• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza Sosnowiec - Festiwal Kolej w Miniaturze, IX edycja - 15-16 marca 2025 r.

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
721 4 0
Zapewne chodziło o to że "zżarła" przestrzeń, którą mogłoby zająć H0 tylko czy było tylu chętnych z Ha0rowymi modułami aby ją zapełnić ?

Ostatnio edytowane:

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
721 4 0
Faktycznie różnie można było tę wypowiedź interpretować choć "przestoiwszy" i trochę "przesiedziawszy" * dziś ze 3 godziny przed stołem na którym Adama "Oelka" stała to od oryginału w 1:1 niewiele się różniła**.

* koledzy poszli na obiad a ja pilnowałem "interesu" no i zawsze coś, zawsze ... podszedł do mnie pewien młodzieniec i zaczął zasypywać pytaniami ... a które modele to są fabryczne, a które robione, no to na tyle ile wiedziałem odpowiedziałem, że większość to ręczna robota, a jeden z parowozów ma podwozie fabryczne ale resztę robioną ręczne no to on a dlaczego to było wymieniane ?, a potem ... a które cysterny są fabryczne a które robione ? I już nie pamiętam o co tam jeszcze pytał ale gdy mu odpowiedziałem, że to nie są moje modele więc wszystkiego nie wiem to ... usłyszałem pytanie, które mnie "ROZWALIŁO" ... no to dlaczego pan tu siedzi ? :ROFL: Wyjaśniłem że ja tu tylko pilnuję i chłopak na szczęście się oddalił się i aby się odstresować poodsuwałem wszystkie barierki od makiety bo małe rączki - być może przyszłych modelarzy - niebezpiecznie przysuwały się do przejeżdżających modeli.

** różnice czyli pewne uproszczenia Adam mi pokazał i objaśnił dlaczego tak trzeba było to zrobić za co jestem mu dozgonnie*** wdzięczny

*** mam nadzieję że ta wdzięczność potrwa ze 100 lat jeszcze :)

Ostatnio edytowane:

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.118 81 12
...dzięki za te wszystkie relacje...
Niestety wypad na jeden dzień to jak widać za mało, żeby obejrzeć całość. Niestety ostatnio irytuje mnie zwiedzanie na "Japończyka", a koniec urlopu wypadał 15'go, a 16'go na noc...
Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam Towarzystwo,...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.724 565 30
wypad na jeden dzień to jak widać za mało, żeby obejrzeć całość
A mnie wystarczyło parę godzin, nie tylko, żeby obejrzeć, ale też pogadać za znajomymi i zrobić małe zakupy. Ale to oczywiście nie znaczy, że nie było czego oglądać, wręcz przeciwnie. W mojej opinii impreza bardzo udana, choć jak zawsze, można mieć parę drobnych uwag. Nie znam przyczyn takich, a nie innych decyzji, dotyczących rozmiaru największej makiety modułowej H0, ale faktycznie, trochę dziwne wydaje się niewykorzystanie w pełni wielkości sali w sytuacji, gdy, jak pisze kolega @robertmuszka:
Było dużo modułów, które nie weszły do układu.
Być może nie było innego miejsca na ekspozycję modeli wielkości 1 i był to jakiś kompromis, ale niedopowiedzenia i domysły w tej sprawie powodują takie wątpliwości, jak moje czy innych wypowiadających się na ten temat. Jednak makieta modułowa była głównym punktem programu imprezy i jak zawsze przyciągała największą uwagę zwiedzających. Pewną niedogodnością dla zwiedzających był fakt umieszczenia sporej części makiety w środku układu, w miejscu zupełnie niedostępnym dla publiczności. Tak wyglądało to w widoku ogólnym:

20250315_143233.jpg

20250315_143432.jpg

Ja skupiłem swoją uwagę na modułach, których jeszcze wcześniej nie widziałem (albo których nie pamiętałem ;)). Kilka fotek takich fragmentów:

IMG_0320.JPG

IMG_0324.JPG

IMG_0319.JPG

IMG_0335.JPG

Ale modele i makiety w wielkości H0 były wystawiane także w innych miejscach. Nie były może tak spektakularne i pewnie nie spełniały wymogów włączenia do wielkiej makiety chyba ze względu na brak standardowych profili łączących, ale były nie mniej ciekawe:

IMG_0362.JPG

IMG_0364.JPG

IMG_0358.JPG

A na tej makiecie podziwiać można było równie ciekawe modele, jak pięknie wykonany na bazie Ok1/BR 38 model parowozu Ok22:

IMG_0356.JPG

IMG_0357.JPG

Druga część relacji za chwilę...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.118 81 12
A mnie wystarczyło parę godzin, nie tylko, żeby obejrzeć, ale też pogadać za znajomymi i zrobić małe zakupy
Andrzeju, zależy co kto lubi... Jak bywałem np. w Piotrkowie, to nie skupiałem się tylko na imprezie, także połaziłem po starówce...
Poza tym w Sosnowcu były Ikarusy i linia tramwajowa 24... Czas nie jest z gumy...

Pozdr,...

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.724 565 30
także połaziłem po starówce...
Poza tym w Sosnowcu były Ikarusy i linia tramwajowa 24...
Akurat tym razem nie bardzo mi się chciało łazić. Ikarusy aż tak mnie nie kręcą, może za dużo się nimi najeździłem w młodości. A na linię tramwajową faktycznie czasu mi nie starczyło. Zresztą nie wiem, czy ona jest gdzieś w pobliżu? Może gdybym miał więcej czasu, to bym spróbował to zobaczyć, a może i przejechać się.

Wracajmy do wystawy. Jak już wspomniano, w największej sali umieszczono też ekspozycję modeli w wielkości 1. Podziwiać można imponującą kolekcję wykonanych własnoręcznie modeli taboru głównie PKP.

IMG_0326.JPG

IMG_0332.JPG

IMG_0334.JPG

IMG_0333.JPG

IMG_0340.JPG

IMG_0342.JPG

IMG_0355.JPG

IMG_0354.JPG

IMG_0330.JPG

IMG_0327.JPG

IMG_0352.JPG

IMG_0328.JPG

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.724 565 30
I ostatnia część mojej relacji. Na pierwszym piętrze urządzono makietę kolei amerykańskich. Niestety, podobnie, jak przy makiecie modułowej H0, część makiety amerykańskiej nie była bezpośrednio dostępna dla publiczności i można ją było oglądać tylko z daleka. Dzięki uprzejmości kolegów wystawiających tam swoje prace i kolekcje mogłem zrobić parę zdjęć z bliska.

IMG_0366.JPG

IMG_0367.JPG

IMG_0369.JPG

IMG_0370.JPG

IMG_0368.JPG

IMG_0380.JPG

IMG_0382.JPG

IMG_0379.JPG

IMG_0372.JPG

IMG_0375.JPG

IMG_0378.JPG