• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Spacerowicz - Mój tabor, PKP, Epoka V/VI

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.915 138 3
Bardzo ładna waloryzacja. Od razu lepiej to wygląda. Jedyna uwaga z mojej strony to kolorystyka kabiny maszynisty. Nigdy nie spotkałem zielonego pulpitu ani ściany działowej w EN57 (to nie EU07). Te elementy były wykonywane z płyt laminowanych drewnopodobnych. Jeśli już to bardzo blady biało turkusowy w jednostkach z wcześniejszych lat produkcji z siedzeniami w kolorze ciemno zielonym.
1673277616069.png

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
@Spacerowicz , po pierwsze świetna robota, gratuluję! Czy mógłby Kolega potwierdzić przyprządkowanie kolorów (mój tekst na tłusto)?
Hakata Hobby:
*B-175 (wiśnia) - fotel maszynisty
Tamiya:
*XF-78 (beżowy) - ściany, przegrody - ściany okienne są pominięte, celowo?
*XF-71 (jasna zgniła zieleń) - wnętrze kabiny maszynisty
*X-7 (czerwony-połysk) - siedzenia - po połyksu wnioskuję, że imitowane są plastikowe siedzenia?
*XF-53 (jasny szary) - elementy w kabinie maszynisty (np. pulpit)
*X-11 (chrom) - poręcze na siedzeniach, grzejniki
*XF-84 (ciemny szary) - podłoga
*XF-1 (czarny) - elementy fotelu maszynisty oraz zegary
Przy okazji tematu EN57 od siebie polecam coś z literatury: "Kult Jednostki".
Pozycja wydana w ubiegłym roku. Ponad 500 stron opisów, zdjęć, wywiadów, ciekawostek,
etc. Prawdziwa encyklopedia i kawał solidnej roboty. Prawdopodobnie książka jest już niedostępna w sprzedaży.
Niestety wyprzedane :(. Czy któryś z Kolegów wie, gdzie można zakupić tę książkę?

OP
OP
Spacerowicz

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.165 98 2
@Spacerowicz , po pierwsze świetna robota, gratuluję! Czy mógłby Kolega potwierdzić przyprządkowanie kolorów (mój tekst na tłusto)?
Niestety wyprzedane :(. Czy któryś z Kolegów wie, gdzie można zakupić tę książkę?
Dziękuje Filipie.

Hakata Hobby:
*B-175 (wiśnia) - fotel maszynisty (tak, mat)
Tamiya:
*XF-78 (beżowy) - ściany, przegrody - ściany okienne są pominięte, celowo? Czy chodzi Ci o imitacje uszczelek podmalowanych na czarno? Poglądowa fotka z netu:
en57-013-in.jpg

*XF-71 (jasna zgniła zieleń) - wnętrze kabiny maszynisty (tak)
*X-7 (czerwony-połysk) - siedzenia - po połysku wnioskuję, że imitowane są plastikowe siedzenia? (tak, imitacja błyszczącego plastiku)
*XF-53 (jasny szary) - elementy w kabinie maszynisty (np. pulpit) (tak)
*X-11 (chrom) - poręcze na siedzeniach, grzejniki (tak)
*XF-84 (ciemny szary) - podłoga (tak)
*XF-1 (czarny) - elementy fotelu maszynisty oraz zegary (tak + imitacja czarnych uszczelek w szybach pomiędzy przedziałami)

Sztuczne oświetlenie przy wykonaniu poglądowych zdjęć niestety nie oddaje efektu kolorów na żywo. Zima/ciemność jest bezlitosna.

Ja wspomnianą książkę zakupiłem poprzez wcześniejsze zapisy. Podejrzewam, że z racji przyjętego systemu sprzedaży przez wydawcę na wolny rynek mogła trafić niezbyt duża liczba egzemplarzy. Teraz to raczej pozostaje szukanie w necie z drugiej ręki. Acz z tego co widziałem jest to trudne, a i cena zrobiła się mocno słona. Książka w mojej ocenie bardzo zacna, zdecydowanie warta zakupu.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
*XF-78 (beżowy) - ściany, przegrody - ściany okienne są pominięte, celowo? Czy chodzi Ci o imitacje uszczelek podmalowanych na czarno?
Nie. Chodzi mi o wewnętrzne strony ścian okiennych, wskazanych strzałką. Czy one mogą być pomalowane XF-78 (beżowy)?
1673596399401.png

No naprawdę ekstra robota i będzie to wzór dla mojego kibla. Tylko muszę jeszcze zaczekać na moją wersję ;)

Dariusz71

Aktywny użytkownik
Reakcje
961 2 0
Co do książki " Kult Jednostki" to taką dostałem odpowiedz od wydawnictwa.

