• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budownictwo Slupki hektometrowe

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam Panowie ! Temat slupkow hekt. ...byc moze byl juz poruszany na tym forum...prosze o wskazowki gdzie szukac??? A jak nie to prosze mi podpowiedziec....jakie wymiary powinien miec w skali 1/87 ??? W jakiej odleglosci od siebie powinny znajdowac sie na module i jaka powinna byc odleglosc od srodka toru ??? Oraz cos pokrutce o systemie oznaczen. Za udzielona pomoc z gory sedrecznie dziekuje :D

Reakcje
69 2 0
Także 'podepnę się pod temat' ale z dosyć nietypowym pytaniem:
- Co się dzieje, jak z jakiegoś powodu słupek zostanie zniszczony?

Jak rozumiem wymienia się go, ale czy oznaczenia na nim nanosi się gdzieś w zakładzie/fabryce gdzie jest wykonywany czy już 'na miejscu' przed wkopaniem w grunt?
Czy spotyka się słupki leżące gdzieś w większej grupie? (np. gdzieś na jakimś zapleczu stacyjnym?)

cyruss

Znany użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
378 1 0
"- Co się dzieje, jak z jakiegoś powodu słupek zostanie zniszczony?"
Dawno temu słupki się odtwarzało. Dziś funkcję słupków przejmują tablice na słupach trakcyjnych. Więc na liniach po modernizacjach praktycznie słupków nie ma...
IMG_20221001_103132379_HDRa.jpg
"czy oznaczenia na nim nanosi się gdzieś w zakładzie/fabryce gdzie jest wykonywany"
W czasach CK monarchii chyba tak było, słupki z kamienia miały wyrzeźbiony napis.
IMG_20200521_145851a.jpg
Współczesne słupki zwykle mają pikietaż tylko namalowany czarną farbą na białym tle.

Reakcje
69 2 0
Dziękuję za odpowiedź.
Tylko jeszcze o ile określenie czasu "W czasach CK monarchii" jest dosyć precyzyjne o tyle "dawno temu" już niekoniecznie :).
Lata 30-te XX wieku - to słupki odtwarzane czy już nie ?
I czy oznaczenia na nich były już malowane?

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.713 21 9
Tylko jeszcze o ile określenie czasu "W czasach CK monarchii" jest dosyć precyzyjne o tyle "dawno temu" już niekoniecznie :).
To "dawno temu" nie jest związane z żadną konkretną datą. To zależało od tego, kiedy dana linia została zmodernizowana lub zelektryfikowana oraz od tego, czy kilometraż po takiej modernizacji pokrywał się z poprzednim, czy nie.
Decyzja o tym, czy słupki pozostawić, wymienić, czy wykorzystać w tym celu inne obiekty (np. słupy trakcji), zależała od konkretnego projektu przebudowy.
Tu masz np. zdjęcie ze świeżo odbudowanej w 2024r. linii do Świeradowa-Zdroju z zupełnie nowymi, współczesnymi słupkami kilometrażowymi:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/2024-02_LK317_Mroczkowice_(9).jpg
Lata 30-te XX wieku - to słupki odtwarzane czy już nie ?
Generalnie oznakowanie kilometraża linii zawsze było odtwarzane, ale to nie znaczy, że stawiano słupki - patrz wyżej.
I czy oznaczenia na nich były już malowane?
Oznaczenia na słupkach zawsze były malowane, aby były widoczne i czytelne. Stare słupki miały dodatkowo wklęsłe napisy, które chroniły farbę przed szybkim wypłukiwaniem i ułatwiały służbom drogowym ich odmalowywanie. Kiedyś farby nie były tak trwałe jak dziś.
Dziś są to albo malowane tabliczki, albo drukowane naklejki.

cyruss

Znany użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
378 1 0
Łażąc w pracy po torach widziałem rożne wersje. Na liniach niezelektryfikowanych zwykle są to znane wszystkim stare, betonowe, niskie słupki, z wgłębionym lub nie napisem, lub - po niedawnej modernizacji - tabliczki z napisem stojące na rurce (jak na fotce z linku). Na zelektryfikowanych zdarza się podwójne oznakowanie - niskie betonowe + napisy malowane na betonowych słupach trakcyjnych - przy czym te ostatnie silą rzeczy nie są dokładne (brak tych małych literek z + lub - które widać u dołu tabliczki z mojej fotki).
A mój śliczny CK słupek widziałem kilka lat temu na modernizowanej wtedy linii 93 w km ok. 19,8 przy torze 2. Może ktoś wie czy te 353 km to od Wiednia czy może od Warszawy ? Nie wiem czy tam jeszcze leży, był za ciężki żeby go zatargać do auta a i podjechać blisko się nie dało.