się ładne zdjęcie kolekcji jaką posiada. Czy po naprawie samochodu mechanik wymaga aby każdemu mówić kto je naprawiał ......no chyba nie bo w chwili wyjazdu z warsztatu kończy się jego rola i podobnie jeśli ktoś działał przy modelu to w momencie kiedy model opuszcza warsztacik już żyje swoim życiem :)
Ja widywałem "swoje" modele gdzieś tam i na makietach i na pokazach i tam nikt nie mówił, że to ja coś w nich robiłem i........luzik bo one nie są moją własnością. Czasami ktoś nawet nie wie kto co robił przy modelu bo odkupił go z 3 ręki.
Ja pewnie znowu źle do tego podchodzę bo modele to dla mnie forma zabawy w modelarstwo a nie szukanie dziury w całym.

I zupełnie na koniec ja poproszę o kolejne modele z kolekcji:)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Kolekcje 12
J
Kolekcje 0
Kolekcje 4
Kolekcje 152
Kolekcje 5943