wypad na jeden dzień to jak widać za mało, żeby obejrzeć całość
A mnie wystarczyło parę godzin, nie tylko, żeby obejrzeć, ale też pogadać za znajomymi i zrobić małe zakupy. Ale to oczywiście nie znaczy, że nie było czego oglądać, wręcz przeciwnie. W mojej opinii impreza bardzo udana, choć jak zawsze, można mieć parę drobnych uwag. Nie znam przyczyn takich, a nie innych decyzji, dotyczących rozmiaru największej makiety modułowej H0, ale faktycznie, trochę dziwne wydaje się niewykorzystanie w pełni wielkości sali w sytuacji, gdy, jak pisze kolega
@robertmuszka:
Było dużo modułów, które nie weszły do układu.
Być może nie było innego miejsca na ekspozycję modeli wielkości 1 i był to jakiś kompromis, ale niedopowiedzenia i domysły w tej sprawie powodują takie wątpliwości, jak moje czy innych wypowiadających się na ten temat. Jednak makieta modułowa była głównym punktem programu imprezy i jak zawsze przyciągała największą uwagę zwiedzających. Pewną niedogodnością dla zwiedzających był fakt umieszczenia sporej części makiety w środku układu, w miejscu zupełnie niedostępnym dla publiczności. Tak wyglądało to w widoku ogólnym:
Ja skupiłem swoją uwagę na modułach, których jeszcze wcześniej nie widziałem (albo których nie pamiętałem

). Kilka fotek takich fragmentów:
Ale modele i makiety w wielkości H0 były wystawiane także w innych miejscach. Nie były może tak spektakularne i pewnie nie spełniały wymogów włączenia do wielkiej makiety chyba ze względu na brak standardowych profili łączących, ale były nie mniej ciekawe:
A na tej makiecie podziwiać można było równie ciekawe modele, jak pięknie wykonany na bazie Ok1/BR 38 model parowozu Ok22:
Druga część relacji za chwilę...