Torypress
wt., 10 sty, 08:53 (3 dni temu)

do mnie

Dzień dobry, nie planujemy wznowienia nakładu wersji polskiej.
Pozdrawiam,
Dawid /Torypress

Są jeszcze ostatnie sztuki w języku angielskim.

OP
OP
Spacerowicz

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.165 98 2
*ST44-360 (ROCO 71752), PKP Cargo, H0, analog.
Model po waloryzacji, którą wykonał dla mnie kolega Szakal.
Nowa diorama (oświetlenie/dcc): @ffox (pełna profeska, zdecydowanie polecam).
Zakres prac:
M.in.: pomalowane kabiny na bardziej zielony kolor, wstawiony fototrawiony wentylator, uchylone klapki oraz klapa nad przedsionkiem, zrobione przedziały maszynowe, wymienione zderzaki na mosiężne + naniesiona biała obwódka, podmalowane na szaro tyczki oraz ramki lamp, uzbrojone czoło z jednej strony, podmalowana na czarno wnęka na hak sprzęgu, dodane ramki lamp, podklejone poręcze z drucika (rocowskie latają w dziurkach), na wózkach elastyczne przewody piasecznic, wash na wydechu i kratce wlotu na czołach, trzony zderzaków "tłuste", dodane szare osłony przeciwsłoneczne.

Foto:
7.20230212_141639_Easy-Resize.com.jpg
5.20230212_141733_Easy-Resize.com.jpg
1.20230212_143419_Easy-Resize.com.jpg

100_0890_Easy-Resize.com.jpg

100_0891_Easy-Resize.com.jpg

Oraz oryginał, który złapałem w Bydgoszczy (listopad 2018):
A.12887253_st44360-cargo-bydgoszcz_Easy-Resize.com.jpg
3.20230212_142101_Easy-Resize.com.jpg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.389 124 1
Super sprawa, kiedy można zobaczyć na żywo lokomotywę (sfotografować), którą ma się w modelu(y) Mi tylko raz udała się taka sztuka.

Ps. Ło matko:), prawdziwa lokomotywa ma białą antenę dachową i do tego umieszczoną w innym miejscu i jeszcze jakiś biały wystający element. Tragedia;)

Pozdrawiam

OP
OP
Spacerowicz

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.165 98 2
*BR232-660 (PIKO 52916), malowanie Protor S.A., H0, analog.
W modelu odwzorowano wnętrza kabin oraz maszynowni, z jednej strony uzbrojone pełne czoło.

Foto:
D.20230307_121131D_Easy-Resize.com.jpg

C.20230307_120855_Easy-Resize.com.jpg

A.20230307_120632A_Easy-Resize.com.jpg

Oraz oryginał złapany w Hajnówce (wrzesień 2019):
IMG_6968_Easy-Resize.com.jpg

B.20230307_120945_Easy-Resize.com.jpg

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.120 117 11
Przegladajac zdjęcia w internecie zastanawiam sie czy ten pas nie powinien byc bardziej pomarańczowy zaś szary ciemniejszy, taki grafitowy?

OP
OP
Spacerowicz

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.165 98 2
*ST44-1028 (ROCO 62763), PKP Cargo, H0, dcc (dekoder jazdy).
Starsza już pozycja w mojej kolekcji- jednak mam do tego modelu duży sentyment. Lokomotywa po waloryzacji.
M.in.: pomalowane kabiny i przedziały maszynowe, wstawiony fototrawiony wentylator, wymienione zderzaki na mosiężne, na wózkach elastyczne przewody piasecznic, z jednej strony uzbrojone pełne czoło, patyna.

Foto:
G.20230307_123557_Easy-Resize.com.jpg
E.20230307_123426_Easy-Resize.com.jpg

Oraz oryginał, który sfotografowałem w Białymstoku (luty 2016):
Białystok_II.16 207_Easy-Resize.com.jpg

F.20230307_123151_Easy-Resize.com.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Kolekcje 12
J
Kolekcje 0
Kolekcje 4
Kolekcje 152